5 tips om je laptop winterproof te maken

DELEN

De temperatuur ging al enkele malen onder nul waardoor jij je extra dik gaat kleden tegen de koude. Maar denk je ook aan je laptop? Want kan die wel tegen de koude temperaturen? Niet alleen jij hebt het koud, ook je laptop en andere digitale apparaten zoals tablets en smartphones krijgen het lastig bij koude temperaturen. Laat je laptop dus niet in de kou staan en bescherm hem met deze 5 tips.

Ontdek in deze blog 5 tips om je laptop winterproof te maken:
  1. Let op met de temperaturen waarin je jouw laptop achterlaat
  2. Accu kan niet tegen de koude
  3. Batterij pas opladen bij kamertemperatuur 
  4. Voorkom abrupte temperatuurwisselingen 
  5. Een warme laptophoes- of tas beschermt je toestel

1. Let op met de temperaturen waarin je jouw laptop achterlaat

Digitale apparaten functioneren het best bij normale temperaturen, ongeveer tussen 5°C en 35°C. Bij te hoge of te lage temperaturen verslechten de systeemprestaties. Laat je laptop dus niet in de wagen liggen bij vriesweer. Wanneer je jouw laptop zelfs in extreme koude achterlaat, is het mogelijk dat er scheurtjes ontstaan in de elektronische componenten.

2. Accu kan niet tegen de koude 

Extreme kou heeft een zeer slecht effect op de accu van je laptop. Zo kan die volledig leegraken als hij lange tijd in extreme koude ligt. Hierdoor heb je risico op dataverlies. Daarom is het aangeraden om je toestel altijd uit te schakelen als je hem meeneemt of laat liggen in een koudere ruimte.

De koude heeft ook een negatieve invloed op je de levensduur van je batterij. Laat hem dus liever niet in de koude liggen als dat niet noodzakelijk is.

3. Batterij pas opladen bij kamertemperatuur 

De batterij is een belangrijke component van je computer en de capaciteit ervan gaat achteruit als die kouder dan 5°C wordt. Het opladen zal veel trager verlopen. Wanneer je toestel lang in een koude ruimte heeft gelegen, laat ‘m dan eerst op kamertemperatuur komen alvorens je de batterij begint op te laden want ook dat heeft een negatief effect voor de batterij.

4. Voorkom abrupte temperatuurwisselingen 

Als je jouw laptop toch in de koude hebt laten liggen en je neemt die mee naar een warmere ruimte, dan is het opnieuw aangeraden om de computer eerst te laten opwarmen en niet meteen aan te zetten. Hij moet op temperatuur komen anders zouden de componenten kunnen aandampen. Vergelijkbaar met iemand die een bril draagt en van buiten naar binnen komt waarna de glazen beslagen zijn. Datzelfde effect heeft de temperatuurswitch op je computer. Het condenswater dat zo ontstaat kan je harde schijf aantasten waardoor je jouw laptop best eerst laat acclimatiseren alvorens je ‘m gaat gebruiken. 

5. Een warme laptophoes of -tas beschermt je toestel  

Steek je jouw laptop gewoon in je tas? Dat is niet zo goed voor de bescherming van je toestel. Beter pak je hem dik en goed in, in een tas die je laptop zo warm mogelijk houdt zodat de koude er minder vat op heeft. Een koudebestendige beschermhoes is ideaal wanneer je jouw laptop toch in een koudere ruimte moet achterlaten.

Als je deze tips gebruikt zorg je ervoor dat jouw laptop helemaal winterproof is zodat die heelhuids en zonder problemen de koude en de winter kan doorstaan. 

Meer vragen over je laptop en hoe je 'm kan beschermen? Contacteer ons vrijblijvend.