Microsoft kondigt nieuwe OneDrive generatie aan

DELEN

OneDrive for Business, de cloudopslagdienst van Microsoft, is populairder dan ooit. Dagelijks worden er meer dan 2 miljard nieuwe bestanden aan toegevoegd. Microsoft heeft dan ook besloten het platform een make-over te geven. 

Wat is er Nieuw in OneDrive for Business?

Allereerst: de huidige veranderingen zijn allemaal gericht op de webinterface. De desktop app blijft voorlopig ongewijzigd. Naast het strakker ontwerp in de OneDrive web app werden verschillende optimalisaties doorgevoerd om specifieke bestanden makkelijker terug te vinden

  • een 'voor jou' sectie met door AI gekozen bestanden
  • een overzicht met bestanden uit vergaderingen
  • een duidelijk overzicht van alle gedeelde documenten 
  • een overzicht van bestanden die je als favoriet hebt aangeduid in OneDrive en andere Microsoft 365 apps
  • een overzicht van bestanden waaraan je werkt met collega's (via handige filters)

Nieuwe Onedrive

Wat je wellicht ook zal opvallen wanneer je OneDrive for Business opent is de snelheid. De nieuwe OneDrive laadt namelijk 2x sneller dan zijn voorganger.

Nieuwe OneDrive for Business functies later dit jaar

Een vraag die we geregeld krijgen van klanten is hoe zakelijk beeldmateriaal (zoals marketing foto's en video's) makkelijker bewaard en georganiseerd kan worden. In de toekomst maakt OneDrive dat makkelijker, met een afzonderlijke mediaweergave.

OneDrive media view

OneDrive media view

Er zijn ook plannen om bestanden vanuit de webinterface direct te openen met hun  desktopapps. Dit is nu al mogelijk voor Office-documenten zoals Word en Excel, maar het idee is om dit uit te breiden naar andere - externe - programma's. PDF's en CAD-bestanden bijvoorbeeld zouden dan ook meteen met hun respectievelijke desktop apps geopend worden.

Je zal daarnaast vanuit OneDrive een nieuwe bestand kunnen maken, op basis van vooringestelde templates.

OneDrive nieuw bestand met template

Binnenkort zal de vernieuwde OneDrive interface ook te zien zijn in Teams en Outlook. Daardoor kan je makkelijker door bestanden zoeken binnen beide apps, zonder extra vensters te openen.

OneDrive in Teams

OneDrive in Teams

OneDrive in Outlook

OneDrive in Outlook

Als laatste wordt offline toegang tot bestanden ook compatibel met de webinterface. Je zal dan ook zonder internettoegang bestanden kunnen bekijken, sorteren, verplaatsen, hernoemen en kopiëren in je browser.

Copilot AI: Je Virtuele Assistent in OneDrive

Wie ons volgt wist het al: Microsoft zet sterk in op de integratie van artificiële intelligentie (AI) binnen de Microsoft 365 suite.

De slimme AI-chatbot van Microsoft, Copilot, zal vanaf december geïntegreerd worden in OneDrive. Heb je vragen over een specifiek document of wil je een samenvatting ervan, dan kan je dat vragen aan Copilot. De AI-tool zoekt door OneDrive maar ook SharePoint en Teams om de nodige gegevens te verzamelen.

OnDrive Copilot

Copilot zal op termijn met meer taken kunnen helpen. Microsoft deelt een voorbeeld aan de hand van een fictief project, Munson. Als je Copilot vraagt: “Laat me alle bestanden zien die onlangs met mij gedeeld zijn over Project Munson”, zal hij alle relevante bestanden voor je vinden. Hij kan ook andere bestanden aanbevelen die nog niet gerelateerd zijn aan je oorspronkelijke zoekopdracht. Daarna kan de tool voorstellen om deze in een aparte map te plaatsen, wat je met 1 klik vervolgens kan doen.

Eén zoekopdracht resulteert zo in een hele kennisbibliotheek rond je nieuwe project. 

Wil je graag alle details weten over de nieuwste OneDrive generatie, bekijk dan zeker de aankondiging van Microsoft. Wil je graag op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen? Volg dan zeker onze LinkedIn pagina.