ChatGPT: ontdek hoe deze slimme chatbot je werk verandert

DELEN

ChatGPT: de kans is groot dat je de naam de laatste maanden al vaker hebt gehoord. Deze slimme chatbot verbaast dan ook vriend en vijand met de manier waarop hij vragen snel en bijna menselijk beantwoordt. En de chatbot kan nog veel meer. In deze post ontdek je hoe de tool je werk voor altijd zal veranderen.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT (bereikbaar via https://chat.openai.com/chat) is een computerprogramma dat ontworpen is om te praten zoals een mens. Het kan antwoord geven op vragen die je stelt, of zelfs hele gesprekken voeren. Het is een soort "chatbot" die is getraind met veel tekst, zodat het begrijpt hoe mensen praten en denken. Dit maakt het mogelijk om snel en accurate antwoorden te geven op vragen, en zelfs om zinnen te schrijven of vertalen.

De tool wordt omschreven als een ‘Google killer’, omdat het de manier waarop we naar informatie zoeken drastisch zal veranderen. In tegenstelling tot Google, dat doorgaans een lijst met links geeft naar websites die mogelijk relevant zijn voor je vraag, kan ChatGPT direct antwoorden geven op de vraag.

Links zie je Google, rechts zie je ChatGPT:

chatgpt-recept1

Goed, met dit recept voor het maken van een omelet maak je waarschijnlijk weinig indruk op je collega’s 😊 . Maar er is een grote kans dat ook jij iets hebt aan ChatGPT. De tool kan namelijk vragen beantwoorden, maar kan ook bepaalde taken voor je overnemen. Om je te inspireren verzamelde ik een hoop voorbeelden van hoe je chatGPT op het werk kan gebruiken.

Ter zijde: zoals je ziet kan ChatGPT je prima antwoorden in het Nederlands. In sommige gevallen kan het interessant zijn om je vraag in het Engels te stellen. Zo’n 80% van alle content op het internet is namelijk Engelstalig, waardoor de tool meer kennis heeft om te doorzoeken.

ChatGPT voorbeelden: de revolutionaire tool voor een efficiëntere werkdag

Advies en research

ChatGPT kan je recepten geven, maar kan ook om heel wat andere topics advies geven. Krijg je de vraag om bijvoorbeeld een pivot table te maken in Excel, maar weet je niet meer precies hoe dat moet? ChatGPT geeft je stap voor stap instructies.

Chatgptp-excel

Vind je het ook lastig om Excel formules te onthouden? ChatGPT kan je helpen.

Chatgpt2

Tom Laporte, Information risk manager bij NN Belgium vroeg ChatGPT of de mail die hij ontving een phishing mail was.

Picture4

Wil je een content strategie uitwerken? ChatGPT levert je topics, relevante vaak gestelde vragen en meer.

chatgpt-content strategy

Marktonderzoek doen? ChatGPT doet in enkele seconden waar je normaal een uur voor nodig hebt:

chatgpt-martonderzoek

Op dezelfde manier helpt de chatbot je met ideeën om een product of dienst te promoten. Snel uitproberen? Plak bijvoorbeeld deze tekst even in de chat:

I want you to act as an advertiser. You will create a campaign to promote a product or service of your choice. You will choose a target audience, develop key messages and slogans, select the media channels for promotion, and decide on any additional activities needed to reach your goals. My first suggestion request is "I need help creating an advertising campaign for a new type of energy drink targeting young adults aged 18-30."

Reviews of reacties analyseren? ChatGPT helpt je de negatieve en positieve feedback uit bijvoorbeeld Google reviews of comments op een advertentie te achterhalen:

chatgpt-analyse comments

Moeilijke begrippen uitleggen

Binnen de ICT-sector gebruiken we heel wat Engelse termen. ‘Managed services’ is zo’n begrip dat vaak wel gekend is bij IT-verantwoordelijken, maar minder bij zaakvoerders. ChatGPT legt me deze term uit in begrijpbare taal.

chatgpt-managed-services

Teksten schrijven

Aan het schrijven van teksten gaat vaak heel wat denkwerk en research vooraf. Met ChatGPT kan je dit proces enorm versnellen. Vraag de tool bijvoorbeeld om een artikel/blog te schrijven.

ChatGPT-tekst-schrijven

Of heb je hulp nodig bij het schrijven van je sales pitch?

chatgpt-salespitch

 Zoek je inspiratie voor een goede titel voor de email die je net schreef? Plak je email in chatGPT en vraag het.

chatgpt-email-title

Ik vroeg de tool om enkele interessante stellingen voor een panelgesprek rond de NIS2 wetgeving:

chatgpt-panelgesprek

Hans Bosschaerts, teamleider bij VDAB testte de tool ook uit. Hij liet ChatGPT een CV én begeleidende brief schrijven.

salesgpt-cv

Andy Gray gebruikte de tool voor het maken van TikTok advertentie scripts voor een van z'n klanten. Ook hier hielp ChatGPT heel wat tijd besparen; werk van een halve dag wist de tool te doen in 10 minuten.

Interessant in deze case is dat ChatGPT niet alleen de scripts uitwerkte, maar de resultaten ook nog netjes in een excel overzicht plaatste.

chatgpt-tiktok-research

Of wat dacht je van deze ideeën voor LinkedIn posts?

Chatgpt-Linkedin post ideas

Teksten corrigeren en verbeteren

ChatGPT kan teksten (grammaticaal) verbeteren

chatgpt-tekst-corrigeren

Ikzelf gebruik de tool bijvoorbeeld vaak wanneer ik teksten in het Engels schrijf. M'n Engels durf ik goed te noemen, maar de tool weet m'n zinnen vaak toch nog beter te formuleren - vaak met woorden waar ik zelf niet aan had gedacht.

Teksten vertalen

Zoals je merkt kan je ChatGPT gewoon vragen stellen in het Nederlands. De tool kan dus goed overweg met verschillende talen en kan ook je teksten vertalen.

De tool onthoudt ook je gesprek. Je kan dus reageren op de chatbot door een nieuw commando te geven. Ik vroeg ChatGPT bijvoorbeeld om de gecorrigeerde tekst nu te vertalen.

Chatgpt-vertaling1

Code schrijven

Ik toonde al dat ChatGPT je kan helpen met Excel formules, maar de tool kan code genereren in verschillende programmeertalen.

Wil je als website eigenaar bijvoorbeeld facebook ads tonen aan mensen die minstens 35% van je pagina bekeken hebben, dan kan ChatGPT je helpen om hiervoor de code te genereren.

chatgpt-code-schrijven

Code debuggen

ChatGPT kan code genereren, maar kan ook fouten opsporen in bestaande code. Dat bewijst deze post.

chatgpt-code-error1

en deze:

chatgptp-code-error2-1

Geavanceerde ChatGPT technieken

Ik hoor in m'n omgeving soms mensen die ChatGPT uitgetest hebben maar er niets aan vinden. Vaak blijkt echter dat ze de tool niet correct gebruikten, dat hun vraagstelling te vaag was. Wanneer je vraag niet specifiek genoeg is mag je geen diepgaand antwoord verwachten. Volg deze geavanceerde ChatGPT tips om meer uit de tool te halen:

chatgpt- advanced techniques

Nadelen van ChatGPT

Ik denk dat je ChatGPT na het zien van bovenstaande voorbeelden net als ik indrukwekkend zal vinden. Als je de tool slim gebruikt kan je er heel wat tijd mee besparen.

Er zijn wel enkele zaken waarmee je rekening mee moet houden. Zo werkt de tool het best als je zelf het antwoord al weet. Dat klinkt vreemd, maar daarmee bedoel ik dat ChatGPT heel overtuigend kan zijn, ook wanneer hij fout is. Volgens de makers is dat zo’n 5% van alle antwoorden. Neem de antwoorden dus niet zomaar 1 op 1 over, maar controleer ze goed.

chatgpt-wife

De bot gebruikt een enorm archief van intranetpagina’s om antwoorden te vinden. Weet dat de data waarmee ChatGPT werkt ongeveer 2 jaar oud is. Heel actuele zaken zal hij dus niet kunnen beantwoorden.

Laat deze nadelen je enthousiasme niet temperen en maak zeker je gratis account aan op https://chat.openai.com/auth/login

Interessante ChatGPT integraties

We hebben zeker niet het laatste gezien van ChatGPT. Microsoft investeert opnieuw een gigantisch bedrag in OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT. Microsoft zou de technologie onder andere willen integreren met Outlook, Word en PowerPoint.

Daarnaast zijn er ondertussen verschillende applicaties en chrome extenties die gebruik maken van ChatGPT om specifieke taken te versnellen. Bovendien zijn er nog heel wat andere AI tools die je werk makkelijker kunnen maken. Ik verzamelde er alvast een heleboel en zal ze binnenkort delen in een nieuwe post.

Wil jij als eerste op de hoogte gebracht worden?

  1. Registreer onderin deze pagina voor onze nieuwsbrief
  2. Volg Techne op LinkedIn