Wat betekent het tekort aan ICT personeel voor je organisatie en hoe los je het op?

  • Home
  • /
  • Nieuws en tips
  • /
  • Wat betekent het tekort aan ICT personeel voor je organisatie en hoe los je het op?
DELEN

Het belang van ICT neemt elk jaar toe. Volgens Gartner zullen ICT-diensten in 2023 zelfs met 7,9% groeien. Maar de IT-personeeltekorten maakt het voor organisaties onmogelijk om deze stijging goed op te vangen. ICT-personeel is schaars en in de jacht naar ICT-talent is het niet eenvoudig om je slag thuis te halen. Hoe ga je om met het tekort aan ICT-personeel? We geven je enkele oplossingen.


In deze blog:

  1. Aantal vacatures groeit, aantal ICT-profielen daalt
  2. Hoe grijp je in?
    1. ICT-personeel opleiden
    2. Outsourcing
    3. Betere tools
    4. Managed Services

Aantal vacatures groeit, aantal ICT-profielen daalt

Sinds de coronacrisis zit de digitalisering in België in een stroomversnelling en schiet het aantal openstaande vacatures voor ICT-medewerkers de lucht in. Het rekruteringsbureau Hays ziet een stijging van wel 35% IT-vacatures. Vooral profielen zoals netwerk- en cybersecurityexperten, cloudspecialisten en programmeurs zijn erg gewild.

Organisaties investeren nog meer in IT-oplossingen om efficiënter te werken, te innoveren en omdat ze zich bewust worden van de gevaren die cybersecurity met zich meebrengt. Ze beseffen hoe ICT geld oplevert eerder dan dat het geld kost. Het is duidelijk, de nood aan goede IT-oplossingen en IT-talent is hoog. Jammer genoeg stoot iedereen tegen het feit dat getalenteerde IT mensen schaars zijn. 

Hoe grijp je in? 

Het tekort aan IT-talent steekt al jaren de kop op maar we zien enkele veranderingen in de manier waarop organisaties erop kunnen inspelen. Ze gaan op zoek naar alternatieven en die vinden ze in:

ICT-personeel opleiden

In theorie klinkt het zelf opleiden van ICT medewerkers natuurlijk als het ideale scenario. Maar hiervoor heb je de kennis al in-house nodig en dat is net het probleem bij vele organisaties. Het is net die kennis die ontbreekt. Daarnaast is het lang niet zo eenvoudig als het lijkt. Het is geen eenmalige investering maar een engagement op lange termijn om personeel op te leiden en telkens bij te scholen, nieuwe certificaten te behalen enzovoort.

Outsourcing

Het outsourcen van ICT gerelateerde jobs aan landen zoals India, het is niets nieuws. Vooral voor de ontwikkeling van software was dit een populaire oplossing. Het was goedkoper en verlichtte de druk op de vacaturemarkt voor programmeurs. Maar met de hybride manier van werken komen veel organisaties hierop terug. Door het ‘agile’ werken is het moeilijker om af te stemmen met mensen die op een veel te grote afstand zitten en daarenboven in andere tijdzones werken. Als men nu al gaat outsourcen, wordt er eerder gekozen voor Oost-Europa.

Betere tools

Daarnaast valt de reden voor outsourcing bij vele organisaties weg omdat ze kiezen voor nieuwe tools waar na het opzetten ervan, geen programmeurs meer nodig zijn. Ze kiezen bijvoorbeeld voor ERP systemen waardoor hun bedrijfsprocessen gecentraliseerd worden zonder alle codes die programmeurs moeten schrijven.

Met een ERP-oplossing kan je de activiteiten van de organisatie beter coördineren en integreren, waardoor er minder tijd wordt verspild aan het handmatig overdragen van gegevens tussen verschillende systemen en afdelingen. Bovendien biedt het ERP real-time inzicht in de prestaties van je organisatie, wat leidt tot snellere, gefundeerde beslissingen.

Lees meer over de verschillende ERP oplossingen en hoe het jouw organisatie vooruit kan helpen of vind meteen je geschikte ERP in amper 5 minuten.

Managed Services

Deze oplossing is vandaag de dag de meest populaire om het tekort aan IT-personeel op te lossen. Steeds meer organisaties besteden (deels) het beheer van hun IT-omgeving uit aan een managed services-partner. Een managed services-partner voert zijn opdracht uit op een afgesproken manier en binnen een vooraf bepaald budget. Daardoor zijn heel wat klanten ontzorgd voor een vast IT-budget.

Voordelen Managed Services:

  • Je uitgaven zijn voorspelbaar.
  • We bepalen samen het budget vooraf.
  • Je IT-infrastructuur heeft een hogere beschikbaarheid en continuïteit.
  • De IT draagt bij aan de groei van jouw organisatie.
  • Je moet zelf niet eindeloos zoeken naar IT-talent

Benieuwd hoe jouw organisatie kan profiteren van Managed Services? Op basis van een uitgebreide scan van jouw IT-infrastructuur wordt al snel duidelijk welke taken we als IT partner van je kunnen overnemen. De IT-audit die we opstellen brengt mogelijke problemen en kosten in kaart en biedt een objectief advies. Een IT-audit levert verschillende zaken op:

  • Een diepgaande technische analyse van de volledige IT-omgeving (hardware, software, infrastructuur en procedures)
  • Een gedetailleerd verslag met aanbevelingen en de kostprijs daarvoor
  • Een voorstel waarin we ook de voor-en nadelen van de verschillende oplossingen toelichten

Vraag hier je IT audit aan en ontdek hoe Managed Services het tekort aan IT-talent meteen oplost en zo ook je organisatie vooruithelpt of neem contact op via 02 669 00 30 of info@techne.be