Wanneer komt Windows 12 eraan en wat mogen we verwachten?

DELEN

Wanneer krijgt Windows 11 zijn opvolger? Windows 12 wordt naar verwachting in de tweede helft van 2024 gelanceerd. Één ding staat vast: we kunnen meer geïntegreerde toepassingen van kunstmatige intelligentie verwachten.

Ontdek in deze blog alles wat we tot nu toe weten over Windows 12.

  1. Release datum Windows 12
  2. Wat mogen we van Windows 12 verwachten?
  3. Features Windows 12
  4. Betalen voor Windows 12?

Release datum Windows 12

Hoewel Microsoft nog geen officiële aankondiging heeft gedaan, wijzen diverse bronnen erop dat Windows 12 in 2024 wordt gelanceerd. Volgens het Taiwanese nieuwsplatform Commercial Times zou Windows 12 zelfs al in juni 2024 beschikbaar kunnen zijn. Ze baseren hun informatie op grote namen in de ICT-wereld, Acer en Quanta. Door diverse speculaties en codenamen zoals vNext, Windows 24H2 en Hudson Valley, vermoeden we al het één en ander over het nieuwe besturingssysteem.

Hoewel het belangrijk is om dit nieuws voorzichtig te benaderen, is het niet de eerste keer dat de naam Windows 12 circuleert. Zelfs chipfabrikant Intel heeft eerder gesuggereerd dat er een mogelijke 'opfrissing' van Windows komt, waar zij op anticiperen in 2024. Of die opfrissing Windows 12 zal heten, kunnen we helaas nog niet voorspellen.

Wat mogen we van Windows 12 verwachten?

Windows 12 zal zich vooral richten op de integratie van kunstmatige intelligentie (AI) in het systeem. Verwacht verbeteringen zoals een geavanceerde Copilot die op de achtergrond opereert, geavanceerde zoekmogelijkheden en object- en tekstherkenning in afbeeldingen.

Daarnaast ondergaat de interface een update, met onder andere een zwevende taakbalk en een vernieuwde bovenbalk. Er worden ook AI-gestuurde verbeteringen doorgevoerd voor video's en games.

Om zelfs minder krachtige apparaten te ondersteunen, zal Windows 12 uitgebreid gebruikmaken van cloudtechnologie. Bovendien werkt Microsoft aan innovatieve, energiezuinige ARM-chips die Windows 12-apparaten een aanzienlijke prestatieboost zouden moeten geven.

Qua hardware vereisten zal Windows 12 waarschijnlijk 8GB geheugen nodig hebben. Ondersteuning voor TPM-chips en Secure Boot blijft van kracht. Daarnaast kan de aanwezigheid van de Pluton-beveiligingschip en Neural Processing Units (NPUs) vereist zijn voor bepaalde AI-functies.

Hoewel er nog geen officiële aankondiging van Microsoft is, bieden online video's van derde partijen zoals onderstaande een interessante blik op wat Windows 12 zou kunnen brengen. Deze video's zijn echter niet bevestigd door Microsoft en moeten dus met enige voorzichtigheid worden bekeken.

Features Windows 12

Windows 12 belooft een aanzienlijke vooruitgang in technologie en gebruikerservaring, met een sterke focus op AI, verbeterde functionaliteit, en een frisse visuele stijl. Dit zijn enkele nieuwe features en updates die we o.a. volgens het Windows Fandom mogen verwachten:

  • Nieuwe taakbalk: De bovenkant van het scherm krijgt een tabbladbalk, terwijl linksboven ruimte is voor een aanpasbare widget, wat een frisse en moderne touch geeft aan de gebruikersinterface.
  • DreamScene update: Breng je desktop tot leven met interactieve DreamScene-achtergronden (.ids bestanden), zoals de dynamische Bloom-achtergrond die reageert als je vensters eroverheen sleept.
  • Vernieuwd ontwerp setup- & herstelscherm: Dit onderdeel krijgt een elegante make-over in 'Fluent' design-stijl, voor een meer gestroomlijnde en intuïtieve gebruikerservaring.
  • Desktop widgets: Widgets zijn terug naar het bureaublad verhuisd voor directe toegang en verbeterde personalisatie.
  • Verbeterde Copilot: Een optimalisatie van de AI-assistent die activiteiten op de pc bijhoudt en een doorzoekbaar geheugen vormt voor verbeterde zoekfunctionaliteit.
  • AI-Camera- en Microfooneffecten: Voor geavanceerde beeld- en geluidsverwerking.
  • Contentanalyse: AI-gestuurde contextuele prompts op basis van de inhoud die wordt weergegeven.
  • Object- en Tekstherkenning: AI helpt bij het identificeren en verwerken van objecten en tekst in afbeeldingen.
  • 3D Parallax en Superresolutie: Een AI-feature die 2D-afbeeldingen omzet naar 3D-parallax voor het bureaublad, en een functie die de kwaliteit van video's en games verbetert.
  • Modulaire systeemstructuur: Windows 12 zou een modulaire structuur kunnen hebben, wat betekent dat het zich gemakkelijk aanpast aan verschillende apparaten en snellere updates en patches mogelijk maakt.
  • Live ondertiteling: Een modus die verschillende talen in realtime kan vertalen.

Betalen voor Windows 12?

Er gingen geruchten dat Windows 12 misschien een abonnementsmodel zou krijgen, waarbij gebruikers zouden moeten betalen voor geavanceerde AI-functies. Maar dat is waarschijnlijk niet het geval. Windows 12 zou niet gekoppeld zijn aan een abonnementsmodel voor gewone gebruikers. De consumentenversie van Windows 12 blijft dan gratis, in tegenstelling tot de zakelijke variant van Windows 11, die wel een abonnementsdienst heeft.

Windows 12 wordt mogelijks de gratis upgrade voor apparaten met Windows 11 of 10. Het zal beschikbaar zijn via Windows Update, maar vereist mogelijk een volledige herinstallatie in plaats van een kleine update. Voor gebruikers van Windows 10 wordt aangeraden om eerst naar Windows 11 te upgraden en vervolgens naar Windows 12.

Wil je ook op de hoogte blijven van de laatste technologische updates, zoals de mogelijke komst van Windows 12? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief