7 Technologie trends die 2021 vorm zullen geven

DELEN

Technologie ontwricht de traditionele bedrijfsmodellen in vele sectoren. Welke nieuwe technologieën en manieren van werken zullen hun weg vinden naar onze bedrijven?
Walter Van Hecke – zaakvoerder van techne – deelde in deze webinar 7 tech trends die jouw jaar kunnen maken of kraken. Want zeker vandaag, nu COVID al meer dan een jaar een zware impact heeft op onze bedrijven, is het belangrijk om opportuniteiten te herkennen én benutten.

Herbekijk de webinar hier of lees de samenvatting hieronder.

7 tech trends bedrijven

Impact van COVID

We kunnen er niet omheen: COVID heeft een grote invloed gehad op hoe we technologie zijn gaan gebruiken. Organisaties die digitalisering reeds omarmd hadden konden vlot blijven werken, maar voor anderen was er een grote omslag nodig.

Covid had sowieso impact op:

  • Dienstverlening naar de klanten
  • Communicatie met de klanten (meer Teams calls bijvoorbeeld)
  • Het digitaal werken – thuiswerken
  • Veranderende technologische behoeften

Tech trend 1: Kunstmatige intelligentie is conventionele realiteit

AI – Artificial intelligence is een gehypet woord. Maar het is wel realiteit geworden voor iedereen. Heel wat tools die we vandaag gebruiken zoals Waze en Google, worden steeds slimmer en gaan steeds meer zaken zelf adviseren. Waze zal bijvoorbeeld zelf gaan berekenen of het opportuun is om deze of een andere route te nemen wanneer hij vermoed dat er ergens op je route een ongeval is gebeurd. Hij houdt dan rekening met de duur van de vertraging, de gemiddelde tijd eer zo’n file opgelost is en de tijd die het zou kosten om een alternatieve route te ontwikkelen.

Als KMO gaan wij zelf geen AI oplossingen ontwikkelen, maar we gaan er wel de gevolgen van zien.
Dat komt doordat grote organisaties als Google en Microsoft AI services beschikbaar stellen voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van cognitive services en chatbots. Het openstellen van deze technologie en frameworks zorgt ervoor dat er heel wat AI-bedrijven gestart worden en op de bouwstenen van Google en Microsoft kunnen verder bouwen.

AI bedrijven

Voor ons betekent dit dat we meer kunnen halen uit onze tools doordat AI geïntegreerd wordt. Microsoft heeft bijvoorbeeld Microsoft Insights waarmee ze jou meer inzichten bieden in de data die jouw organisatie al verzameld heeft. Door patronen te herkennen kan Microsoft ook tips en suggesties geven om zaken efficiënter te doen.

microsoft insights

Een voorbeeld van een organisatie die sterk inzet op AI is Swiss Bank. Zij maken bijvoorbeeld gebruik van een chatbot om aan de hand van de vragen en het profiel van klanten een correct contract en voorwaarden uit te werken. Een ander voorbeeld, waar jij ook elke dag mee te maken krijgt is Google, dat je meer en meer gepersonaliseerde informatie toont waardoor hun dienst relevant voor je blijft.

 

big data

Een ander belangrijk punt: de hoeveelheid data binnen organisaties neemt alleen maar toe. Die data inzichtelijker maken biedt heel wat voordelen, zo kan je je werking en processen optimaliseren en je klanten en leveranciers beter leren kennen.  Heb je vandaag geen dashboard om deze data in kaart te brengen, dan heb je daar geen excuses meer voor. Er zijn vandaag namelijk verschillende oplossingen om makkelijk dashboard te maken die je waardevolle inzichten bieden.

Een van onze klanten, een callcenter, maakte PowerBI dashboards om in kaart te brengen hoeveel oproepen er binnen komen en hoe lang mensen moeten wachten eer ze iemand aan de lijn krijgen. Op basis daarvan volgen automatische aanbevelingen om meer mensen in te plannen zodat klanten altijd binnen de 10 seconden iemand aan de lijn krijgen.

Tech Trend 2: Privacy en security

“If a product is free, you are the product”. Onthoud dat wanneer je gratis oplossingen gebruikt. Gelukkig zijn organisaties daar door de GDPR wetgeving vandaag meer mee bezig.

Het is van belang dat je jouw data – en die van je klanten veilig houdt. De druk van hackers neemt namelijk alleen maar toe. Denk aan de recente DDos aanvallen (die vaak een afleiding zijn voor andere, meer gerichte aanvallen) en het gegevenslek bij Facebook waarbij gegevens van 3 miljoen Belgische gebruikers zijn gelekt.

cyberdreiging 2021

Het is nooit zo gemakkelijk en goedkoop geweest om extra beveiligingsmaatregelen op te zetten, maar vaak wordt er nog te weinig aandacht aan besteedt. Het opzetten is een eerste stap, het opvolgen ervan is een belangrijke tweede stap.

Tech Trend 3: De digitale werkplek is er om te blijven

De kans dat er ook in de toekomst hybride zal gewerkt worden – deels van thuis en deels van op het werk – is groot. Een betere work – life balance en een kleinere ecologische voetafdruk zijn 2 van de belangrijkste voordelen waarom organisaties dit in stand willen houden.

Een tool die enorm gegroeid is door COVID is Microsoft Teams. Het aantal gebruikers is geëxplodeerd en de mogelijkheden ervan zijn enorm uitgebreid. Bekijk Teams ook als een fundering om op te bouwen. Gebruik je het ‘as is’, dan maak je slechts gebruik van 10% van de mogelijkheden. Je kan namelijk veel verder gaan en bijvoorbeeld taak- en projectbeheer binnen Teams uitwerken.

We leven – zeker binnen België – binnen een Microsoft wereld. We gebruiken Google voor search, maar al de rest is Microsoft en Teams is dé tool die alle andere Microsoft applicaties integreert.

teams demo

Binnen Teams kan je ook andere tools integreren zoals bijvoorbeeld Salesforce.

teams salesforce integratie

Gebruik je vandaag enkel de chat en videocalls, dan gebruik je maar een fractie van de mogelijkheden. Ontdek hier de laatste nieuwigheden in Teams.

Doordat mensen vaker van thuis uit werken hebben zij vandaag meer dan ooit nood aan connectie en daar bieden digitale werkplekken een antwoord op. Ons zusterbedrijf Cognit is elke dag bezig met het opzetten van digitale werkplekken op basis van SharePoint. Zij ontwikkelden een kant-en-klare intranet oplossing, Involv. Neem zeker een kijkje naar de mogelijkheden die Involv biedt.

involv digitale werkplek

Tech Trend 4: automatisering

De democratisering van technologie en cloud heeft ervoor gezorgd dat je heel wat tools hebt om zaken te automatiseren. Zaken die vroeger op maat ontwikkeld moesten worden, een proces dat vaak weken in beslag nam. Dankzij tools als Power Automate kan dat in uren of dagen.

Bijvoorbeeld een goedkeuringsworkflow is een van de taken die makkelijk geautomatiseerd kan worden.

automatisering automatisering
automatisering

Niet enkel Microsoft is hiermee bezig, ook in Automate.io, zapier of ITTT kan je makkelijk automations aanmaken. Heb je een automation nodig buiten het Microsoft systeem dan kan het interessant zijn om deze te bekijken omdat ze vaak betere standaard integraties bieden.

Een grote tijdswinst die wij zelf bijvoorbeeld gerealiseerd hebben is door het automatiseren van onze offerte flow én het automatiseren van de flow van inkomende facturen.

Tech Trend 5: Democratisering van technologie

Vandaag zijn er veel meer platformen waarmee nieuwe spelers makkelijk oplossingen kunnen bouwen. No-code, low-code, pro-code: het is vaak geen ‘of’ verhaal, maar een ‘en’ verhaal. Afhankelijk van je doelstellingen bepaal je welke platformen je kan inzetten.

Organisaties kunnen vaak een pak efficiënter gaan werken door gebruik te maken van de mogelijkheden die deze platformen bieden of zelfs de dienstverlening uitbreiden. Neem zeker een kijkje naar het Power platform – en meer bepaald de Power Apps – van Microsoft.

no-code low-code pro-code

Een voorbeeld is de oplossing die Techne bouwde voor een kleinere telecom speler met een grote focus op rusthuizen. De oplossing laat hen toe om makkelijk facturen te genereren voor de bewoners van de rusthuizen, iets wat bij de grote concurrenten als Telenet en Proximus niet kan, waardoor deze speler zich vandaag natuurlijk kan onderscheiden binnen deze niche. Zij kunnen nu naar de markt gaan met dezelfde tarieven, maar wel een betere service. Het bouwen van deze oplossing kostte slechts 23 dagen tijd.

Hou rekening met deze ontwikkelingen en tracht innovatief te zijn, anders bestaat de kans dat een concurrent je voor is.

Tech Trends 6: Move to the cloud

Vrijwel alle oplossingen die wij vandaag uitrollen zijn cloud oplossingen. Die beweging is uiteraard versneld door het thuiswerk. Bestanden, conversaties en zelfs telefonie verhuizen vandaag naar de cloud. Heb je een ERP die niet in de cloud werkt, dan zou je alsnog kunnen overwegen om de server naar de cloud te brengen en bijvoorbeeld via Windows Virtual Desktop makkelijk toegang te krijgen tot de applicatie. Een groot voordeel is dat je dan zelf niet meer moet instaan voor het beheer van de server.

cloud oplossingen

Veel organisaties wachten vandaag nog tot er zich een probleem (tijd-, geld- of dataverlies) voordoet eer ze de verhuis naar de cloud maken. Maak die fout niet; één van onze klanten bedankte ons eerder deze week nog voor hun verhuis naar de cloud eerder dit jaar, want vandaag zijn er wegwerkzaamheden in de straat waardoor ze geregeld problemen ondervinden met hun internetverbinding. Had hun server nog op kantoor gestaan, dan zouden al hun thuiswerkers lange tijd technisch werkloos geweest zijn.

Weet wel; de move naar de cloud is geen doel op zich. Het moet steeds in lijn liggen met je zakelijke doelstellingen. Hybride oplossingen zijn zeker niet uitgesloten.

Tech Trend 7: Virtual insanity

We zien de openingscène van het grote event van Microsoft, Microsoft Ignite. Niet Satya Nadella zien we op het podium, maar wel Alex Kipman, een van de innovatoren bij Microsoft. Hij staat er in voor de ontwikkeling van Mixed Reality & AI oplossingen en hield zijn keynote dan ook in mixed reality.

Ignite opening

Een welgekend voorbeeld van Mixed / Augmented reality is de Pokémon app, waarmee je in de echte wereld Pokémons kan gaan vangen.

Maar ook voor onze organisaties zijn er toepassingen. Een van onze klanten, natuurpunt, kan dankzij augmented reality bijvoorbeeld extra informatie zoals de plantensoort tonen wanneer men een bepaalde plant bekijkt via de smartphone lens.

Microsoft heeft de MESH technologie gelanceerd. Meer en meer leveranciers zullen oplossingen bieden die samenwerken met de hololens waarmee je bijvoorbeeld modellen in 3D kan zien. Mensen kunnen dan – ongeacht of ze op kantoor of op locatie zijn – een model of maquette bekijken en errond samenwerken.

microsoft mesh
hololens

Een andere toepassing van Augmented realtity die we vandaag zien is predictive maintenance, waarbij techniekers bepaalde onderdelen makkelijker kunnen inspecteren. Stukken hoeven niet vervangen te worden op basis van aannames – of erger nog, wanneer het onderdeel stuk gaat – maar op basis van meetbare data zoals slijtage.

mixed reality op de werkvloer

Wat nu?

“You don’t have to be great to start, but you have to start to be great”. Er is niets zo uitdagend als verandering. Kweek daarom de juiste mindset; bepaal vandaag wie binnen jouw organisatie gaat bezig zijn met digitalisering. Wie gaat ervoor zorgen dat je organisatie vandaag, maar ook morgen nog altijd efficiënt werkt? Hoe kunnen we dingen anders doen, verbeteren? Doe dit, want de kans bestaat dat je concurrenten of nieuwe spelers in de market wél innovatie gaan brengen dankzij technologie.

Wil je graag eens brainstormen? Of wil je je graag een volledige dag afzonderen voor een success planning workshop, waarin we samen de strategie bepalen rond automatisering, dashboards, CRM of Teams? Neem dan gerust contact met ons op.