LockBit 3.0 is momenteel de grootste cybersecurity dreiging voor Belgische bedrijven

  • Home
  • /
  • Nieuws en tips
  • /
  • LockBit 3.0 is momenteel de grootste cybersecurity dreiging voor Belgische bedrijven
DELEN

België kreeg in 2023 flink wat ransomware-aanvallen te verduren, en bijna de helft daarvan kwam kwam door LockBit 3.0. Het is belangrijker dan ooit om jouw cyberverdediging te versterken. Wees gewaarschuwd: Bedrijven die hun beveiliging niet serieus nemen, kunnen makkelijk het volgende doelwit worden van LockBit 3.0.


Op deze pagina:

  1. Wat is LockBit 3.0?
  2. LockBit 3.0 maakt veel slachtoffers in België
  3. Bescherm je tegen ransomware

Wat is LockBit 3.0?

LockBit 3.0 is een krachtige variant van de LockBit ransomware familie, voor het eerst gespot in 2019. Deze staat bekend om zijn Ransomware-as-a-Service model (RaaS), waarbij ontwikkelaars de kwaadaardige software aanbieden aan andere cybercriminelen om uit te voeren.

LockBit 3.0 is de nieuwste en meest geavanceerde versie. Maar wat maakt LockBit 3.0 zo gevaarlijk?

  • Automatisering en zelfverspreiding: LockBit 3.0 onderscheidt zich door zijn hoge mate van automatisering, waarmee het zichzelf snel over netwerken kan verspreiden en data kan versleutelen zonder veel menselijke tussenkomst.
  • Dubbele afpersingstactiek: Deze ransomware gaat verder dan alleen het versleutelen van bestanden; het dreigt ook om gevoelige gestolen data publiek te maken als het losgeld niet wordt betaald, waardoor de druk op getroffen organisaties extra wordt opgevoerd.
  • Ontwijkingsmechanismen: LockBit 3.0 is ontworpen om detectie door beveiligingssoftware te omzeilen, wat het een lastige tegenstander maakt voor traditionele beveiligingsoplossingen.

LockBit 3.0 maakt veel slachtoffers in België

De LockBit 3.0-bende, die kort onder de radar verdween, is teruggekeerd en veroorzaakte aanzienlijke schade in België. Uit een recent rapport van Unit 42 van Palo Alto Networks blijkt dat van de 36 Belgische bedrijven die slachtoffer werden van ransomware, er maar liefst 16 rechtstreeks slachtoffer werden van deze beruchte bende.

Tijdens onderzoek op het dark web ontdekten de analisten dat het werkelijke aantal slachtoffers waarschijnlijk nog veel hoger ligt. Criminelen zetten namelijk 'leak sites' in om bedrijven tot betaling van losgeld te dwingen. De statistieken zijn alarmerend: in 2023 werd een toename van bijna 50% in berichten op deze sites geregistreerd, een duidelijke indicatie van de groeiende cyberdreiging.

VLAIO benadrukt het belang van cybersecurity door de kosten van verbetertrajecten voor KMO's met 50% te subsidiëren, exclusief via erkende dienstverleners zoals Techne/Savaco. Leer hier meer over VLAIO's cybersecurity subsidies.

Bescherm je tegen ransomware

Hoewel de strijd tegen ransomware uitdagend blijft, tonen succesvolle operaties tegen groepen zoals Hive en Ragnar Locker aan dat effectieve maatregelen mogelijk zijn.

Met de steeds veranderende cyberdreigingen is het dus essentieel dat ook jouw bedrijf zijn cybersecurity versterkt en en strategieën ontwikkelt tegen zowel bekende als onverwachte kwetsbaarheden. Gebruik cybersecuritymaatregelen zoals regelmatige back-ups, training van personeel om verdachte activiteiten te herkennen en het implementeren van geavanceerde beveiligingstechnologieën. Het identificeren en opvolgen van risico's voordat ze worden uitgebuit, is de enige manier om je waardevolle bedrijfsdata en infrastructuur veilig te stellen

Maak prioriteit van je cybersecurity en neem vandaag nog contact voor een vrijblijvend gesprek. Ontdek hoe jij kan genieten van de cybersecurity ondersteuning aan een verlaagd tarief dankzij VLAIO.