Microsoft 365 prijsverhoging

DELEN

Vanaf 1 april 2023 (geen aprilgrap) zal Microsoft de prijzen van haar clouddiensten als Azure en Microsoft 365 met 11% verhogen. In dit artikel ontdek je welke impact de prijsverhoging voor jou heeft en hoe je nog kan besparen.

In dit artikel:

Nieuwe licentiestructuur sinds 2022

Vorig jaar al voerde Microsoft een grote wijziging door in haar licentiestructuur. Het doel hiervoor was de verschillende licentiemodellen harmoniseren onder de noemer 'Microsoft New Commerce Experience (NCE)'.  Met Microsoft NCE zijn alle Microsoft cloud-oplossingen verkrijgbaar in een maandelijks en jaarlijks betaalmodel (1 tot 3 jaar):

  • Microsoft 365 Business Basic
  • Microsoft 365 Business Premium
  • Office 365 E1
  • Office 365 E3
  • Office 365 E5
  • Microsoft 365 E3

De oplossingen bleven exact hetzelfde, enkel dien je bij afname de keuze te maken tussen een maandelijks of jaarlijks model. 

Maandelijkse licentie
Het maandelijks model blijft flexibel en kun je zowel up- als downgraden gedurende de maand, waar je bij de jaarlicenties alleen het aantal seats kunt verhogen en/of de oplossing kunt upgraden binnen de contactperiode. Maandlicenties zijn wel 20% duurder ten opzichte van jaarlicenties.

Jaarlicentie
In tegenstelling tot het oude CSP-contract van 12 maanden, heb je met Microsoft NCE de mogelijkheid om een jaarcontract aan te maken en vervolgens te kiezen voor een maandelijkse of jaarlijkse betaling.

Met het contract van 12 of 36 maanden blijft de prijs gedurende de hele looptijd vast, met het voordeel dat je de huidige contractprijs behoudt – zelfs bij eventuele prijsverhogingen die in de contractperiode plaatsvinden. Het aantal seats bij een jaarlicentie kunnen enkel worden verhoogd, niet verlaagd. Daarnaast is het ook mogelijk om te upgraden naar uitgebreidere oplossingen.

Prijsverhoging 2023

Dit jaar voert Microsoft dus een prijsverhoging door voor haar clouddiensten als Azure, Dynamics en Microsoft 365. Concreet zal je, wanneer je een nieuw licentiecontract afsluit of je bestaande licentie verlengt na 1 april, 11% meer moeten betalen.

Microsoft geeft aan zo wereldwijd een uniforme prijsstelling te willen hanteren ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Tot nu toe heeft het bedrijf namelijk voor elke regio een afzonderlijke prijslijst, waardoor fluctuaties in de markt soms zorgen voor grote verschillen. Voor Azure klanten met een New Commerce overeenkomst worden al prijzen in USD gehanteerd, zij zijn dus niet geïmpacteerd door de prijsverhoging.

Microsoft zal voortaan 2 keer per jaar haar prijzen 'herbalanceren'. Als je op dit moment al een lopend contract hebt, dan zal dit contract gerespecteerd worden en betaal je niet de hogere prijs. Maar als je na 1 april een nieuw contract afsluit of je bestaande contract verlengt, dan betaal je de nieuwe, hogere prijs.

Prijsprotectie

Afhankelijk van je huidige contract kan je dus wel nog wat langer genieten van de 'oude' prijs. Voor een EA, SCE of EAS is dat 3 jaar vanaf de begindatum. Voor de meeste CSP producten is dat 1 maand (als je voor maandabonnementen hebt gekozen) of een jaar (als je voor jaarabonnementen hebt gekozen).

Opgelet; die prijsprotectie geldt enkel voor de abonnementen zoals M365 F1 of E3 of EMS E3. Voor andere diensten waarbij je op basis van gebruik wordt gefactureerd (zoals storage, netwerk en compute kosten) is er dus geen prijsprotectie. Heel wat diensten in Azure worden op basis van gebruik afgerekend. 

Hoewel er voor dat gebruik dus vaak een commitment werd gegeven met een eventuele korting, wordt die korting steeds berekend over de actuele prijs. En die prijs kan dus aangepast worden.

Besparen op je licenties

Vaak zien we namelijk dat organisaties teveel geld uitgeven aan hun licenties door:

  • 'slapende' licenties. Onderzoek van onder andere Zylo en Flexera hebben aangetoond dat meer dan 30% van de clouduitgaven ongebruikte gebruikerslicenties betreffen.
  • te dure licenties. Niet elke medewerker heeft dezelfde noden. Voor bepaalde profielen volstaat vaak een goedkopere licentie, eventueel met een add-on.
  • maandelijkse licenties. Maandelijkse licenties zijn interessant als je flexibel wilt kunnen schalen. Maar hou er rekening mee dat deze 20% duurder zijn.

Je hebt nog een maand de tijd om bestaande licenties onder de loep nemen en eventueel te optimaliseren. Aarzel niet en plan een gesprek in met m'n collega Jani om de opties te bespreken.