Komt Windows 12 eraan?

DELEN

Op de Build 2023-conferentie onthulde Microsoft niet alleen verfrissende updates voor Windows 11, maar werd ook gehint naar een volgende generatie van Windows. Deze nieuwe versie zou Windows 12 kunnen zijn.

Windows 12 geruchten

Windows 10 werd oorspronkelijk omschreven als "de laatste versie van Windows", waarbij Microsoft regelmatig updates zou uitbrengen in plaats van een gloednieuwe versie te lanceren. Dat veranderde echter met de release van Windows 11.

In een artikel van Windows Central lazen we dat het bedrijf terugkeerde naar een meer traditionele releasecyclus van drie jaar. Dat betekent dat Windows 12 volgend jaar al aangekondigd zou worden. Hoewel dit nog niet bevestigd werd door Microsoft gaan er al heel wat geruchten rond over de opvolger voor Windows 11.

Die geruchten werden aangewakkerd door de Build 2023-conferentie, waar een screenshot werd getoond waarin werd verwezen naar "de volgende generatie van Windows". 

Wanneer is Windows 12 beschikbaar?

Aangezien er nog geen officiële bekendmaking is geweest van Microsoft, weten we niet precies wanneer Windows 12 beschikbaar zal zijn. We weten zelfs niet of de nieuwe versie wel Windows 12 zal heten. Microsoft komt namelijk geregeld verrassend uit de hoek met z'n naamgevingen. Zo kwam het bedrijf al met Windows XP en Vista en bestaat er zelfs geen versie 9.

Toch vermoeden we dat Windows 12 eind 2024 zal worden gelanceerd, 3 jaar na de lancering van Windows 11. 

Nieuw in Windows 12 

Zoals bij elke grote OS-update, zullen er onder de motorkap heel wat kleine updates en wijzigingen gebeuren. Dit zou zich moeten vertalen in zaken als betere algemene prestaties en beveiliging, nieuwe pictogrammen en animaties en extra instellingen.

Over grote nieuwigheden wordt ook druk gespeculeerd. De Microsoft Ignite keynote zou bijvoorbeeld een glimp getoond hebben van een nieuwe interface

Na de miljardeninvestering van Microsft in OpenAI gaan we er ook van uit dat Microsoft AI functionaliteiten zal integreren in de nieuwste Windows versie. Er is al een snelkoppeling naar Bing AI in de taakbalk van Windows 11, maar Windows 12 zal ongetwijfeld verder gaan. We denken dan aan het gebruik van AI in Outlook en andere MS Office-programma's en toepassingen zoals het makkelijker bewerken van afbeeldingen. Het gebruik van AI kan worden uitgebreid naar heel wat andere zaken die je in Windows kunt doen zoals videovergaderen, zoeken, bestandsbeheer en alles daartussenin.

Wil je graag meer weten over AI in Windows? Deze video gaat dieper in op de mogelijkheden:

 

Een ander interessant Windows 12 gerucht (gezien op TechRadar) is de terugkeer van MSN Messenger.  Deze messaging client was heel populair in de jaren 2000 maar werd stopgezet in 2013. De dienst zou kunnen terugkeren in Windows 12 als een samensmelting van Teams en Skype. 

Naar verluidt is Microsoft daarnaast van plan om Windows 12 meer modulair te maken, in de zin dat bepaalde onderdelen van het besturingssysteem kunnen worden in- of uitgeschakeld voor specifieke apparaten. Dit idee, bekend als CorePC, zou meer op maat gemaakte ervaringen mogelijk maken voor apparaten met verschillende afmetingen en mogelijkheden. 

Als eerste op de hoogte blijven van de ontwikkeling van Windows 12? Registreer je hieronder voor onze nieuwsbrief.