Het internet van dingen wordt, naargelang er meer toepassingen verschijnen, steeds vaker besproken. Wat zijn de mogelijkheden voor bedrijven en waar liggen de uitdagingen?
Op deze pagina:
In 1999 droomde een researcher van MIT, Kevin Ashton, over het ‘internet van dingen’, waarbij alle apparaten met mekaar kunnen communiceren. Vandaag, 15 jaar later, is dat al lang geen droom meer.
Het internet van dingen is inmiddels zo’n hot topic dat de premier van het Verenigd Koninkrijk, David Cameron, zelfs aangaf een fonds te hebben geopend voor innovaties op het gebied van het internet van dingen. Hij ziet in deze technologie onder andere kansen om productiviteit te stimuleren, mensen gezonder te houden, transport efficiënter te laten verlopen, behoefte aan energie te verminderen en zelfs de klimaatverandering aan te pakken.
Er komen dan ook steeds meer slimme toepassingen van het internet van dingen, waarbij fysieke objecten verbonden zijn met het internet en zo zichzelf aan andere apparaten kunnen identificeren.
On Board Diagnostics
On Board Diagnostics of OBD laat je toe om een diagnose van je wagen uit te lezen, het is een technologie die reeds tientallen jaren gebruikt wordt. Stel je voor dat je binnenkort zelf met een laptop of smarthpone een connectie kan maken met de ODB. Dat je te zien krijgt welke onderdelen aan vervanging of onderhoud toe zijn, met ernaast een youtube video die toont hoe het moet en verder ook nog een lijst van garagisten in de buurt ziet.
Slimme wekkers
Een wekker die verbonden is met je agenda en je zo op het juiste moment wakker maakt, rekening houdend met files en uurregeling van het openbaar vervoer.
Wearables
Wearables zijn een onderdeel van het internet van dingen (IoT) en zijn simpelweg technologieën die op het lichaam gedragen kunnen worden. Verschillende bedrijven hebben zich toegelegd op de ontwikkeling van wearables:
- Google liet uiteraard reeds van zich horen met de Google Glass, maar geeft ook aan dat er verschillende Android wear op de markt zal gebracht worden. Later dit jaar al komen de smartwatches en ook ‘body-fitting devices’ staan op de planning. Het doel van de wearbles is deze te laten communiceren met grotere apparaten als smartphones. Ook kleine wearbles kunnen dan bijvoorbeeld gebruik maken van grotere opslagruimte en zelfs 3G of 4G verbinding.
- Samsung kondigde vorige maand de Tizen SDK aan, een software development kit waarmee web-en native applicaties worden gebouwd voor wearables.
- Apple publiceerde vorige maand nog een patent voor een nieuwe wearable, de ‘Wrist Pedometer step detection’ wearable.
Bedrijven en het internet van dingen
In eerste instantie lijken dit vooral leuke toepassingen voor thuisgebruik, maar ook in het bedrijfsleven biedt het internet van dingen kansen, zoals David Cameron al aangaf:
- Besparingen, bijvoorbeeld door wearable camera’s in te zetten zodat medewerkers hulp kunnen krijgen bij problemen die ze zelf niet zouden opgelost krijgen. Problemen kunnen zo sneller en goedkoper worden opgelost.
De stad Barcelona maakt al gebruik van het IoT om burgers nieuwe diensten en een rijkere ervaring te bieden. Als een van de eerste steden in Europa ontwikkelt de stad ‘Virtual Citizen Services’ waarbij gebruik gemaakt wordt van video en samenwerkingstechnologieën om burgers virtueel in contact te brengen met het stadhuis, zonder dat ze daar zelf naartoe hoeven te gaan. Barcelona heeft IoT oplossingen ingezet voor watermanagement, slim parkeren en het ophalen van vuilnis. Al deze oplossingen helpen de stad geld te besparen en de kwaliteit van de dienstverlening aan burgers te verbeteren. - Hogere productiviteit, door via de smartwatch notities of berichten te dicteren, contacten op te bellen, kalender te raadplegen of zelfs de weersvoorspelling te zien.
- Rekeningrijden kan nieuwe inkomsten opleveren door het implementeren van automatische betalingen van zodra voertuigen bepaalde stadsgebieden binnenrijden. Dit leidt meteen ook voor een betere verkeerssituatie.
Uitdagingen van het internet van dingen
De enorme evolutie van het internet van dingen brengt ook heel wat uitdagingen met zich mee die om een oplossing vragen.
Gartner waarschuwt bijvoorbeeld dat de gecentraliseerde datacentra zoals we die nu kennen, niet goed te combineren zijn het het internet van dingen. De voordelen van de datacenter architectuur zouden teniet gedaan worden door een continue datastroom van miljaren apparaten.
Bovendien rijzen er ook heel wat vragen omtrent beveiliging en de risico’s die wearables op dat vlak met zich meebrengen. De uitdaging wordt om ook deze apparaten te beschermen tegen cyberaanvallen.
Onlangs bleek bijvoorbeeld dat Google Glass nog lang niet zo veilig is als het zou moeten zijn. Zo kan malware vrij eenvoudig door de beveiliging heen komen en zo foto’s maken met het toestel, zelfs wanneer de display is uitgeschakeld.
Pas wanneer er een gepast antwoord komt op deze uitdagingen, zullen het internet van dingen en wearbles ook in het bedrijfsleven een grotere rol gaan spelen.