7 services die je beter naar de cloud brengt

DELEN

Cloud diensten hebben de laatste 2 jaar meer dan ooit hun meerwaarde bewezen voor organisaties die van de ene dag op de andere vanop afstand moesten gaan werken. Het belang van de cloud blijft ook na de pandemie. De vraag is daarom niet langer of je naar de cloud moet, maar wel welke services je eerst moet verhuizen.

Covid-19 brengt cloud adoptie in een stroomversnelling

Covid-19 zorgde ervoor dat bedrijven en organisaties over de hele wereld moesten inzetten op telewerk. De cloud bleek dé aangewezen oplossing om de continuïteit voor al die telewerkers te garanderen. En hoewel het einde van de pandemie stilaan in zicht komt, komt er volgens Gartner aan die groeiende cloud adoptie niet snel een einde. In tegendeel; de cloud adoptie zou de komende jaren nog verder versnellen.

“Tegen 2022 zal 75% van de organisaties die tijdens COVID-19 een thuiswerkbeleid voor hun personeel hebben geïmplementeerd, de mogelijkheden voor hun werknemers om op afstand te werken behouden,” zei Ed Anderson, Distinguished VP Analyst, tijdens zijn presentatie op het virtuele Gartner IT Symposium/Xpo® 2020.

Is jouw organisaties nog volop bezig met een overstap naar de cloud? Dan kan deze blogpost je verder helpen. We delen hier de 7 services die je volgens Gartner best nu naar de cloud verhuist.

Beheer van mobiele toestellen

Mobiele toestellen en toepassingen zijn onmisbaar voor het werken op afstand en toegang te krijgen tot de belangrijkste diensten en gegevens binnen je organisatie. Het beheer van die toestellen en toegangsbeheer van je cloud applicaties kan perfect in de cloud gebeuren.

“De veranderlijkheid van de vraag van mobiele diensten is goed afgestemd op het adaptieve cloud werkingsmodel, wat van de cloud een ideale back-end maakt voor de ondersteuning van mobiele oplossingen” aldus Ed Anderson.

Samenwerking en content management

Microsoft 365, iWork en Google G Suite zijn slechts drie voorbeelden van bedrijfsapplicaties die samenwerking vanop afstand vergemakkelijken. Microsoft 365 is daarbij de absolute koploper binnen onze Belgische organisaties en bedrijven.

Documenten bekijken, bewerken en zelfs in real time samenwerken rond documenten is vandaag mogelijk ongeacht je locatie.

Videomeetings

Voor telewerkers over de hele wereld is videoconferentie een van de belangrijkste hulpmiddelen. Toen COVID-19 toesloeg verdrievoudigde de vraag naar videoconferentie technologie als Microsoft Teams en Zoom.

Ook hier bewees de schaalbaarheid van de cloud zijn meerwaarde aangezien deze goed om kan met de hoge en variabele eisen die videoconferencing biedt op het vlak van bandbreedte.

Virtuele desktops en beheer van werkstations op afstand

Een virtuele desktopoplossing, of desktopvirtualisatie, is een instrument dat door IT-beheerders wordt gebruikt om het fysieke desktopsysteem, inclusief laptops, te scheiden van de desktopomgeving en de applicaties die door medewerkers worden gebruikt. Dit is in feite een van de belangrijkste aspecten om werken op afstand mogelijk te maken – mensen hebben toegang tot hun applicaties en documenten en blijven verbonden vanaf elke locatie.

Deze desktopvirtualisatie wordt vandaag ook steeds meer ondergebracht in de cloud omdat het voordeliger en beter schaalbaar is.

Schaalbare applicaties

Een van de redenen waarom organisaties vandaag vaak te veel betalen voor hun ICT is omdat ze een overcapaciteit hebben aan resources. Sommige applicaties vragen met pieken extra rekenkracht. Traditioneel moest de omgeving daar ten allen tijde op voorzien zijn, ook wanneer de applicatie nadien lange tijd minder intensief gebruikt werd.

De cloud biedt daarom de ideale oplossing voor deze – vaak webgebaseerde – applicaties.

Disaster recovery

Gartner voorspelt dat 50% van de organisaties tegen 2023 hun budgetten voor cloud-gebaseerde disaster recovery (DR) oplossingen zullen verhogen.

Niet onlogisch, want ook hier biedt de cloud een meer kosteneffectieve oplossing. Slechts enkele jaren geleden konden enkel de grootste organisaties een volwaardige disaster recovery oplossing implementeren door de hoge kosten die het meebracht. Dankzij het on-demand verhaal van de cloud, waarbij het niet nodig is om hardware en andere bedrijfsmiddelen aan te kopen en onderhouden, is dat verleden tijd.

Oplossingen voor bedrijfscontinuïteit

Als het gaat over applicaties en servers biedt de cloud een pak meer zekerheid naar hoge beschikbaarheid (high availability of HA) toe dan servers in eigen beheer. Een datacenter voorziet immers al een heleboel zaken als:

  • Noodstroomvoorziening
  • Failover (is het voorzien van een 2de server die overneemt als de primaire server uitvalt)
  • Mogelijke redundantie van de volledige infrastructuur in het datacenter naar een 2de locatie

De meest bedrijfskritische applicaties kunnen daarom vandaag naar de cloud gebracht worden.

Cloud strategie

We kunnen alleen maar concluderen dat we bij Techne dezelfde tendens zien als Gartner; de cloud adoptie neemt alsmaar toe. Ongetwijfeld heeft ook jouw organisatie de voorbije jaren of maanden de eerste stappen naar de cloud genomen.

Wil je graag eens vrijblijvend bespreken met een cloud specialist welke services je nog naar de cloud kan brengen of wil je je cloud strategie voor de toekomst uitwerken?

Plan dan zeker hier een gesprek in met onze collega Jani.

Bron: Gartner