De sleutel tot succesvolle hybride werkplekken

DELEN

Hybride werkplekken zijn niet meer weg te denken in de huidige maatschappij en worden steeds meer de norm. Organisaties omarmen deze flexibele aanpak, waarbij werknemers zowel op kantoor als op afstand werken. Deze verschuiving brengt echter een unieke reeks uitdagingen met zich mee, variërend van technologische vraagstukken tot beveiligingskwesties.

Uit de resultaten van het jaarlijkse 'State of the Digital Workspace 2022’-onderzoek van de Digital Workspace Ecosystem Alliance (DWEA) blijkt dat bedrijven nog veel vragen hebben over de hybride manier van werken. Vooral een goede balans tussen gebruiksgemak, beheersbaarheid en beveiliging van de endpoints blijkt een uitdaging. In deze blog gaan we dieper in op de uitdagingen en mogelijke oplossingen om een succesvolle hybride werkplek te creëren.

Bring Your Own Device

Bring Your Own Device (BYOD) was tijdens COVID de oplossing om medewerkers productief te laten werken vanuit huis. Hoewel BYOD flexibiliteit biedt, zorgt het ook voor beveiligingsrisico's en een grotere complexiteit op vlak van beheer

Werkplekstrategieën moeten zonder twijfel plannen bevatten voor de beveiliging van endpoints en de toepassing van zero trust-beveiliging. Wat hierbij helpt zijn VAD (Virtual App Delivery) technologieën en browserisolatie, beveiligingstechnologieën die worden gebruikt om webbrowsers van gebruikers te isoleren van het eigenlijke apparaat en netwerk. Bovendien kunnen cloudgebaseerd afdrukbeheer en scanoplossingen helpen bij het vereenvoudigen van printactiviteiten in hybride omgevingen, terwijl ze tegelijkertijd zorgen voor beveiliging en gemak.

Virtual app delivery

Het vinden van een goed evenwicht tussen gebruiksgemak en beveiliging is waarschijnlijk de grootste uitdaging bij de implementatie van hybride werkplekken. Medewerkers hebben nood aan toegang tot bedrijfsgegevens en applicaties vanaf verschillende apparaten en locaties, wat vraagt om een flexibele technologische infrastructuur.

Een virtual app delivery (VAD) wordt vaak als waardevolle oplossing naar voren geschoven. Door applicaties virtueel aan te leveren aan gebruikers, kunnen organisaties de beveiliging handhaven zonder in te leveren op gebruiksgemak. VAD stelt werknemers in staat om veilig toegang te krijgen tot bedrijfsbronnen vanaf elk apparaat, terwijl de gegevens binnen een beveiligde omgeving blijven.

Zero Trust en 2FA: fundamenten van werkplekbeveiliging

Beveiliging is prioriteit in elke organisatie. Wanneer medewerkers vanaf verschillende locaties toegang hebben tot bedrijfsgegevens is het Zero Trust-beveiligingsmodel van groot belang. Deze zorgt ervoor dat alle gebruikers, apparaten en netwerkverkeer als onbetrouwbaar worden beschouwd totdat ze zichzelf hebben geverifieerd. 

2FA

Ook Two-Factor Authentication (2FA) wordt genoemd als oplossing die het risico op datalekken en cyberaanvallen minimaliseert. Hierbij moet een medewerker die zich van
buiten het bedrijf verbindt met het bedrijfsnetwerk of de bedrijfsmailbox zich
in minstens 2 stappen aanmelden:
bijvoorbeeld met een wachtwoord en een
code op de smartphone.

Hybride werkplekken blijven

Hybride werkplekken zijn de norm geworden. Hybride werken is dus een blijver en is een onderdeel van de werkplekmodellen van de toekomst. De unieke uitdagingen die het met zich meebrengt op vlak van gebruiksgemak, beheersbaarheid en beveiliging kunnen aangepakt worden door o.a. BYOD, VAD, Zero Trust en 2FA. Deze essentiële elementen om een veilige en flexibele werkomgeving te waarborgen is iets dat organisaties moeten omarmen zodat ze succesvolle hybride werkplekken kunnen creëren. Zo bieden ze medewerkers de mogelijkheid om productief en veilig te werken, waar ze zich ook bevinden. Wat uiteindelijk resulteert in verbeterde productiviteit en tevredenheid op de werkvloer.

Hulp nodig bij de beveiliging of het beheer van je hybride werkplekken?
Neem contact op met Techne voor een succesvolle hybride werkplekstrategie.