Stap voor stap naar een moderne werkplek met gelukkige medewerkers

  • Home
  • /
  • Nieuws en tips
  • /
  • Stap voor stap naar een moderne werkplek met gelukkige medewerkers
DELEN

Gelukkige medewerkers zijn niet alleen productiever, maar dragen ook bij aan een positieve bedrijfscultuur. In deze blog delen we praktische adviezen en tips uit het 'Happy Productivity Seminar' om je te helpen bij het inrichten van een werkplek waar je team zich gewaardeerd voelt en optimaal kan presteren.

Ontdek hoe je de betrokkenheid kunt vergroten, samenwerking kunt stimuleren en de werk-privébalans kunt verbeteren met behulp van Microsoft 365.


De moderne werkplek anno 2023

De arbeidswereld onderging de afgelopen jaren een heuse transformatie. Thuiswerk en hybride werkplekken werden de nieuwe standaard, wat tal van nieuwe uitdagingen met zich meebracht. Het is belangrijk dat we in deze digitale wereld toch verbonden blijven met onze collega's en de organisatie. We moeten daarom op een andere manier naar werken kijken.

"Werk is vandaag niet langer een plaats waar je naartoe gaat. Het is wat we samen kunnen bereiken."
- Technology Consultant Melissa Declercq van Savaco Kortrijk

Gelukkige medewerkers zijn productiever

Microsofts Work Trend Index, een fascinerend rapport dat wereldwijde werknemersenquêtes koppelt aan miljoenen gebruiksgegevens uit Microsoft 365, toont aan dat bedrijven die hun medewerkers beter betrekken, financieel beter presteren. Daarom is het essentieel om een werkomgeving te creëren waar medewerkers zich gewaardeerd voelen en productief kunnen zijn. Met de onderstaande tips en de veelzijdige mogelijkheden van Microsoft 365, ben je al snel op weg naar een productieve moderne werkplek met tevreden medewerkers.

Employee engagement

6 adviezen voor een moderne werkplek met tevreden collega's

Zoals hierboven duidelijk werd is het in deze digitale tijden belangrijk dat medewerkers zich betrokken, productief en gelukkig voelen. Gelukkig is het Microsoft 365-ecosysteem gevuld met tools om communicatie te bevorderen, samenwerking aan te moedigen en het makkelijker te maken om de benodigde informatie te vinden.

Bekijk de volledige sessie van Technology Consultant Melissa hieronder of ontdek de 6 essentiële aspecten waarop je moet focussen bij het inrichten van een moderne werkplek in deze blog.

1. Versterk de band met collega's en de organisatie

Binnen het Microsoft 365 pakket zitten verschillende tools om onderlinge connecties te versterken:

  • Gebruik een SharePoint-intranet voor het delen van bedrijfsupdates. Verrijk nieuwsberichten met video's en dynamische content, richt informatie op specifieke doelgroepen en gebruik likes en reacties om bedrijfsinformatie levendig te houden. (Tip: met Involv breid je je SharePoint omgeving uit met fantastische intranet-functionaliteiten)
  • Creëer 'communities' met Viva Engage voor mensen met gedeelde interesses en soortgelijke werkgebieden.
  • Teams blijft de go-to tool voor communicatie binnen je eigen team of projectgroep, inclusief vergaderen, chatten en samenwerken aan documenten.

Je kan al deze tools apart gebruiken of integreren in Teams, zo voorkom je informatiesilo's en blijft de communicatie soepel verlopen.

2. Vergroot de betrokkenheid

Zijn alle medewerkers op de hoogte van de langetermijndoelen van de organisatie en de status van lopende projecten? OKR's (Objectives & Key Results) helpen hierbij. Microsoft Viva Goals maakt het gemakkelijk om OKR's te definiëren, visualiseren en communiceren met alle medewerkers. Zo betrek je alle medewerkers en hou je alle neuzen in dezelfde richting.

3. Inspireer je medewerkers

Investeer in opleidingen en kennisdeling om medewerkers te helpen groeien in hun rol, dat verbetert de motivatie en retentie. Met Microsoft 365 kun je leertrajecten op maat maken met Viva Learning, kennisdeling stimuleren via Viva Engage en medewerkers motiveren om kennis te delen via Kennis Hubs op SharePoint.

4. Gestructureerde informatie 

Niets is meer frustrerend dan een belangrijk document maar niet terug te vinden. Een goed gestructureerde informatiearchitectuur is essentieel voor de efficiëntie en het welzijn van medewerkers. Microsoft 365 biedt tal van mogelijkheden om informatie te structureren en gemakkelijk toegankelijk te maken. Techne helpt je graag om je informatiearchitectuur goed te structureren. Wil je hiermee aan de slag? Klik hier om een vrijblijvend afspraak te maken.

5. Verbeter de werk-privébalans

Een goede balans tussen werk en privé zorgt voor gemotiveerde medewerkers. Viva Insights is een persoonlijke tool die helpt om deze balans te vinden, met functies zoals het plannen van e-mailverzending tijdens werkuren, het afsluiten van een thuiswerkdag met Virtual Commute, het analyseren en aanpassen van vergadergewoonten en het plannen van stille of focus tijd. Dat laatste is belangrijk want volgens onderzoek duurt het wel 23 minuten om opnieuw gefocust verder te werken wanneer je wordt gestoord.

6. Gebruik een digitale assistent

Microsoft CoPilot, een AI-gestuurde digitale assistent, is een veelbelovende tool die kan helpen bij repetitieve en administratieve taken op basis van activiteiten in je Microsoft 365-omgeving.

De AI oplossing helpt je bij het genereren van documenten, e-mails, presentaties en veel meer. Microsoft Copilot, aangedreven door GPT-4 van OpenAI, zal in verschillende Microsoft 365-apps als een assistent (chatbot) in de zijbalk verschijnen. Je kan 'm vragen om tekst in documenten te genereren, PowerPoint-presentaties te maken op basis van Word-documenten, of zelfs te helpen met functies als draaitabellen in Excel.

Microsoft's visie op de moderne werkplek van vandaag

Extra kijktip: Wat is de magische formule van Microsoft voor modern werken? 👇

Patrick Viaene, M365 Business Lead bij Microsoft, onthulde dit geheim tijdens het 'Happy Productivity Seminar':

 

Begin nu met je Microsoft 365-traject

Geen idee waar je moet beginnen? Geen zorgen, Techne is hier om je te gidsen door het hele Microsoft 365-universum! Wij zijn graag jouw partner voor advies, inspiratie, handige tips over governance en trainingen voor verschillende Microsoft 365-apps. 

Klaar om jouw moderne werkplek te transformeren?
Klik hier om een vrijblijvend afspraak te maken.
 
Bron: Savaco