Microsoft 365 nieuwigheden voor 2023

DELEN

Microsoft Ignite is een jaarlijks evenement waarop Microsoft de nieuwste technologische ontwikkelingen presenteert. Daar werd duidelijk dat Microsoft heel wat in petto heeft voor 2023. De belangrijkste aankondigingen hebben we voor je verzameld op deze pagina.

Prijswijziging

Helaas moet ik starten met minder goed nieuws. Vanaf 1 april 2023 (geen aprilgrap) zal Microsoft de prijzen van haar clouddiensten als Azure en Microsoft 365 met 11% verhogen.

Dit betekent dat als je een nieuw licentiecontract afsluit of je bestaande licentie verlengt na 1 april, je 11% meer moet betalen. Microsoft geeft aan zo wereldwijd een uniforme prijsstelling te willen hanteren ten opzichte van de Amerikaanse Dollar.

Microsoft zal voortaan 2 keer per jaar haar prijzen evalueren op die manier. Als je op dit moment al een lopend contract hebt, dan zal dit contract gerespecteerd worden en betaal je niet de hogere prijs. Maar als je na 1 april een nieuw contract afsluit of je bestaande contract verlengt, dan betaal je de nieuwe, hogere prijs.

Wil je graag advies over je licenties, een eventuele downgrade of upgrade? Plan dan gerust een gesprek in met m'n collega Jani.

Voor die hogere Microsoft 365 prijs krijg je binnenkort dus ook wel meer functionaliteiten. Dit zijn de voornaamste nieuwigheden die je mag verwachten.

Microsoft Places: de app voor de hybride werkplek

Een eerste interessante ontwikkelingen die door Microsoft werd aangekondigd, is de lancering van Microsoft Places. Deze nieuwe app, die in de loop van 2023 wordt uitgebracht, is speciaal ontworpen voor hybride werkomgevingen (waarbij mensen vanaf verschillende locaties werken) en biedt verschillende handige functies.

Zo bevat Microsoft Places een aanwezigheidsassistent waarmee je kunt zien waar je collega's zich fysiek bevinden. Met deze informatie kun je gemakkelijk beslissen of het de moeite waard is om naar kantoor te gaan of niet.

Het reserveren van vergaderruimtes wordt ook een stuk eenvoudiger, met onder andere een nieuw, gemoderniseerd reservatiesysteem. De Microsoft Places app toont welke ruimtes beschikbaar zijn en je kunt op basis van je locatie automatisch reistijd boeken in je agenda. 

Ten slotte biedt Microsoft Places ook een managementlaag, zodat verantwoordelijken makkelijk inzage hebben in duidelijke rapportages.

Microsoft Designer: jouw persoonlijke creatieve assistent

Microsoft Designer is een nieuwe app die zal worden toegevoegd aan het Microsoft 365 pakket. Met behulp van A.I. (kunstmatige intelligentie) helpt deze app gebruikers bij het maken van diverse grafische ontwerpen voor social media, blogs, uitnodigingen en andere doeleinden.

Het idee achter de app is dat het gemakkelijk te gebruiken is voor mensen zonder uitgebreide grafische vaardigheden - vergelijkbaar met andere tools als Canva. Microsoft Designer stelt gebruikers zo in staat om snel en gemakkelijk professioneel uitziende afbeeldingen te maken zonder dat daarbij de complexiteit van traditionele grafische software nodig is. 

De app biedt een breed scala aan sjablonen voor allerlei verschillende creaties, waarbij je jouw eigen inhoud en afbeeldingen kunt toevoegen. Door middel van machine learning analyseert de app jouw inhoud en stelt deze ontwerpen, kleuren, afbeeldingen en lettertypen voor die het beste bij jouw stijl passen.

microsoft-designer

En dankzij de snelle ontwikkeling van A.I. mag je nog meer verwachten. De tool zal namelijk unieke afbeeldingen voor jou kunnen genereren, op basis van de tekst die je opgeeft. Wil je een chagrijnige koala in een gewaad met een beker in de hand? Consider it done. 

microsoft-designer1

Microsoft designer zal meer dan 100 miljoen afbeeldingen en video's bevatten. Je zal dus ongetwijfeld genoeg materiaal hebben om mooie ontwerpen en bewegende beelden te maken.
Momenteel is er een wachtlijst om toegang te krijgen tot deze app. Als je geïnteresseerd bent kun je je aanmelden op https://designer.microsoft.com.

Microsoft Edge Workspaces: deel je tabbladen met collega’s

Microsoft Edge Workspaces is een nieuwe functie in de Edge browser waarmee je verschillende tabbladen in de browser kan opdelen in zogenaamde Workspaces

In onderstaande video krijg je een idee hoe dit eruit zal zien.

 

Wij zien alvast enkele scenario’s waarin deze Edge Workspaces nuttig kunnen zijn:

  • Werken aan projecten met meerdere teams of nieuwe mensen.  In plaats van website links heen en weer te delen, kun je een werkruimte maken met een gedeelde set van websites en werkbestanden.
  • Als je zelf aan meerdere projecten werkt, of je tabbladen voor werk en privé gescheiden wil houden, kan je aparte Workspaces creëren. Telkens wanneer je aan een project wil werken, kan je gemakkelijk de bijbehorende Edge Workspace openen en alles wat je nodig hebt op één plek vinden.
  • Werk je vanaf een andere locatie, op een ander toestel? Ook dan kan je je verschillende Workspaces makkelijk opnieuw oproepen.

Wat ons betreft zijn de Edge Workspaces zeker een mooie toevoeging - want wie verliest nu niet eens tijd met het zoeken naar (per ongeluk) gesloten tabbladen, of het doorzoeken van tientallen gelijktijdig geopende tabbladen? 😉

Microsoft Teams Premium: Haal nog meer uit Teams

Sinds Covid is Teams bijna onmisbaar in de zakelijke wereld. Microsoft heeft nu ook een Premium versie van Teams. Deze versie, die als een soort add on tegen bijbetaling kan toegevoegd worden aan je bestaande Microsoft licentie, bevat extra functionaliteiten die vooral gefocust zijn op meer professionele meetings in de zakelijke markt.

De extra functionaliteiten werden verzameld rond 3 topics: personalisatie, intelligentie en beveiliging.

Personalisatie

Met de nieuwe meeting guides kun je tijdens het creëren van de meeting kiezen uit verschillende templates die het beste passen bij jouw meeting. Hierdoor worden de juiste instellingen van de meeting automatisch goed gezet. Zo maak je onderscheid tussen bijvoorbeeld een klantengesprek, brainstorm of helpdeskcall. Ook de mogelijkheden voor webinars werden uitgebreid.

Daarnaast kun je bedrijfskleuren en logo's verwerken in je meetings, zodat deze passen bij jouw huisstijl.

Intelligentie

Dankzij de intelligent recap functie kun je na de meeting gericht zoeken in de opnames, die net zoals bij YouTube in hoofdstukken zijn opgedeeld. Je ziet ook automatisch waar jouw naam is vernoemd of wanneer een scherm werd gedeeld.

Ook komen er automatische suggesties die op basis van wat er in de meeting gezegd wordt, zoals een follow-up bij een actiepunt. Verder zijn de transcripties nu doorzoekbaar vanuit het zoekscherm in teams en komen er live vertalingen, handig als je veel internationaal werkt.

Beveiliging

Met "advanced meeting protection" kun je meetings specifiek als vertrouwelijk markeren, zodat vertrouwelijke bijlagen niet zomaar naar iedereen meekomen wanneer de meeting uitnodiging doorgestuurd wordt. Om dit ook zichtbaar te maken, komt er een watermerk in dit soort type meetings.

Microsoft Loop

Microsoft Loop is een product dat al een tijdje in ontwikkeling zit. Wellicht zag je het Loop icoontje bijvoorbeeld al in je Microsoft Teams chat:

Microsoft Loop bestaat nu uit enkele onderdelen als lijsten, controlelijsten, tekst, tabellen en takenlijsten waaraan je met collega's kan samenwerken zonder een specifieke applicatie te openen. In bovenstaand voorbeeld kan je dus vanuit de teams chat bijvoorbeeld samenwerken aan een takenlijst, zonder de chat te verlaten. Dezelfde takenlijst kan je vervolgens ook binnen andere applicaties hergebruiken.

Microsoft Loop wordt nu uitgebreid om te werken met meer productiviteitsapps van Microsoft 365, zoals Word Online, Whiteboard en Outlook. Het krijgt ook zijn eigen app om alle Loop-componenten bij elkaar te brengen. 

Context IQ

Context IQ is een nieuwe set aan mogelijkheden die je tijd helpen besparen. Het biedt product suggesties in bijvoorbeeld je Outlook-mails of Microsoft Teams. Als je een mail of chat aan het typen bent en je typt "@", komt er een pop-up waarmee je snel relevante documenten vindt om deze aan je bericht toe te voegen. Hoewel het even wennen zal zijn aan deze feature zal hij je heel wat tijd besparen in de toekomst.

Overige updates

De mogelijkheden van je Microsoft 365 pakket worden het komende jaar sterk uitgebreid zoals je hierboven ziet. Daarnaast worden ook de bestaande applicaties verder verbeterd. Teams bijvoorbeeld krijgt naast het verzendicoon van je chat ook een camera icoon. Daarmee kan je snel een videoclip versturen.  

Microsoft zet enerzijds in op de uitdagingen die organisaties vandaag ervaren (bijvoorbeeld rond hybride werken), maar helpt je ook om geavanceerde technologieën zoals A.I. in te zetten op je werk om zo efficiënter samen te werken.

Doe je voordeel met deze nieuwe mogelijkheden. En wil je deze tips voortaan als eerste ontvangen? Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief en volg Techne op LinkedIn.