Hoe politievirus verwijderen?

DELEN

Het politievirus herken je doordat het je computer blokkeert en een melding weergeeft die van de politie uit blijkt te komen. Kan je dit voorkomen?

Politievirus verwijderen

Het politievirus (ook gekend als Ukash virus) herken je meteen doordat het je computer blokkeert en een melding weergeeft die van de politie uit blijkt te komen. De melding gaat meestal om illegale activiteiten als illegaal verkregen films of muziek, tot zelfs het bezit van kinderporno. De enige mogelijkheid die je lijkt te hebben om een strafzaak te voorkomen is het betalen van een boete.
De slachtoffers betaalden op deze manier gezamenlijk reeds voor ettelijke tienduizenden euro’s aan de scammers, hoewel dit de malware niet van de computer verwijdert.

Deze vorm van computervirus is geen nieuwigheid, sinds 2008 trachten reeds verschillende virussen op deze manier betalingen van hun slachtoffers te bekomen. Zo zijn er reeds verschillende virussen gekend die zich voordoen als een windows-melding die claimt dat het antiviruspakket of de windows licentie verlopen is. Uiteraard voorzien de scammers ook hier een linkje waarmee ze een betaling kunnen doorvoeren.

Hoe komt dit politievirus op uw computer?

  • via websites die misbruik maken van een slechte beveiliging van de pc van de surfer, door middel van verouderde Java of adobe flash versies bijvoorbeeld.
  • via email, waarbij links verstuurd worden naar dit soort websites.

Wilt u uw bedrijfsnetwerk beveiligen tegen dit soort virussen, zorg dan dat uw infrastructuur voldoende beveiligd is. Techne IT Solutions staat u graag met raad en daad bij voor het uitkiezen en instellen van een gepaste firewall.

Bent u reeds slachtoffer geworden van het politievirus maar heeft u dit kunnen verwijderen, dan doet u er toch goed aan om even contact op te nemen. Vaak heeft het virus namelijk meer schade aangericht aan de computer, die door een virusscanner niet altijd opgemerkt wordt. Zo kan het goed zijn dat uw firewall na een infectie niet goed meer