Upgrade gratis naar Windows 10

DELEN

Microsoft maakte gisteren bekend dat particuliere Windows 7, Windows 8.1 en Windows Phone 8.1 gebruikers gratis kunnen upgraden naar Windows 10.

gratis windows 10

Wie een gratis upgrade wil naar Windows 10 zal dat binnen het jaar moeten doen, maar blijft nadien wel kosteloos nieuwe Windows 10 updates ontvangen, gedurende de levensduur van het toestel. Wie volgend jaar nog wil upgraden zal wel moeten betalen, precieze prijzen daarvoor zijn echter nog niet gekend.

Ook Windows 8 gebruikers kunnen genieten van de gratis upgrade, zij moeten wel eerst een update naar versie 8.1 doen.

Windows 10?

Windows 10, de opvolger van de weinig succesvolle Windows 8, brengt de vertrouwde Windows omgeving van versie 7 terug. De startknop, die bijna 20 jaar lang prominent aanwezig was in de linker benedenhoek, keert bijvoorbeeld terug, hetzij met een extra mozaïekje van apps, een van de weinige overblijfselen van de moderne Windows 8 layout.

Windows 10 komt met een digitale assistent, Cortana, waardoor heel wat functies bediend kunnen worden via gesproken instructies. Cortana kan bijvoorbeeld informatie op het indernet opzoeken of bestanden terugvinden op je PC. Daarnaast heeft Microsoft ook hard gewerkt aan een koppeling met de Xbox spelconsole; spelletjes op de nieuwe Xbox One kunnen nu naar een Windows 10 PC of tablet gestreamed worden.

Het besturingssysteem is meteen ook beschikbaar voor de tablet en smartphone, waardoor Microsoft  de gebruikerservaring op verschillende toestellen zoveel mogelijk wil gelijktrekken. Er is dus geen onderscheid meer tussen Windows en Windows Phone, op het visuele aspect na.

Wat met zakelijke Windows 10 gebruikers?

De upgrade naar Windows 10 is gratis voor consumenten en zakelijke gebruikers op Windows 7 Pro en Windows 8 en 8.1 Pro, deels bedoeld voor zelfstandigen en KMO’s.

Windows Enterprise gebruikers kunnen niet gratis updaten, maar worden doorverwezen naar het Software Assurance programma, waar men per gebruiker en over een langere periode betaald voor Windows, met de mogelijkheid om eender wanneer te upgraden.
Grote bedrijven blijven dus gewoon betalen voor de software. Hoe dat zal verlopen voor de Windows 7 Ultimate, de Enterprise-editie die ook aan consumenten werd verkocht, is nog onduidelijk.

2 mogelijkheden voor Enterprise klanten

Windows Enterprise klanten kunnen kiezen uit twee versies binnen Software Assurance:

  • Long Term Servicing Branch, deze mikt op achterliggende systemen. Hierbij krijgt Windows 10 alle kritieke updates en veiligheidspatches, maar worden er geen extra functionaliteiten toegevoegd. Daardoor worden conflicten met de bestaande installatie vermeden.
  • Current Branch for Business is voor de gemiddelde Enterprise gebruiker. Hierbij komen beveiligingsupdates automatisch binnen en zijn upgrades voor extra functionaliten vrij te kiezen. Daardoor kunnen nieuwe functies getest worden alvorens deze voor de gebruikers beschikbaar worden gesteld.