ChatGPT vs. Microsoft Copilot: Welke AI-tool moet je kiezen?

DELEN

Met de lancering van Microsoft Copilot krijgt ChatGPT er een sterke concurrent bij. Zal Copilot ChatGPT overtreffen? 

Op deze pagina:

Wat zijn ChatGPT en Copilot?

ChatGPT heeft de wereld in razend tempo leren kennis maken met de mogelijkheden van AI. De tool verbaast vriend en vijand met de manier waarop het vragen snel en bijna menselijk beantwoordt. ChatGPT wordt weleens omschreven als ‘Google killer’, omdat het de manier waarop we naar informatie zoeken drastisch verandert. Traditionele zoekmachines geven na je zoekopdracht een heleboel links naar externe websites. ChatGPT bezorgt je direct een antwoord op je vraag. 

Daarnaast is de onderliggende technologie beschikbaar voor verdere ontwikkeling door derden. Zo is het bijvoorbeeld al mogelijk om een slimme chatbot aan je website toe te voegen. Die kan dan meteen een antwoord formuleren op de vraag van je website bezoekers, aangevuld met de links naar je webpagina's waar die info te vinden is. Qua gebruikerservaring dus een grote stap vooruit ten opzichte van de 'domme' zoekfunctie op je website die een lijst geeft van alle pagina's waarop een kernwoord voorkomt.

copilot webinar recordingOpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, werkt al jarenlang aan deze technologie. Daarin werd het gesteund door grote investeerders, waaronder Microsoft. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ook Microsoft inmiddels z'n eigen AI tool heeft gelanceerd. Microsoft 365 Copilot is jouw digitale AI-assistent voor dagelijkse taken en projecten. Copilot verbindt ChatGPT met Microsoft 365; het combineert de kracht van grote taalmodellen (LLMs) met gegevens uit je werkomgeving. Het gebruikt dus dezelfde technologie als ChatGPT om nog meer uit je Microsoft 365 data te halen. 

Meer weten over copilot? Herbekijk onze webinar. Hierin vertellen we je alles wat je moet weten voor je start.

Vergelijking van Copilot en ChatGPT

1. Integratie en toepassing

  • ChatGPT kan je via een API integreren in verschillende applicaties. Deze veelzijdigheid maakt ChatGPT perfect voor zowel individuele gebruikers als organisaties die op zoek zijn naar op maat gemaakte oplossingen voor diverse toepassingen, van content creatie tot klantenservice. Inmiddels heeft ChatGPT ook een eigen 'app store' waar je AI applicaties vindt die werden ontwikkeld door derden, uiteraard op basis van de ChatGPT technologie.
  • Microsoft Copilot is ideaal voor organisaties die Microsoft al gebruiken gezien de integratie in tal van Microsoft 365-applicaties. Ook voor Copilot bestaan er connectors en plugins naar 3th party software. Als de connector nog niet bestaat, kan die zelf gemaakt worden.

2. Functionaliteit

  • Microsoft Copilot onderscheidt zich door de functionaliteiten die specifiek ontworpen zijn om de dagelijkse werking van organisaties efficiënter en eenvoudiger te maken. Ontdek hier hoe Copilot jouw werkdag verandert met AI-functionalitent in applicaties zoals Excel, Outlook, Word, PowerPoint, OneNote, OneDrive, Streams, en Teams.

    Enkele taken waarbij Copilot je kan helpen zijn:
    • Beelden maken (onder andere via Copilot Designer)
    • Uitvoeren van geavanceerde analyses in Excel
    • Voorstellen van strategische overzichten in PowerPoint
    • Maken van samenvattingen van lange e-mail threads in Outlook
    • Het automatiseren van repetitieve taken
    • ...
  • ChatGPT valt op door zijn vermogen om contextueel relevante antwoorden te genereren op vragen en prompts. Het is ontworpen voor tal van conversatie- en tekstverwerkingsfuncties. Ontdek hier hoe deze slimme chatbot je werk kan vereenvoudigen.

    ChatGPT is ideaal voor taken zoals: 
    • Contentcreatie
    • Hulp bij coderen
    • Klantenservice
    • Beantwoorden van informatieve vragen
    • ...

Laten we eens bekijken hoe de AI-tools verschillen in een specifieke dagelijkse taak, zoals documentbeheer en -creatie:

  •  In Microsoft Copilot: Stel je voor dat je een uitgebreid rapport moet samenstellen op basis van verschillende bronnen, waaronder e-mails, spreadsheets, en documenten die verspreid zijn over jouw werkomgeving. Copilot brengt snel relevante informatie uit al deze bronnen samen en genereert een eerste opzet van het rapport. Als je het aan Copilot vraagt krijg je zo een concept voor een PowerPoint-presentatie die automatisch is gevuld met inzichten uit je Excel-data, waardoor je uren aan handmatig werk bespaart.
  • In ChatGPT: Wanneer je op zoek bent naar creatieve input voor je contentstrategie, kan ChatGPT dienen als je brainstormpartner. Of je nu blogideeën, sociale media posts of zelfs code voor een nieuwe website nodig hebt, ChatGPT kan snel diverse opties genereren. Stel je voor dat je een reeks educatieve artikelen wilt schrijven over AI. ChatGPT kan helpen bij het opstellen van de artikelen, veelgestelde vragen beantwoorden en verdiepende inzichten bieden die je onderzoek verrijken. Het grote verschil is dus wel dat ChatGPT niet rechtstreeks in je Microsoft 365 documenten kan gaan zoeken. Die info zal je dus zelf moeten meeleveren bij je prompt.

3. Gebruikerservaring

  • Bij bestaande Microsoft gebruikers is de leercurve voor Copilot minimaal. Copilot wordt namelijk toegevoegd aan je bestaande applicaties. Je kan gewone spreektaal gebruiken om Copilot te vragen opdrachten uit te voeren in programma's zoals Word, Excel en Teams. Daarnaast gebruikt Copilot Single Sign-On (SSO) en heb je van zodra je ingelogd bent in je Microsoft 365 omgeving toegang tot alle AI-functionaliteiten. Geen extra stappen om in te loggen dus en dezelfde beveiliging. Daarnaast wordt de data waarmee je werkt niet vrijgegeven buiten je organisatie.
  • Ook ChatGPT biedt een intuïtieve en interactieve ervaring, waarbij gebruikers in spreektaal kunnen communiceren. De interface is gebruiksvriendelijk en ontworpen om snel accurate antwoorden te leveren op uiteenlopende en complexe vragen. Single Sign On is bij ChatGPT enkel beschikbaar in het Enterprise plan. Belangrijk om weten is dat ChatGPT je data zal gebruiken om zichzelf te trainen, tenzij je een duurder abonnement neemt zoals we hieronder bespreken. Het is dus afgeraden om gevoelige bedrijfsdata te gebruiken in de goedkopere ChatGPT versies.

4. Prijs

  • De standaard versie van ChatGPT (ChatGPT3/3.5) is gratis. Ideaal als je snel toegang wil tot de voordelen zoals basis conversaties en content generatie. Voor een snellere reactietijd en een nog betrouwbaardere respons is er GPT-4. Deze is namelijk getraind op veel meer data. Deze ChatGPT Plus premium service kost $20 per maand. Echter: als je wilt dat je data privé blijft (en dus niet gebruikt wordt voor training door het large language model), heb je een ChatGPT ‘Team’ abonnement nodig (25$/maand, vanaf 2 licenties beschikbaar). 
  • Er is ook een gratis Microsoft Copilot AI-assistent, voorheen bekend als Bing chat. Deze is gratis te gebruiken via copilot.microsoft.com of via je Edge browser. Je interacties zijn hier niet beveiligd, tenzij je inlogt met een Microsoft Werk- of Schoolaccount en er is geen integratie met de Microsoft apps. 
    De volwaardige Copilot, geïntegreerd in je Microsoft apps kan je niet gratis testen dus hiervoor zal je minstens één licentie voor 1 gebruiker voor 1 jaar moeten afnemen. Voor Copilot Pro bedraagt de abonnementskost €28,10 per gebruiker per maand maar daarvoor krijg je heel wat in de plaats.

Kiezen tussen Microsoft Copilot en ChatGPT

Microsoft Copilot en ChatGPT hebben beiden indrukwekkende capaciteiten die ons werk aanzienlijk vergemakkelijken.  Meer nog: beiden gebruiken onderliggend dezelfde technologie. Maar zoals je hierboven las zijn er dus wel belangrijke verschillen.

Kenmerk

ChatGPT_logo.svg

ChatGPT

Microsoft_365_Copilot_Icon.svg

Microsoft Copilot

 

Functionaliteit

Veelzijdige AI-chatbot gebouwd voor menselijke interactie, het genereren van antwoorden en contentcreatie.

Verandert de manier waarop je met je favoriete apps werkt waardoor je minder tijd verspilt aan tijdrovende taken.

Integratie

Is niet gebonden aan een specifiek software-ecosysteem en daardoor breed toepasbaar.

Gericht op Microsoft gebruikers voor het verbeteren van productiviteit en efficiëntie.

Gebruikers-ervaring

Biedt een intuïtieve en interactieve ervaring waarbij je in spreektaal vragen kan stellen. De data waarmee je ChatGPT 'voedt' is niet beschermd, tenzij je het duurste abonnement neemt.

Makkelijk commando's geven in vertrouwde programma's en inloggen via Single Sign-On. De data waarmee je Copilot 'voedt' blijft altijd binnen je eigen organisatie.

 Prijs

Gratis versie of ChatGPT Plus-upgrade (vanaf € 22,61 / maand)

Gratis Microsoft Copilot of Copilot Pro voor Microsoft 365
(€ 28,10 / maand) 

Wil je nagaan of je organisatie klaar is voor Copilot- en/of ChatGPT of heb je interesse in een workshop of training? Voor alle M365 gebruikers die snel willen opstarten met Copilot ontwikkelden we een Copilot kickstart programma. Boek hier je vrijblijvend gesprek en onze experts geven je graag meer info.