Met je KMO naar de cloud? Volg deze stappen!

DELEN

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat zowat 80% van alle Belgische KMO’s ervan overtuigd is dat de cloud een concurrentieel voordeel biedt. Toch heeft slechts de helft van de ondervraagden op dit moment een cloud oplossing in gebruik. In deze blogpost bespreken we enkele kleine stappen die uw KMO kan nemen om toch te genieten van de voordelen van de cloud.

Op deze pagina:

Standaardoplossingen in de cloud

Vaak gebruiken KMO’s reeds een of andere cloud oplossing zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Zo is email meestal een cloud oplossing; via je internetverbinding heb je vanaf elk toestel toegang tot je emails. Andere bekende voorbeelden zijn dropbox en Picasa, de fotodienst van Google.

Voor heel wat applicaties binnen jouw KMO zoals CRM, boekhoudpakketten en project management software zijn er inmiddels standaardoplossingen in de cloud beschikbaar. Deze cloud varianten zijn makkelijk schaalbaar en budgetteerbaar, en je hoeft zelf niet langer in te staan voor het onderhoud van de onderliggende hardware. Ook de meest gebruikte kantoorsoftware, Microsoft Office, is inmiddels als cloud oplossing beschikbaar: Office 365.

Maatwerk applicaties in de cloud

Heel wat KMO’s gebruiken nog bedrijfsspecifieke software die op maat gemaakt werd. Hiervoor is vaak geen standaardoplossing in de cloud voorhanden, wat echter niet wil zeggen dat de cloud hiervoor geen meerwaarde kan betekenen. Door ook deze applicaties naar het datacenter te brengen hoef je zelf de eigen servers niet meer up-to-date en beveiligd te houden, wat een enorme tijdsbesparing met zich meebrengt. Zeker wanneer de bestaande server aan vervanging toe is kan de overstap naar de cloud een logische stap zijn om grote investeringen te vermijden.

Online desktop

online Cloud desktop

Het principe van de online desktop is eenvoudig; je gebruikt je desktop zoals je dat altijd gewend was, maar alle software draait voortaan in de cloud. Je logt in vanaf je tablet, pc of laptop en komt zo terecht op je eigen bureaublad met je eigen programma’s en instellingen. Je data is voortaan overal beschikbaar en je keuze van toestel wordt niet meer bepaald door compabiliteit. Elke werknemer kan dus met zijn eigen vertrouwde toestel blijven werken.

Er is al heel wat geschreven over de cloud en de voordelen die het jouw organisatie kan bieden. In deze blogpost hebben we enkele mogelijkheden besproken om kennis te maken met die voordelen. Wil je graag gericht advies voor jouw KMO, neem dan zeker contact met ons op.