Microsoft Loop: De Toekomst van Teamwerk en Co-Creatie

DELEN

Microsoft Loop is een innovatieve tool om vlotter samen te werken met collega's. Toch is deze tool nog maar weinig gekend. Tijd om daar verandering in te brengen; in deze blog vertellen we jou wat Microsoft Loop is en inspireren we jou met enkele use cases.

In deze blog duiken we dieper in de essentie en functies van Microsoft Loop:

  1. Wat is Microsoft Loop?
  2. Waarom Microsoft Loop gebruiken?
  3. Waaruit bestaat Microsoft Loop?
    1. Microsoft Loop Componenten
    2. Microsoft Loop Pagina's
    3. Microsoft Loop Werkruimten
  4. Microsoft Loop use cases
  5. Hoe begin je met Microsoft Loop?

Microsoft Loop voorbeeld

Wat is Microsoft Loop?

Microsoft Loop is een platform dat de dynamiek van teamwerk herdefinieert, door iedereen in real-time op één lijn te krijgen. Met Loop kan je samenwerken rond een specifiek topic, vanuit verschillende Microsoft applicaties. Wijzigingen zijn meteen overal zichtbaar - op elk apparaat, in elke app.

Centraal in Loop staan drie hoofdelementen: componenten, werkruimtes, en pagina’s die we later in deze blog diepgaander zullen bespreken. Elk ontworpen voor vlekkeloze integratie, niet alleen met elkaar, maar ook met de rest van je Microsoft 365-tools zoals Teams, Outlook, en Whiteboard. Met Loop worden de grenzen tussen applicaties doorbroken, zodat jouw informatie altijd daar is waar je het nodig hebt.

Kortom, Loop maakt samenwerken simpeler, slimmer en sneller.

Waarom Microsoft Loop gebruiken?

  • Productiviteit: Door de mogelijkheid om in real-time samen te werken, kunnen teams sneller beslissingen nemen en projecten vooruithelpen.
  • Flexibiliteit: Je werkt binnen verschillende Microsoft 365-applicaties, waardoor je niet beperkt bent tot één tool of platform.
  • Toegankelijkheid: Wijzigingen in Loop-componenten zijn direct zichtbaar voor iedereen, wat zorgt voor transparantie.
  • Innovatie: Loop moedigt innovatie aan door een platform te bieden waar ideeën vrij gedeeld en ontwikkeld kunnen worden.

Waaruit bestaat Microsoft Loop?

1. Microsoft Loop Componenten

microsoft loop components

Een Loop-component is een soort dynamische digitale kaart die verschillende soorten inhoud, zoals lijsten, tabellen of tekst kan bevatten. Je kunt hier zowel synchroon als asynchroon aan samenwerken. Bijvoorbeeld, na het maken van een tabel binnen een Loop-component, kunnen jij en je collega's in real-time data toevoegen, wijzigen of de opmaak aanpassen.

De componenten kunnen gedeeld en bewerkt worden binnen verschillende Microsoft applicaties. Je kan bijvoorbeeld met een collega samenwerken aan een loop component vanuit Microsoft Teams. Vervolgens stuur je de component via mail door naar een andere collega. Hij vult de component verder aan, rechtstreeks vanuit Outlook. Zijn wijzigingen zijn ook meteen zichtbaar voor jou.

Deel een component, en het werkt - overal, elke keer. Dat is Loop: directe samenwerking zonder grenzen.

Microsoft loop components

Er zijn verschillende soorten componenten binnen Microsoft Loop. Checklists en takenlijsten helpen bij het verdelen van verantwoordelijkheden en het volgen van de voortgang, terwijl tabellen en notities cruciaal zijn voor projectplanning en het faciliteren van brainstormsessies. Voor diepere projectanalyse en teambeslissingen biedt Loop status trackers en voting tables.

Microsoft-Loop-Status-Tracker

Het platform ondersteunt ook het gebruik van afbeeldingen, video's, hyperlinks en geavanceerde formattering. Interactieve elementen zoals enquêtes en formulieren zorgen voor feedback en betrokkenheid, waardoor je echt kan co-creëren.

2. Microsoft Loop Pagina's

microsoft loop pages

Loop Pagina's vormen de basis voor samenwerking en co-creatie. Deze flexibele canvassen bieden een georganiseerde en aanpasbare ruimte waarin teams informatie kunnen verzamelen, structureren en presenteren.

Met Loop Pagina's kunnen gebruikers:

  • Verschillende soorten content combineren, zoals tekst, afbeeldingen, tabellen en externe links.
  • De lay-out aanpassen aan de behoeften van het project, met drag-and-drop functionaliteit en sjablonen.
  • Samenwerken in real-time, waarbij wijzigingen direct worden gesynchroniseerd en zichtbaar zijn voor alle teamleden.

Microsoft Loop pages

Of het nu gaat om het maken van een presentatie, het organiseren van projectdocumentatie of het brainstormen over nieuwe ideeën, Loop Pagina's bieden de flexibiliteit en veelzijdigheid om alle content op een effectieve manier te beheren.

3. Microsoft Loop Werkruimtes

microsoft loop workspaces

Werkruimtes zijn de virtuele omgevingen waar teams samenkomen om te brainstormen, te plannen en samen te werken. Elk type werkruimte is ontworpen met functionaliteiten en sjablonen die zijn afgestemd op specifieke taken en workflows. Of je nu werkt aan een marketingcampagne, een softwareontwikkelingsproject beheert, of gewoon een teamoverleg hebt, Loop biedt de juiste omgeving om jouw doelen te bereiken.

Met werkruimtes kunnen teams:

  • Structuur aanbrengen in projecten door  sjablonen en aanpasbare lay-outs.
  • Efficiënt communiceren en informatie delen binnen een centrale hub.
  • Taken toewijzen, deadlines beheren en de voortgang van projecten bijhouden in real-time.

Microsoft loop workspaces

 

Microsoft Loop use cases

Je denkt nu vast; dit ziet er leuk uit, maar hoe zet ik Microsoft Loop nu praktisch in? Wel, hier zijn enkele use cases:

  • Maak een 'onboarding' checklist voor nieuwe medewerkers met enkele stappen/taken die zij moeten voldoen tijdens hun eerste werkdagen. In Microsoft Loop kan je zelfs een checkbox toevoegen zodat zij taken kunnen afvinken.
  • Hou een lijst met (marketing) ideeën bij. Hoe vaak krijg je niet spontaan een idee, bijvoorbeeld voor een nieuwe blogpost? Verzamel jouw ideeën en die van je collega's in Microsoft Loop - zo heeft iedereen altijd een up-to-date overzicht.
    Een ander voorbeeld van nuttige lijsten zijn; een overzicht van tools die je binnen een bepaald departement gebruikt, een overzicht van zakenpartners, concurrenten, inspirerende advertentiecampagnes, ...
  • Gebruik het om een 'wiki' pagina te maken - een overzicht van vaak gestelde vragen binnen je organisatie, bijvoorbeeld met links naar procedures (externe links en interne documenten).
  • Gebruik het als eenvoudige oplossing voor project management; de takenlijst component laat je toe om rollen toe te wijzen aan projectleden én je kan er de voortgang van projecten mee opvolgen.
  • Moet je een blog, LinkedIn post of financieel rapport schrijven en ben je bang om belangrijke informatie te vergeten vermelden? Werk in realtime samen met je collega's aan de tekst.

AI copilot microsoftWist je dat ook Copilot (Microsoft's AI-tool) het samenwerken, brainstormen en het verfijnen van projecten in Microsoft Loop verbetert? Ontdek hier hoe Microsoft Copilot de productiviteit binnen Loop verder verhoogt.

Hoe begin je met Microsoft Loop?

Om aan de slag te gaan met Microsoft Loop, bezoek je eenvoudig de Microsoft Loop website of download je de mobiele app voor Android en iOS. Begin met het verkennen van de verschillende componenten en werkruimtes, en experimenteer met het integreren van Loop in je dagelijkse workflows. Voor IT-beheerders biedt Microsoft gedetailleerde richtlijnen voor het beheren van instellingen en toegang binnen hun organisatie.

Heb je nog vragen over Microsoft Loop of andere M365-tools? Neem vandaag nog contact op