Microsoft lanceert niet Windows 9 maar Windows 10

DELEN

Een maand na onze post over de interface van Windows 9, komt Microsoft met verrassend nieuws. De opvolger van Windows 8 (.1) wordt niet Windows 9, maar Windows 10.

Op deze pagina:

Windows10 startmenu

Joe Belfiore maakte de aankondiging van Windows 10 gisteren tijdens een presentatie. Een echte verklaring voor het overslaan van versienummer 9 werd niet gegeven, maar er waren wel enkele bevestigingen met betrekking tot de look en feel van Windows 10. Zo komt onder andere het gekende startmenu uit Windows 7 en eerdere versies terug, voor gebruikers van de desktop versie met muis en toetsenbord. Het startmenu krijgt wel een upgrade, met enkele live tiles en een zoekfunctie die lokale zoekresultaten combineert met zoekresultaten van het internet.

Nog een nieuwe functionaliteit is de Taks View, die op te roepen is vanuit de takenbalk en gebruikers een overzicht biedt van openstaande applicaties. Gebruikers met een touchscreen kunnen de Task View openen door vanaf de linkerbenedenhoek naar rechtsboven te vegen. Task View biedt ook de mogelijkheid om meerdere desktops aan te maken, waarbij op een desktop bijvoorbeeld de browser en e-mail software open staan, en een andere met de tekstverwerker.

Windows 10 op tablet en smartphone

Tablet gebruikers met Windows 10 krijgen wel nog het startscherm uit versie 8 en 8.1 te zien, zij het met de taakbalk prominent in beeld en nadat zij op de startknop gedrukt hebben. Nog een vaak gehoorde klacht van Windows 8 gebruikers, het feit dat sommige applicaties enkel full screen konden worden geopend, zal in de nieuwe versie verholpen zijn.

Over de smartphoneversie van Windows 10 is momenteel nog weinig duidelijk. Wel gaat het gerucht dat de benaming ‘phone’ uit de naam van het besturingssysteem zou worden geschrapt. Microsoft belooft namelijk dat Windows 10 op het grootst aantal apparaten ooit zal werken, het gerucht gaat zelfs dat het ook op tv’s zal draaien.

Windows 10 lancering

Microsoft’s nieuwe besturingssysteem zal ergens in 2015 gelanceerd worden, concrete data zijn nog niet beschikbaar. Een upgrade zou naar verluidt gratis zijn.