Maak snel apps en chatbots voor Teams dankzij Dataflex

DELEN

Vorige week kondigde Microsoft Dataflex aan, een tool die het mogelijk maakt om binnen de Microsoft Teams omgeving eenvoudig apps en chatbots te ontwikkelen.

Op deze pagina:

De manier waarop we samenwerken is de laatste maanden sterk geëvolueerd. Om het voor zijn zakelijke gebruikers nog makkelijker te maken om snel in te spelen op de snel veranderende behoeften investeert Microsoft sterk in de verdere ontwikkeling van het Microsoft Power Platform en Microsoft Teams.

Microsoft Dataflex

Microsoft Dataflex is een relationele database waarmee zakelijke ontwikkelaars Power Platform apps en chatbots kunnen maken, implementeren en beheren vanuit de Microsoft Teams omgeving. Het ingebouwde low-code dataplatform biedt relationele gegevensopslag, rijke datatypes, governance en implementatie met één muisklik. Dataflex wordt verondersteld de belangrijkste bedrijfsgegevens te ontsluiten voor het bouwen van low-code-apps die zakelijke problemen aanpakken. De relationele database brengt ook AI-, prestatie- en beveiligingsvoordelen out-of-the-box.

Microsoft’s Power Platform is een zakelijke tool waarmee eenvoudig apps en automatisaties kunnen opgezet worden. Microsoft Teams is de Office 365 chat-gebaseerde samenwerkingstool van het bedrijf die concurreert met Slack, Facebook’s Workplace, Google Chat en zelfs Zoom. Sinds 2018 is Microsoft Teams de snelst groeiende zakelijke app ooit, lang voordat lockdowns het werk op afstand een ongelofelijke boost gaf.

“Wat we zien is dat mensen werk gedaan willen krijgen en willen gaan integreren met bedrijfsprocessen in de samenwerkingsomgeving die ze elke dag gebruiken”, vertelde Microsoft CVP Charles Lamanna. “Wat dat betekent is ‘Hoe kan ik chatbots met mij laten communiceren binnen teams’ of ‘Hoe kan ik een applicatie-ervaring hebben die een verbinding maakt met mijn bedrijfssystemen binnen teams’ of ‘Hoe kan ik toegang krijgen tot visualisaties en rapporten rond data, zoals voor verkooprapporten of eindgebruikerstevredenheid’.

Dataflex en Dataflex Pro

Dataflex in Teams betekent dat zakelijke gebruikers zakelijke data kunnen opslaan en beheren met het Power Platform. In het verleden was er geen ondersteunde plaats om de data te plaatsen.

“Vanuit je bestaande teams en Office-licentie, kan je nu apps, chatbots, rapporten en dat soort dingen bouwen aan de hand van je zakelijke gegevens,” zei Lamanna. “De Dataflex-component is echt belangrijk omdat in het hart van bijna al deze applicaties en bots die mensen willen gaan maken, de behoefte bestaat om al je verschillende bedrijfsgegevens op een veilige manier op te slaan en te beheren, terwijl je deze tegelijkertijd openstelt en deelt, zodat je niet steeds opnieuw gegevens creëert.”

Dataflex Pro is een rebranding van de Common Data Service, die wordt geleverd met een betaalde Power Platform licentie. De Common Data Service werd 4 jaar geleden beschikbaar gesteld en heeft sindsdien ondersteuning voor Dynamics 365 en Power Apps geïntroduceerd.

Dataflex betekent dat er geen verbinding hoeft te worden gemaakt met de opslag – iedereen kan aangepaste gegevenstabellen maken die team- en scenariospecifiek zijn. Er is een omgeving voor elk team, zonder beperking van het aantal apps – het idee is dat meerdere apps je data delen in Dataflex. Als je bedrijf bijvoorbeeld problemen met tracking, inspecties en reparaties afhandelt, gebruiken al die apps dezelfde hoofdlijst van data.

Ingebouwde AI-mogelijkheden

Doordat Dataflex Pro is gebouwd op het Power Platform, krijg je ook toegang tot kunstmatige intelligentie en voorspellende mogelijkheden. Met AI Builder van Power Automate kan je gestructureerde en ongestructureerde gegevens van papieren facturen, afbeeldingen en andere analoge bronnen ontleden. Er zijn zes scenario’s van AI Builder die werken met Dataflex Pro: classificatie van categorieën, extractie van entiteiten, extractie van sleutelzinnen, taaldetectie, sentimentanalyse en voorspelling.

Voordelen op het gebied van veiligheid en prestaties

Vandaag de dag ondersteunt het Power Platform meer dan 350 dataverbindingen. Ze stellen zakelijke gebruikers in staat om verbinding te maken met andere bedrijfssystemen (een SQL-server, een Excel-bestand, een SharePoint-lijst, of op OneDrive of Dropbox) om hun gegevens op te slaan voor hun app of chatbot. In plaats van dat andere systeem te configureren om deze gegevens op te slaan, wat de veiligheid bemoeilijkt, zet Dataflex het allemaal in elkaar.

Microsoft Teams chatbot

Dat is een overwinning voor de veiligheid, aangezien de gegevens niet langer afzonderlijk worden opgeslagen. “Door alles in één te hebben, kun je de app en de gegevens gemakkelijk als één geheel delen, en het zorgt er ook voor dat je echt een geweldige productintegratie hebt”, aldus Lamanna. “Dit zorgt ervoor dat je beveiligingsmodel voor je app bij de gegevens blijft.

Beschikbaarheid dataflex

Wanneer dataflex precies voor alle gebruikers beschikbaar zal zijn is nog niet bekend. Volg ons op Facebook of Linkedin om als eerste op de hoogte te blijven.