KMO's in gevaar: grootste doelwit voor hackers

DELEN

Voor het eerst werden er meer incidenten van cybercriminaliteit geregistreerd bij KMO's dan bij grote bedrijven, en dat is een opvallende trend. Ondanks deze alarmerende ontwikkeling blijft het besef van deze dreiging onder KMO's te laag, terwijl de nieuwe NIS2-richtlijn net vereist dat ook kleine leveranciers hun beveiligingsniveau op peil moeten hebben.

Op deze pagina:


KMO's krijgen vaker te maken met cybercriminaliteit

Jaarlijks worden Belgische organisaties ondervraagd om te achterhalen of ze recent te maken kregen met cybercriminaliteit. In 2023 bleek dat meer dan driekwart van de ondervraagde bedrijven te maken heeft gehad met cyberaanvallen, een opmerkelijke stijging in vergelijking met het percentage van 45 procent in 2022.

Voor het eerst zijn KMO's vaker het doelwit dan grote ondernemingen. Ondanks deze verontrustende trend beschouwt amper 30 procent van de KMO's cybercriminaliteit als een groot risico, wat overeenkomt met het percentage van vorig jaar. De risicoperceptie bij grote organisaties is daarentegen gestegen van 41 naar 64 procent.

Wat betekent NIS2 voor KMO’s?

Met de introductie van de NIS2-wetgeving, de opvolger van de Network and Information Systems-richtlijn, de nieuwe Europese cybersecurity-regelgeving, wordt van KMO's verwacht dat ze actie ondernemen en hun cyberveiligheid contractueel waarborgen binnen hun gehele bedrijfsproces. Het is van cruciaal belang dat KMO’s hun cyberveiligheid op orde hebben, anders riskeren ze zichzelf ernstig te benadelen, zo benadrukken onderzoekers van cybercriminaliteit.

Vincent Haerinck, Cybersecurity manager bij Savaco licht toe wat de NIS2-wetgeving precies is en waarom deze in het leven geroepen werd:

Opkomst van geavanceerde aanvalstechnieken

Naast de toenemende dreiging van cyberaanvallen bij KMO's, moeten we ook rekening houden met de evolutie van de aanvalsmethoden. Cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van geavanceerde technieken zoals kunstmatige intelligentie, ingenieuze phishing-campagnes en zelfverbeterende malware. Deze innovatieve benaderingen maken het nog uitdagender voor KMO's om zich te beschermen. Het is daarom van cruciaal belang dat KMO's op de hoogte blijven van de nieuwste trends in cybercriminaliteit en hun beveiligingsmaatregelen voortdurend updaten om gelijke tred te houden met de snel veranderende aanvalstechnieken.

Het beste moment om te starten was gisteren, het tweede beste moment is nu

Het is duidelijk dat de opkomst van cybercriminaliteit in de KMO-markt een verontrustende trend is. Het is van essentieel belang dat KMO's de urgentie begrijpen en hun beveiligingsmaatregelen serieus nemen. De NIS2-richtlijn is een kans voor kleine bedrijven om hun cyberveiligheid te versterken en zichzelf te beschermen tegen de toenemende dreiging van cyberaanvallen. Bewustwording en het nemen van proactieve maatregelen zijn van cruciaal belang om KMO's en hun klanten te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van cybercriminaliteit.

Wacht niet tot het te laat is!

Onze experts adviseren jou graag om je optimaal te beveiligen, plan hier je moment.