Windows 11: Waarom overstappen en kan je PC dat aan?

DELEN

Eind 2021 lanceert Microsoft Windows 11, de nieuwe editie van het gekende Operating System. Het wordt uitgerold via nieuwe toestellen en er zijn gratis systeemupdates voor Windows 10-gebruikers in 2022. Maar is jouw pc wel klaar voor windows 11? Er zijn enkele systeemvereisten verbonden aan de nieuwe Windows versie. Wil dit zeggen dat je een nieuw toestel moet aanschaffen of kan je gerust nog even verder? Ontdek het in deze blogpost.

Wat is windows 11?

Windows 11 is een besturingssysteem ontwikkeld door Microsoft en biedt dezelfde kracht en beveiliging als Windows 10 maar werd opnieuw ontworpen en het design werd aangepast, samen met nieuwe tools, geluiden en apps. Windows 10 werd gebruikt sinds 2015 en was aan vernieuwing toe. Daardoor krijgt het Windows 11 als opvolger.

 

Releasedatum windows 11 

Er wordt verwacht dat Windows 11 voor de meeste apparaten begin 2022 beschikbaar is. Eind 2021 zal je wel al nieuwe computers kunnen aankopen met het nieuwe besturingssysteem.

Gratis of betalend?

De overstap van Windows 10 naar Windows 11 zal gratis zijn. Iemand die Windows 10 reeds gebruikt kan met de nieuwe versie dezelfde hulpprogramma’s en oplossingen gebruiken.

Kan je pc Windows 11 aan?

De minimumsysteemvereisten voor Windows 11 zijn nog niet officieel bekend gemaakt door Microsoft. Op deze website geeft Windows de verschillende systeemvereisten aan, maar deze zouden nog aangepast kunnen worden bij de officiële release.

Windows komt daarnaast ook met de PC Health Check-app. Deze test of je toestel geschikt is voor Windows 11. Wanneer dit het geval is, kun je na de lancering zonder problemen Windows 11 installeren.

Als je op zoek bent naar een nieuw toestel, zoek je best naar “Gratis upgrade naar Windows 11” op het feitenlabel.

Windows 10 tot 2025 

Gelukkig zal Microsoft Windows 10 nog enkele jaren ondersteunen, in elk geval tot 14 oktober 2025.

Nieuwigheden Windows 11

Windows 11 ligt in het verlengde van Windows 10 zonder revolutionaire veranderingen. Naast de uitrol van enkele nieuwe functies focust Microsoft op het verbeteren van de gebruikerservaring. Alles moest rustiger en overzichtelijker.

1. Nieuwe lay-out startmenu

Het menu zat steeds aan de linkerzijde van het toestel. Nu werd deze verplaatst naar het midden, maar je kan het wel nog steeds naar de zijkant verplaatsen. Door de nieuwe positionering van het startmenu zou navigatie makkelijker verlopen. Daarnaast kan je ook tal van thema’s kiezen waarin je het menu wil weergeven, zoals bijvoorbeeld een donkere modus.

2. Overzichtelijk werken met vensters

In Windows 11 zal je tot 4 vensters naast elkaar kunnen openzetten waardoor je tabbladen en programma’s overzichtelijk kan schikken.

3. Verschillende desktops

Je kan verschillende desktops aanmaken, bijvoorbeeld eentje voor persoonlijke bestanden en een tweede werk desktop, om zo werk en privé makkelijk te scheiden.

4. Widgets toevoegen aan -startscherm

Door widgets hoef je apps niet te openen om tal van zaken te bekijken maar kan je ze meteen op het bureaublad zien. Denk maar aan het weer, notities en het nieuws.

5. Androidapps naar Windows 11

Er zijn een heel pak nieuwe applicaties beschikbaar omdat Windows 11 zowel de Microsoft Store alsook Androidapps via de Amazon App Store ondersteunt.

6. Integratie Microsoft Teams

Teams zit geïntegreerd in je Windowsapparaat waardoor je sneller en makkelijker gebruik kunt maken van het videochatprogramma.

7. Next level gaming

Windows 11 heeft een betere ondersteuning voor games, de kleur en belichting zijn beter en de Xbox-app met gamedienst Game Pass is standaard ingebouwd waardoor je toegang kan krijgen tot meer dan 100 games.

Windows lanceert binnenkort nog enkele interessante zaken, je leest ze hier als eerste!