Deze IT-uitdagingen pakken Belgische bedrijven in 2020 aan

DELEN

Ontdek in deze blogpost waar Belgische ICT beslissers vandaag van wakker liggen en welke IT-uitdagingen zij het willen aanpakken.

Op deze pagina:

Waar liggen Belgische ICT beslissers vandaag van wakker en welke IT-issues willen zij het komende jaar aanpakken? Beltug, de vereniging van ICT-beslissingsnemers, hield een jaarlijkse bevraging bij 1750 leden en kon zo de belangrijkste topics in kaart brengen.

IT-uitdagingen beltug

CEO Danielle Jacobs; “De nummer 1 prioriteit is ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar maar opvallend is dat er heel wat uiteenlopende onderwerpen naar voor komen. Dat toont nog maar eens aan hoe groot het belang van de CIO’s en het IT-team is in de digitale transformatie. Het maakt ook duidelijk dat de uitdagingen heel divers zijn en zij bijgevolg van vele markten thuis moeten zijn.”

Strategie voor de IT-architectuur

“Met stip op 1 staat het uitwerken van een strategie voor de IT-infrastructuur. Dat heeft grotendeels te maken met het groeiend aantal migraties naar de cloud en de uitdaging die dat met zich meebrengt. Welke toepassingen kunnen we naar de cloud brengen? Wat houden we beter ‘on-premise’, binnen het bedrijf? En hoe zorgen we ervoor dat al die verschillende toepassingen met mekaar spreken?

Verschillende bedrijven maken overigens wel hun bedenkingen met zo’n ‘cloud first’ strategie. Zij investeren liever in lokale infrastructuur. Omdat dit in sommige gevallen goedkoper is, of omdat ze niet willen gebonden zijn aan één leverancier en bezorgd zijn over de beperkingen van een eventuele ‘cloud exit’.

Er is geen eenduidige beste keuze. Door de vele mogelijkheden wordt IT-architectuur vaak complexer, waardoor het zoeken is naar de meest aangewezen strategie”, aldus Danielle.

>> Bepaal jouw IT-strategie met Techne <<

Cybersecurity

Nog een opvallend resultaat van de peiling is dat 4 prioriteiten uit de top 10 te maken hebben met cybersecurity. Bedrijven zoeken nog steeds naar werkbare oplossingen rond security, maar ook naar mogelijkheden om medewerkers bewust te maken van de gevaren. Enkele topics die naar voor komen zijn het maken van een actieplan in geval van een cyberaanval, het uitwerken van een strategische aanpak voor IT-beveiliging en het invoeren van een ‘security by design’ standaard bij de ontwikkeling van nieuwe tools.

>> Kies voor IT-beveiliging op maat van je organisatie en mensen <<

IT-budgettering en contracten

Ook rond IT-budgettering en contracten zijn er uitdagingen. De licentiemodellen voor software zijn vaak te weinig transparant. ICT-beslissers bekijken hoe ze de kosten correct kunnen inschatten, hoe software beheerd moet worden en welke voorbereidingen ze kunnen treffen voor een mogelijke uitstap uit cloudcontracten. “Beltug nam alvast het initiatief voor een overleg met belangrijke aanbieders als Microsoft, Amazon Web Services, SAP, Google en Oracle omtrent hun licentiepolitiek”, laat Danielle weten.

>> Bepaal jouw IT-budget met een heldere analyse <<

Omgaan met data

De groeiende hoeveelheid data waarmee bedrijven moeten omgaan en de strengere wetgeving daaromtrent zorgen voor nog een uitdaging. Danielle Jacobs: “Data Quality, Governance en Architecture stijgt in de top-10 prioriteiten onder de bedrijven.  De focus ligt meer dan ooit op kwaliteit van de data. Betrouwbare en correcte data vormt de basis voor data analytics en AI toepasisngen.

Daarnaast deed de komst van de GDPR bedrijven ook nadenken over de manier waarop ze met al die data omgaan. CIO’s hebben hier nog steeds veel vragen rond. ”

>> Lees meer over de GDPR; wat wordt van u verwacht? <<

Onderzoek naar nieuwe opportuniteiten

CIO’s en IT-afdelingen houden ook de ogen open voor nieuwe mogelijkheden zoals toepassingen gebaseerd op IoT (Internet of Things), AI (Artificiële Intelligentie) en het toekomstige 5G mobiele netwerk. Dit verwacht een brede blik, want de toepassingen reiken verder dan de IT-afdelingen; het gaat ook over HR, customer experience en operationele processen.

Gebruikersadoptie

Nieuw in de lijst van top 10 uitdagingen is de adoptie van digitale tools. Topics als ‘change management’ en ‘smart collaboration’ vergen steeds meer aandacht door de opkomst van de vele nieuwe toepassingen en apps.

Ben je benieuwd naar de digitale tools die wij bij Techne gebruiken? In onze Powertools serie ontdek je ze één voor één.

 
 
 
Video Thumbnail
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2:13
 
 
 
 
 
 
Bekijk de eerste Powertool
Je ontvangt elke week een nieuwe video in je inbox.