Azure is het cloudplatform van Microsoft. Maar wat betekent dat nu precies, en wat kan je dan allemaal met Microsoft Azure? Je ontdekt het in deze blogpost.
Op deze pagina:
Microsoft Azure in klare taal
Microsoft Azure, wat is dat precies? De officiële omschrijving bij Microsoft zelf luidt:
Microsoft Azure is een set cloudservices die constant blijft groeien en uw organisatie helpt te voorzien in allerlei zakelijke uitdagingen. Azure geeft u de vrijheid om met uw favoriete hulpprogramma’s en frameworks, toepassingen te ontwikkelen, beheren en implementeren op een omvangrijk, wereldwijd netwerk.”
Duidelijk? Wellicht niet, tenzij je reeds ervaring het met Azure. In deze blogpost tracht ik jou in klare taal een idee te geven van wat Azure precies is en waarom je het zou gaan gebruiken. Maar vooraleer we dieper kunnen ingaan op Azure moeten we het eerst kort hebben over de begrippen Cloud Computing, PaaS, SaaS en IaaS.
Cloud computing
Cloud computing is eenvoudig gezegd het leveren van computingservices (daaronder verstaan we onder andere servers, opslag, databases, software, netwerk- en analysefuncties) via het internet (ook ‘de cloud’ genoemd). De belangrijkste voordelen van deze zaken naar de cloud te brengen zijn; de kostprijs (geen grote eenmalige investering nodig), snelheid (de services zijn meteen beschikbaar) , schaalbaarheid (je kan minder of meer afnemen naargelang de nood) en betrouwbaarheid (beveiliging is een topprioriteit van cloud leveranciers).
Enkele zaken die je kan doen in de cloud zijn:
- Apps en services opzetten
- Data bewaren, back-uppen en herstellen
- Websites en blogs hosten
- Audio en video streamen
- Software on demand aanbieden (hierbij heeft de klant toegang tot de software via internet of een privénetwerk)
- Data-analyses maken
Soorten cloud services
De meeste cloud computing diensten vallen in deze 3 categorieën: Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS).
Infrastructure as a Service (IaaS)
Bij IaaS huur je IT-infrastructuur zoals servers, virtuele machines, opslag, netwerken en besturingssystemen van een cloud dienstverlener. Daardoor vermijd je zelf de (grote) investering in hardware en huur je dus gewoon de infrastructuur zolang dat voor je nodig is. Voor tijdelijke softwaretests bijvoorbeeld is dit heel interessant. De huurprijs kan een vaste prijs per maand, week, dag of zelfs uur zijn – of een variabele kost naargelang de gebruikte opsla- en verwerkingscapaciteit.
Platform as a Service (PaaS)
Platform as a Service (PaaS) verwijst naar cloud computing diensten die een omgeving bieden voor het ontwikkelen, testen, opleveren en beheren van software applicaties. PaaS maakt het voor ontwikkelaars makkelijker om snel web- of mobiele applicaties te maken, zonder dat ze zich zorgen moeten maken over het opzetten of beheren van de onderliggende infrastructuur van servers, opslag, netwerk en databases die nodig zijn voor de ontwikkeling.
Software as a Service (SaaS)
Software as a Service is een methode om software applicaties aan te bieden over het internet, onder een abonnementsformule. Bij een SaaS model host en beheert de cloud dienstverlener de software applicatie én de onderliggende infrastructuur. Hij staat dan ook in voor de onderhoudsdiensten aan die infrastructuur, zoals software upgrades en beveiligingspatches.
De grote kracht van cloud computing zit ‘m in het feit dat je kan afnemen wat je wil, wanneer je dat wil, en evengoed opnieuw opzegt wanneer je dat wil. Lees ook: 5 argumenten om te kiezen voor de cloud.
Wat is Microsoft Azure?
Azure is het cloudplatform van Microsoft. Het is een steeds groter wordende verzameling van cloudservices met ongeëvenaarde continuïteitsgaranties.
Azure biedt veel standaard functionaliteiten die door software-ontwikkelaars gebruikt kunnen worden om snel apps te bouwen, te testen en in productie te nemen. Het staat aan de basis van onder andere SharePoint Online en Office 365 en ondersteunt alle gangbare programmeertalen.
Sneller innoveren
Een vaak gehoorde term bij ontwikkelaars is de ‘time to market’. Deze is bij innovatie essentieels. Ontwikkelaars willen zich dan ook niet bezighouden met het ontwikkelen of aanpassen van standaard functionaliteiten. Denk aan beveiliging, toegangsbeheer, dataverzameling, frameworks voor mobiele apps op alle platformen, … Azure neemt dus niet enkel de zorgen voor het serverbeheer uit handen, het is ook een nieuwe ontwikkelomgeving. Er zijn op Azure ondertussen tools beschikbaar voor Big Data, AI (kunstmatige intelligentie), NLP (Natural Language Processing) en het IoT (Internet of Things). Daarmee staat voor iedere organisatie de deur naar intelligente apps en netwerken met grootse mogelijkheden open.
Betaal voor gebruik
Door het Pay as you use model betaal je geen cent te veel. Heb je na de kantooruren bijvoorbeeld maar nood aan 1 actieve server in plaats van 3 overdag? Dan kan je 2 servers automatisch laten uitschakelen en betaal je buiten de kantooruren ook niet voor het gebruik ervan. Ook wanneer je tijdelijk met minder mensen werkt dan is je rekening ook lager. Groeit je bedrijf daarentegen? Dan heb je binnen de minuut de nodige extra capaciteit ter beschikking.
Duizenden bedrijven wereldwijd vertrouwen vandaag op Azure voor hun bedrijfskritische processen.
Voordelen van Azure
Je hebt nu een goed beeld van wat Azure precies is. Maar welke voordelen biedt het cloud-computing platform van Microsoft nu precies voor jou?
Ongeëvenaarde beschikbaarheid
Azure biedt, in tegenstelling tot andere aanbieders, een gegarandeerde uptime van 99,9%.
Het beste uit 2 werelden
Azure kan je lokale infrastructuur vervangen. Wil je toch een deel van je bestaande infrastructuur behouden, dan kunnen deze on premise zaken prima gecombineerd worden met services uit de cloud.
Schaal op, of af
De services die je afneemt bij Azure kunnen mee evolueren met je organisatie. Je maandelijkse verbruiksfactuur ligt steeds in lijn met je feitelijke verbruik doordat je eenvoudig resources kan toevoegen of schrappen. Dit in tegenstelling tot de aankoop van een fysieke server, waar het omslachtiger is om op te schalen en waarbij inkrimpen geen mogelijkheid is.
Tijdswinst
Een serverpark opzetten in Azure kan in de fractie van de tijd die dezelfde setup on-premise zou kosten.
Kostenefficiënt
Azure wordt gefactureerd op basis van je verbruik. Je betaalt enkel wat je verbruikt. Ook op dat vlak kan je optimaliseren. Zo kan je ervoor kiezen om servers die je enkel overdag nodig hebt, ‘s nachts te laten uitschakelen en de ochtend daarop automatisch laten opstarten.
Virtuele machines in Azure
Wil je graag nog wat dieper ingaan op de mogelijkheden die Azure biedt? Wel, Azure biedt een aantal verschillende types van virtuele machines. Deze verschillen in kenmerken, toepassing, performantie en prijs. Hier vind je een handig overzicht:
Type | Gebruik | Voorbeelden van use cases |
---|---|---|
A | Ontwikkelen en testen. A en Av2 virtuele machines zijn geschikt voor workloads op instapniveau, zoals ontwikkelen en testen. |
Ontwikkelings- en testservers, webservers met weinig verkeer, kleine databases, … |
B | Burst. Betaalbare VM’s voor weinig tot matig CPU-verbruik, maar met occasionele nood aan hoger CPU-verbruik |
Ontwikkelings- en testservers, webservers met weinig verkeer, kleine databases, … |
D | Algemeen gebruik. Voorzien van snelle CPU’s en optimale CPU-geheugenconfig, en geschikt voor productie. Dv2-serie heeft krachtigere CPU’s. |
Veel zakelijke toepassingen, relationele databases, Remote Desktop Servers, … |
DC | Gegegevens beveiligen die in gebruik zijn. Een nieuwe reeks VM’s waarmee de vertrouwelijkheid en integriteit van gegevens en de code worden gewaarborgd. |
Vertrouwelijke gegevens opvragen uit databases, vertrouwelijke consortiumnetwerken maken, … |
E | Voor in-memory Hyper-Threaded toepassingen. Geoptimaliseerd voor veeleisende in-memory toepassingen, zoals SAP HANA. Met grotere RAM-CPUcore verhouding. |
SAP HANA, SAP S/4 HANA, SQL Hekaton en andere voor bedrijven essentiële in-memory workloads. |
F | Hogere CPU-geheugenverhouding. VM’s geoptimaliseerd voor rekenintensieve workloads met een hogere CPU-gegevensverhouding. |
Batchverwerking, webservers, analyses, … |
G | Geheugen en opslag. VM’s met 2x zoveel RAM en 4x zoveel SSD-opslag als de D-serie. Max 512GB RAM en max 32 CPU-cores. Voor veeleisende workloads |
Grote SQL- en NoSQL databases, ERP, SAP en datawarehouseing-oplossingen. |
H | Berekeningen met hoge prestaties. HB-serie: voor HPC-toepassingen die geheugenbandbreedte gebruiken. HC-serie: voor HPC-toepassingen met grote berekeningen. |
Vloeiende dynamics, beperkte elementenanalyse, verwerking van seismische gegevens, reservoirsimulatie, risicoanalyse, … |
LS | Storage optimized. Met supersnelle opslag, voor toepassingen die veel en snelle opslag vereisen. Met geweldige I/O performantie. |
NoSQL databases zoals Cassandra, MongoDB, Cloudera en Redis. Grote transactionele databases en data warehousing. |
M | Grootste virtuele machines voor RAM-geheugen. De M-serie biedt tot 4 TB RAM en tot 128 vCPU’s op een enkele VM, ideaal voor veeleisende in-memory worklads. |
SAP HANA, SAP S/4, SQL Hekaton en andere voor bedrijven essentiële in-memory workloads die enorme parallelle rekenkracht vereisen. |
N | Voor grafische workloads: virtuele machines met GPU. Een reeks virtuele machines voorzien van Nvidia- en andere GPU’s, perfect voor rekenworkloads en grafisch intensieve workloads. |
Simulatie, deep learning, grafische weergave, videobewerking, gaming, externe visualisatie. |
Lees hier nog meer over Azure Cloud.
Starten met Azure
Wanneer je een betaald abonnement hebt op Microsoft 365, Microsoft Dynamics CRM, Enterprise mobility Suite of andere Microsoft services, dan heb je een gratis abonnement voor Azure AD. Ga naar https://portal.azure.com en log in met je Office 365 account.
Nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan: https://azure.microsoft.com/nl-nl/free/ .
Wil je graag bespreken wat de mogelijkheden van Azure zijn voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact op via 02/6690030 of plan hier je moment voor een vrijblijvend gesprek.