Hét hot topic van deze week mogen we wel heel letterlijk nemen: kan je laptop tegen de hitte? Lees in deze blog waarom je laptop geen fan is van extreem zomerse temperaturen en ontdek hoe je hem beschermt tegen de hitte.
Dankzij de hybride manier van werken waaraan we intussen gewend zijn werken we soms van thuis uit en dan is het voor sommigen heerlijk om dat te doen vanop het terras. Het kan ook zijn dat je jouw laptop meeneemt op reis naar een warm land en van daaruit wil werken. In beide gevallen is het slim om stil te staan bij de bestandheid van onze elektronische toestellen tegen de hitte want je wil toch niet dat je laptop een zonneslag oploopt en het zomaar begeeft?
Oververhitting
Laptops produceren van zichzelf al heel wat warmte, o.a. door je processor en batterij. Je merkte misschien wel dat je laptop warmer is wanneer die aan het opladen is of wanneer je extreem veel zware taken aan het uitvoeren bent. Als daar nog eens extra warmte van buitenaf bijkomt, wordt de kans op oververhitting groter. Het is zelfs één van de meest voorkomende oorzaken voor het kapotgaan van een laptop want een pc heeft meer moeite met afkoelen als het zeer warm is.
Temperatuur controleren
Mag je met je laptop naar buiten als het warmer is dan 30°C? Dat kan maar het is belangrijk om de temperatuur van je laptop te controleren en daar bestaan verschillende programma’s voor, zoals CrystalDiskInfo waar je de temperatuur kan checken en je meldingen krijgt wanneer die z'n limiet bereikt.
Luister naar je laptop
Als dergelijke temperatuursoftware niet op je laptop draait kom je met gezond verstand al heel ver. Door goed te luisteren naar je laptop kan je opmerken wanneer die te veel last heeft van de warmte. Je ventilatoren produceren steeds een geluid, in normale omstandigheden hoor je deze niet maar hoe sneller je laptop opwarmt, hoe meer lucht de ventilatoren nodig hebben om deze af te koelen en hoe meer geluid dat zal geven. Maakt je laptop ineens veel geluid? Dan laat je best een eerste alarmbel afgaan aangezien de temperatuur hoog aan het oplopen is. Daarnaast merk je oververhitting ook op aan de snelheid van de je pc. Of moet ik eerder zeggen traagheid? Een oververhit toestel werkt veel trager en hapert vaker.
Maar hoe hou je jouw laptop koel?
Met deze 5 tips raakt je laptop niet oververhit en kan je toch genieten van het zomers weertje.
1. Zet je laptop niet op je schoot
De ventilatoren van je computer zijn van groot belang om je laptop gezond te houden. Laat ze dus steeds hun werk doen en dat begint bij het oppervlak waar je je pc op plaatst. Het is verleidelijk om je laptop bijvoorbeeld op je schoot te zetten maar op een oneffen oppervlak doen de ventilatoren hun werk niet goed. Een harde, vlakke ondergrond zoals een tafel is daarom beter. Maar wie echt voor z'n laptop zorgt, zet die een beetje hoger, bijvoorbeeld met een laptopstand.
2. Instellingen aanpassen
Ga naar Windows-instellingen en kies het menu Systeem > Aan/uit en accu. Hier kan je verschillende instellingen aanpassen om je computer energiezuiniger te laten werken. Zo bespaar je batterij en krijgt die de kans om even af te koelen. Daarnaast kan het ook helpen om je schermhelderheid aan te passen.
3. Pas op met extra toestellen
Sluit best niet te veel extra apparaten aan want elke bezette poort genereert opnieuw extra warmte.
4. De schaduw is je beste vriend
Vermijd direct zonlicht als je buiten gaat zitten. Kies liever voor een plek in de schaduw zodat de zon niet rechtstreeks op je laptop schijnt en zo nog warmer zou worden. Als je laptopbatterij te lang in direct zonlicht staat blijft die warm en gaat de levensduur ervan sneller achteruit.
5. Behandel je laptop zoals je huisdieren of mensen
In het nieuws horen we wel vaker dat je mensen en dieren niet in een warme auto moeten laten zitten in de zomer. Dat geldt ook voor je elektronische toestellen want de temperatuur in een wagen in de vlakke zon loopt snel op tot 40 a 50 graden. Laat je toestellen dus niet in de auto want interne onderdelen van je laptop, maar ook smartphone of tablet, kunnen na lange blootstelling aan zulke temperaturen beschadigd raken.
Vraag het ons
Heb je een vraag over hybride werken, nieuwe laptops of andere hardware, beveiliging of hoe we je kunnen helpen met onze razendsnelle IT-ondersteuning? Vraag het ons via info@techne.be of 02/6690030.