Microsoft 365 Business Premium vs Enterprise E3: welk abonnement is geschikt voor jou?

 • Home
 • /
 • Nieuws en tips
 • /
 • Microsoft 365 Business Premium vs Enterprise E3: welk abonnement is geschikt voor jou?
DELEN

De Microsoft 365 bundels bieden je organisatie tools om efficiënt en veilig te werken – en dat voor een aantrekkelijke prijs. Maar welke kies jij best?

Op deze pagina:

De Microsoft 365 bundels bieden jouw organisatie de meest up-to-date tools om efficiënt en veilig te werken – en dat voor een aantrekkelijke prijs. Microsoft 365 Business Premium en Microsoft 365 Enterprise E3 zijn daarbij de meest populaire pakketten voor KMO’s. Je leest het goed, want hoewel de naamgeving vaak voor verwarring zorgt is het Enterprise abonnement ook voor KMO’s geschikt.  

Het vergelijken van abonnementen kan een tijdrovende taak zijn. Om jou te helpen de juiste keuze te maken zetten we de voornaamste verschillen tussen Microsoft 365 Business Premium en Enterprise E3 op een rij. In onderstaande overzichten zie je alvast de grote onderdelen van beide pakketten en hun afzonderlijke prijzen.

Microsoft 365 business overzicht

Microsoft 365 Enterprise E3 overzicht

De basisMicrosoft 365 Business Premium vs Enterprise E3 

Binnen beide abonnementen krijg je toegang tot de desktop- en online versies van de Office apps. Tot zover geen verschil dus. Op het vlak van aantal gebruikers is er wel een verschil. Het Microsoft 365 Business Premium-abonnement is beperkt tot 300 gebruikers. Wel kan je uitbreiden met Enterprise E3-licenties mocht dat nodig zijn. Kleinere organisaties kiezen dus doorgaans voor Microsoft 365 Business Premium abonnementen. 

Ook op het vlak van de Windows licentie is er een belangrijk verschil. 

Binnen Microsoft 365 Business Premium krijg je een upgradelicentie voor Windows 10 Pro. Dat betekent dus dat je een geldige Windows 7- of 8-licentie nodig hebt om te upgraden naar Windows 10 Pro. Weet wel dat elke nieuwe computer die je tegenwoordig koopt al over een Windows 10 pro-licentie beschikt. Met de het Enterprise E3 abonnement krijg je een licentie voor Windows 10 Enterprise E3. 

Verschillen tussen de applicaties 

Ook op het vlak van de applicaties zijn er enkele verschillen: 

OneDrive 

Met Microsoft 365 Enterprise krijg je toegang tot Onedrive Plan 2. Dit omvat alle voordelen van Onedrive Plan 1 dat je bij het Business abonnement krijgt, maar met het verschil van onbeperkte opslag in plaats van 1 TB. Het biedt ook geavanceerde preventie van gegevensverlies en in-place bewaring om documenten te bewaren. 

SharePoint 

Hetzelfde geldt voor SharePointSharePoint plan 2, dat is opgenomen in het Enterprise-plan, wordt geleverd met In-place hold, geavanceerde DLP-functies en verbeterde zoekfunctiesVoor veel organisaties is dit geen vereiste, maar wanneer je geregeld in juridische zaken betrokken bent of vele jaren garantie of ondersteuning moet bieden aan projecten kan dit handig zijn. 

Exchange 

Het verschil met Exchange is in lijn met de vorige twee. Met Exchange Plan 2 krijg je meer opslagruimte (100 Gb mailbox + onbeperkt in-place archief), geavanceerde DLP-functies en in-place bewaring. 

Bescherming tegen bedreigingen 

Het grootste verschil tussen Microsoft 365 Business Premium en Enterprise E3 zit in de bescherming tegen bedreigingen. Microsoft 365 is gericht op het beheer van uw apparaten en het onder controle houden van uw gegevens. Microsoft 365 Business wordt alleen geleverd met Office 365 Advanced Threat Protection (ATP), waar de Enterprise E3-abonnementen veel meer te bieden hebben: 

 • Microsoft Advanced Threat Analytics (ATA)
  Zorgt voor geavanceerde detectie van aanvallen of verdachte activiteiten
 • Device Guard
  Zorgt voor betere beveiliging van apparaten 
 • Credential Guard
  Zorgt voor betere beveiliging van wachtwoorden 
 • App Locker
  Hiermee kan je bepaalde apps/programma’s blokkeren op Windows 10 devices of beperken in wie het mag gebruiken 
 • Enterprise Data Protection
  Geavanceerde mogelijkheden om bedrijfsdata te beveiligen op apparaten 
 • Azure Active Directory  conditional Access
  Op basis van bepaalde eigenschappen van gebruikers, bijvoorbeeld lidmaatschap van een bepaalde groep, kun je hiermee bepalen of je de gebruiker toelaat of juist niet. Ook kun je hiermee bepalen of en in welke gevallen gebruikers Multi-Factor Authentication moeten gebruiken. Logt een gebruiker bijvoorbeeld in vanuit de andere kant van de wereld, op een ander (onbekend) apparaat, dan verplicht je hiermee MFA voor deze inlogactie. 

ATA versus ATP 

Office 365 Advanced Threat Protection is een cloudgebaseerde e-mailfilterservice. Het scant in feite uw e-mail en detecteert onbekende malware, virussen of schadelijke links. Het wordt geleverd met geavanceerde rapporten en URL-tracering om ons inzicht te geven in de aanvallen die via e-mail binnenkomen. 

ATP, Microsoft Advanced Threat Analytics, is het meer geavanceerde beveiligingsplatform. Het is in staat gerichte cyberaanvallen te detecteren. Het scant in feite al uw netwerkverkeer op het verzamelen van informatie om abnormaal gedrag, kwaadwillende aanvallen en beveiligingsrisico’s op te sporen.  

CAL-rechten op locatie 

Een ander groot verschil en voor sommigen heel belangrijk, zijn de on-premise CAL-rechten. Met de Microsoft 365 Enterprise-abonnementen krijg je de ECAL-suite. Dit geeft u de toegangsrechten om de volgende servers lokaal uit te voeren: 

 • Exchange 
 • SharePoint 
 • Skype 
 • Windows 
 • SCCM 
 • Windows Rights Management 

Conclusie 

Microsoft 365 Enterprise (E3) kost € 14,60 per gebruiker per maand meer dan het Business Premium-abonnement. De echte waarde zit in de extra beveiligingsfuncties die je krijgt. Het veilig houden van je gegevens is een continu proces. We moeten onze veiligheidsmaatregelen altijd upgraden om virussen (ransomware) buiten te houden en ons netwerk te beschermen tegen gerichte aanvallen. 

Het Microsoft 365 Business Premium abonnement wordt echter het vaakst gekozen door onze klanten.