De ICT trends voor 2023: opportuniteiten voor groei en innovatie

  • Home
  • /
  • Nieuws en tips
  • /
  • De ICT trends voor 2023: opportuniteiten voor groei en innovatie
DELEN

Noodgedwongen zijn organisaties de afgelopen jaren anders beginnen denken over technologie en hybride werken. Als we kijken naar de ICT-trends en ontwikkelingen in 2023 zien we een aantal trends die momenteel in opkomst zijn en waarschijnlijk zullen blijven groeien in de komende jaren:

Ontdek de belangrijke ICT trends van 2023:
  1. Cybersecurity, again?
  2. Artificiële intelligentie en machine learning
  3. Internet of Things
  4. Cloud computing
  5. Digitaliseren met ERP
  6. De metaverse wordt echt
  7. Web 3.0
  8. Hyperconnectiviteit
  9. Windows 11

1. Cybersecurity, again?  

Door de toenemende digitale afhankelijkheid blijft de focus op cybersecurity groeien. Dit omvat het beschermen van gegevens tegen cyberaanvallen en het versterken van online beveiliging want in 2022 waren er wel 41% meer cyberaanvallen dan in 2021

Organisaties zetten IT beveiliging steeds hoger op de agenda want de urgentie ervan is ongezien. De nieuwsberichten liegen niet; dagelijks worden organisaties gehackt en de imago- en financiële schade is immens. Enkele van de gevolgen zijn dat je onbereikbaar bent en medewerkers niet kunnen werken, orders en bestellingen niet verwerkt worden waardoor de continuïteit verloren gaat, je heel wat tijd en geld verliest en daarnaast gaat er nog eens kostbare data verloren,...

De afgelopen 5 jaar is het aantal cyberaanvallen verdrievoudigd en cybercriminaliteit blijft toenemen. De enige manier dat we ervoor kunnen zorgen dat er minder cyberaanvallen succesvol zijn, is ervoor te zorgen dat cybersecurity onderdeel uitmaakt van de bedrijfsstrategie.

In deze blog ontdek je de misvattingen die veel organisaties hebben rond cybersecurity, waarom het noodzakelijk is om cyberveiligheid op je prioriteitenlijst te zetten én welke security tips je meteen kan toepassen, zoals het gebruik van Multi-factor authenticatie.

2. Artificiële intelligentie (AI) en machine learning:

Artificiële intelligentie (AI) en machine learning lijken voor velen een ver-van-mijn-bed-show maar de meeste KMO's maken er al (onbewust) gebruik van. Deze technologie wordt steeds vaker ingezet voor het automatiseren van taken en het maken van beslissingen. Dit helpt om efficiënter te werken en beter te presteren. De technologie is intussen zo geavanceerd dat voorspellende analysediensten problemen kunnen detecteren alvorens ze zich stellen.

Er zijn veel praktische toepassingen van Artificial Intelligence (AI) in het bedrijfsleven. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Customer service: chatbots en virtuele assistenten kunnen worden gebruikt om klanten te helpen met vragen en problemen. Dit kan helpen om de klanttevredenheid te verhogen en de kosten te verlagen.

  • Data-analyse: Machine learning-algoritmen kunnen worden gebruikt om grote hoeveelheden gegevens te analyseren en te verwerken. Dit kan helpen om inzichten te verkrijgen en beslissingen te nemen op basis van data.

  • Voorspellingen: AI-modellen kunnen worden gebruikt om toekomstige trends en patroon te voorspellen, zoals verkoopcijfers, werknemersverloop en markttrends. Dit kan helpen om de prestaties te verbeteren en beter voorbereid te zijn op toekomstige uitdagingen.

  • Procesautomatisering: AI-systemen kunnen worden gebruikt om bepaalde taken te automatiseren, zoals het verwerken van facturen of het beantwoorden van e-mails. Dit kan helpen om efficiënter te werken en de kosten te verlagen.

  • Taal- en spraakherkenning: AI-systemen kunnen worden gebruikt om spraak te transcriberen en te vertalen, wat kan helpen om communicatiebarrières te overwinnen en de productiviteit te verhogen.

Ook als deze voorbeelden nog niet herkenbaar lijken maak je wellicht al gebruik van AI. Microsoft 365 bevat namelijk enkele AI toepassingen zoals Myanalytics (dat je persoonlijke inzichten geeft over je werkweek) en Power BI (waarmee je interactieve data dashboards maakt). En je hoorde vast ook over ChatGPT, Persoonlijke assistenten als Siri of Cortana en de gepersonaliseerde suggesties van Netflix of Spotify. Het zijn allemaal voorbeelden van AI. De technologie wordt nu echt tastbaar voor KMO's en VZW's.

ChatGPT 

Ik haalde ChatGPT net al aan, maar deze tool verdient extra toelichting. Dankzij machine learning werden chatbots de afgelopen jaren alsmaar populairder binnen grote en kleine organisaties. Maar vandaag gaat OpenAI, een bedrijf waar ook Micorosft sterk in investeert, nog verder. Met ChatGPT lanceerden ze een chatbot die van artificiële intelligentie gebruik maakt om complexe antwoorden te geven op ELKE open vraag. 

Om een voorbeeldje te geven van hoe eenvoudig het is om teksten te genereren, vroegen we aan Chat GPT om zichzelf even voor te stellen:

Bron tekst screenshot ChatGPT: OpenAI.

De mogelijkheden met ChatGPT zijn eindeloos en het is bovendien voor iedereen toegankelijk. Hier lees je tal van voorbeelden hoe deze slimme chatbot je werk en je leven compleet verandert. Benieuwd waarvoor jij ChatGPT kan gebruiken? Een gratis account aanmaken kan hier. Test jij het zelf?

Canva: AI Image generator

Je las al dat onder andere Microsoft, Netflix en Spotify AI integreren in hun producten. Ook andere vaak gebruikte zakelijke tools als Canva benutten AI om de mogelijkheden van hun product uit te breiden.

Soms kan je de juiste afbeelding niet vinden en daarom heeft Canva de nieuwe functie 'text to image' toegevoegd. Hiermee kan je tekst converteren naar een foto dankzij de AI afbeeldingen generator. Canva maakt o.b.v. jouw woorden in enkele seconden een door AI gegenereerde foto aan.  

Je vraagt bijvoorbeeld een 'leeuw op een moto' en krijgt onderstaande afbeelding. Het is nogmaals een voorbeeld van hoe AI nu echt tastbaar wordt voor elke organisatie en elke werknemer.

Afbeelding gegenereerd door de AI generator van Canva

3. Internet of Things (IoT)

Het Internet of Things (IoT) verwijst naar de verbinding van fysieke objecten met het internet, wat leidt tot een enorme hoeveelheid gegevens die kunnen worden verzameld en geanalyseerd. IoT helpt om processen te optimaliseren en beter te begrijpen hoe mensen en systemen werken.

IoT wint in een sneltempo aan belang, vergelijkbaar met AI want het is overal in de moderne wereld te vinden. Intussen heeft nagenoeg iedereen IoT apparaten. Enkele jaren geleden had elke persoon gemiddeld 4 verbonden apparaten. Er wordt verwacht dat het in 2030 wel 15 zullen zijn. Het is dan ook geen verrassing dat IoT elk jaar groeit.

In het dagelijks leven gebruik je IoT waarschijnlijk al vaker dan je verwacht. Denk maar aan een slimme deurbel, thermostaat, smartwatch of een Google nest waarmee je tal van smartapparaten kan bedienen.

Er zijn ook veel praktische toepassingen van Internet of Things (IoT) in het bedrijfsleven. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Logistiek en supply chain management: Sensoren op producten, voertuigen en magazijnen kunnen real-time gegevens verzamelen over de locatie, temperatuur, vochtigheid en andere factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van de goederen. Dit kan helpen om de efficiëntie en effectiviteit van de supply chain te verbeteren.

  • Predictive maintenance: Sensoren op machines en andere apparatuur kunnen gegevens verzamelen over het gebruik en de staat van de apparatuur. Dit helpt om te voorspellen wanneer onderhoud nodig is en helpt pannes voorkomen.

  • Energiemanagement: Sensoren op gebouwen, machines en andere apparatuur kunnen gegevens verzamelen over het energieverbruik. Dit kan helpen om energie te besparen en de kosten te verlagen.

  • Verkoop en marketing: IoT-sensoren kunnen gegevens verzamelen over hoe klanten producten gebruiken en hoe ze reageren op marketingcampagnes. Dit kan helpen om de verkoop te verhogen en de marketing te verbeteren.

  • Gezondheid en veiligheid: Sensoren kunnen worden gebruikt om gegevens te verzamelen over de gezondheid en het welzijn van werknemers, wat kan helpen om risico's te verminderen en de productiviteit te verhogen.

4. Cloud Computing 

In 2023 evolueren sommige ICT trends verder zoals we gewend zijn, denk maar aan Cloud Computing. Dankzij de cloud worden tal van IT-diensten via het internet verleend. Denk daarbij aan software, databases, servers en netwerken. Eindgebruikers hebben op die manier altijd en overal toegang tot hun software en applicaties. 

Ook bij Techne merken we dat migraties naar de cloud dagdagelijkse projecten blijven. Mails zitten nagenoeg bij iedereen op exchange online. Soms is de cloud ook een server in ons datacenter, dit is bijzonder interessant als je verschillende vestigingen hebt.

Steeds meer bedrijven maken gebruik van cloud computing om hun IT-infrastructuren te hosten en te beheren. Dit biedt verschillende voordelen:

  • Geen verouderde IT-infrastructuur
  • Onderhoudskosten dalen
  • Updates zorgen niet langer voor tijdverlies
  • Flexibel en schaalbaar
  • Altijd en overal toegang tot computeromgeving
  • Hogere tevredenheid en productiviteit van medewerkers

Zowel grote als kleine organisaties kiezen voor de cloud. Wil je meteen inzicht in welke impact van zo’n cloud implementatie heeft op jouw organisatie? Contacteer ons vrijblijvend en we bekijken hoe interessant de cloud voor jou is.

5. Digitaliseren met ERP 

Een uitdaging waar veel (groeiende) organisaties mee kampen is de verscheidenheid aan tools waarmee ze werken. Data zit vaak vespreid over verschillende oplossingen. Daardoor zijn ze aangewezen op tijdrovend en foutgevoelig manueel werk, of complexe koppelingen.

Steeds vaker kiezen organisaties daarom voor ERP software. ERP pakketten zorgen ervoor dat je al je communicatie en processen kan stroomlijnen en centraliseren, zowel intern als extern. Een ERP is een all in one oplossing waarbij 1 tool of software meerdere processen capteert.

De populariteit van ERP pakketten is een feit omdat het vandaag de dag betaalbaar is voor iedereen. Maar welke ERP pakket het beste is in 2023? Dat weet niemand, want er bestaat geen perfecte oplossing voor iedereen. ERP oplossingen komen in heel wat vormen waardoor alles afhankelijk is van de organisatie. 

Het kiezen van het beste ERP voor jouw situatie is daarom een beslissing die je niet ondoordacht neemt. Het is complex. Daarom werken onze ERP experts steeds volgens een getest en bewezen draaiboek. We analyseren jouw werking en adviseren het beste ERP pakket voor jouw noden. Via onze korte vragenlijst vind je jouw geschikte ERP en dat in minder dan 5 minuten.

6. De Metaverse wordt echt

Metaverse is een virtuele wereld waarin gebruikers kunnen interageren met elkaar via avatars. In 2023 zullen tal van aspecten van het online leven geïntegreerd worden in deze virtuele realiteit. De technologie stond in 2022 al er ver maar werd nog niet zo concreet. In 2023 verwachten we wel enorme vooruitgangen. 

De mogelijkheden met de Metaverse zijn eindeloos: van het rondlopen in en ontwerpen van de renovatie voor een nieuwe woning tot student hartchirurgen die virtueel hartoperaties uitvoeren alvorens ze in het werkveld stappen.

7. Web 3.0

Web 3.0 komt eraan, maar wat is dat juist? Vroeger gebruikten we Web 1.0 waar je naar een pagina ging en het minuten duurde eer deze geladen was. Er was ook louter éénrichtingsverkeer: je kon enkel informatie raadplegen. Vandaag spreken we van Web 2.0 waarbij de internetgebruiker meer invloed uitoefent en kan interageren met de informatie die hij ziet. We noemen dit ook het social web door interactie via apps zoals Twitter, WhatsApp, Teams, Youtube enzovoort. 

Bij de komst van web 3.0 zien we dat technologieën ingezet zullen worden om het vertrouwen, de verantwoordelijkheid en de eigendom terug bij de mensen te leggen i.p.v. de technologie mastodonten van deze wereld. Foto’s die nu bijvoorbeeld op de cloud staan worden dankzij blockchain dan gecentraliseerd zodat je zelf eigenaar bent en niet bijvoorbeeld Microsoft, Youtube, Dropbox,... Het doel van dit systeem is om alles transparanter te maken en eigendomsrecht te creëren voor iets met digitale waarde.

8. Hyperconnectiviteit

Wij omarmen de hyperconnectiviteit. De ontwikkeling dat iedereen steeds meer geconnecteerd is met tal van apparaten en daardoor een feilloze verbinding nodig heeft is een feit. Daarom zijn de mobiele 5G netwerken een goede zaak. Ook op de uitrol van het glasvezelnetwerk moeten we niet meer wachten want glasvezel komt eindelijk naar België dankzij initiatieven zoals Fiberklaar van Proximus. We liepen enorm achter op dit vlak want buurlanden zoals Nederland en Duitsland stonden hier al veel verder in dan wij. Gelukkig komt daar verandering in.

9. Windows 11

Wat met Windows in 2023? Microsoft gaat vanaf nu terugkeren naar kleinere periodieke updates voor Windows. Na enkele maanden zorgen ze telkens voor nieuwe updates zodat je Windows up-to-date blijft met de nieuwste functies. Intussen is het ook wel echt de moeite waard om naar Windows 11  te upgraden. Alle akkefietjes en lanceringsproblemen zijn volledig van de baan.

Zijn dit de trends voor 2023?

Om even te checken of de bovengenoemde ICT trends wel echt kloppen, vroegen we aan ChatGPT even welke de belangrijkste ICT trends zijn in 2023 en toevallig of niet, al de topics zitten in deze blog...

Bron tekst screenshot ChatGPT: OpenAI.

Wil je weten hoe je één van deze trends in jouw organisatie kan gebruiken? Contacteer ons vrijblijvend. Onze innovatie experten helpen je om je digitale transformatie te versnellen.