Welke beveiligingssoftware kan u best gebruiken voor uw computer?

  • Home
  • /
  • Nieuws en tips
  • /
  • Welke beveiligingssoftware kan u best gebruiken voor uw computer?
DELEN

Het gebruik van goede beveiligingssoftware voor uw computer is een must. Zo bleek onlangs ook toen het politievirus als een storm door het land raasde. Maar welke software kan u nu het beste gebruiken om u te behoeden voor zulke aanvallen en moet u kiezen voor een betalende oplossing of volstaat een gratis pakket?

Op deze pagina:

Virus scanners

pc beveiligingBeveiligingspakketten bevatten doorgaans een virusscanner die het systeem kan controleren op virussen. Tegelijkertijd kan deze echter ook trojans (neptoepassingen) en spyware (spionagesoftware) opsporen en verwijderen of in quarantaine zetten.

Zo een malware scan heeft echter een groot
nadeel; aangezien de scan pas plaats vindt nadat de computer besmet is geraakt kunnen bepaalde bestanden reeds aangetast zijn. Daarom bieden scanners veelal een oplossing om elk bestand meteen te scannen wanneer het door de gebruiker uitgevoerd wordt. Dit biedt echter geen waterdichte garantie aangezien er steeds nieuwe malware opduikt die wellicht nog niet kan opgemerkt worden door de software.

Om toch zoveel mogelijk nieuwe dreigingen op te vangen, passen fabrikanten bepaalde patronen in die ongewenste software kunnen opsporen. Voldoet een bestand aan dit patroon, dan kan het gebruik ervan geblokkeerd worden. Deze extra beveiliging heeft echter ook weer een negatief gevolg. Zo kunnen bepaalde veilige applicaties geblokkeerd worden wanneer het patroon te streng is ingesteld. Het tegendeel geldt wanneer het patroon te mild ingesteld werd.

Firewall

Goede beveiligingspakketten bevatten ook een firewall, die inkomend en uitgaand netwerkverkeer kan blokkeren indien nodig.

Door het beveiligen van inkomend verkeer kunnen zogenaamde wormen (onveilige software die zichzelf kopieert van computer naar computer) opgevangen worden. Door het uitgaand verkeer te blokkeren kan voorkomen dat gevoelige gegevens uitgestuurd worden buiten uw wil.

Online scan

Online toepassingen bevatten vaak reeds een extra beveiliging die, wanneer u een bestand tracht te openen, het patroon van het bestand naar de eigen server downloaden. Wordt het patroon van het bestand niet herkend, dan wordt een melding gegeven dat het bestand mogelijk schadelijk is.

Beveiligingssoftware kiezen

Kijk bij de keuze van een antivirus en firewall steeds goed naar de bijgeleverde onderdelen. Een compleet pakket maakt gebruik van alle mogelijkheden die we hierboven beschreven: een real-time scanner, firewall, analysemogelijkheid en biedt de mogelijkheid om pro-actief bestanden te onderscheppen.

Verder houdt u best ook rekening met gebruiksvriendelijkheid en eventuele extra’s van het pakket. Denk daarbij aan een back-up functie of een virtueel toetsenbord om veilig codes in te geven.

De prijs van een goede antivirus en firewall

Er zijn verschillende degelijke gratis oplossingen als AVG of Security Essentias van Microsoft, dat standaard bijgeleverd wordt bij Windows 8. Veelal zijn deze gratis oplossingen echter te gebruiken voor thuisgebruik en niet voor zakelijk gebruik. U doet er dus goed aan de voorwaarden goed na te lezen. Uiteraard biedt een gratis oplossing meestal ook geen ondersteuning.

Enkele betalende oplossingen zijn McAfee en Norton. Heeft u beveiligingssoftware nodig voor verschillende toestellen? Dan zal u de prijzen goed moeten vergelijken. Veelal wordt namelijk een grotere korting gegeven naargelang het aantal aangekochte licenties. De licenties kunnen ook aangekocht worden voor meerdere jaren, wat ook weer een korting oplevert.
Ga ten slotte ook na waarvoor de beveiliging geldt. Kan u enkel uw computer beschermen of ook bijvoorbeeld uw mobiele toestel of exchange server? Heeft u een onderhoudscontract voor uw server, dan kan het best zijn dat ook de beveiliging van de client computers inbegrepen is.

Heeft u vragen over de beste beveiligingssoftware voor uw situatie? Contacteer ons vrijblijvend via info@techne.be of bel naar 02/669.00.30