Zakelijke tablet kopen? 5 zaken om op te letten!

DELEN

Tablets worden steeds vaker ook op zakelijk gebied gebruikt, om mee te nemen naar klanten, voor onderweg of voor op kantoor. In dit artikel bespreken we 5 zaken waarop je dient te letten bij de aankoop van een tablet voor zakelijk gebruik.

Op deze pagina:

Tablets zijn te vinden in allerlei afmetingen, prijsklassen en uitvoeringen en zijn uitgerust met verschillende besturingssystemen en bijbehorende applicaties die elk hun specifieke voordelen hebben. Het zijn slechts enkele zaken die van belang zijn bij je keuze voor de perfecte zakelijke tablet.

Prijs

Tablets variëren erg in prijs, er zijn toestellen te vinden van enkele tientallen euro’s tot duizenden euro’s. Duurder is zeker niet altijd beter maar hou er rekening mee dat de echt goedkope – vaak Android – toestellen meestal minderwaardige componenten bevatten. Tragere hardware dus, een oudere versie van het besturingssysteem, weinig opslagcapaciteit of een goedkope plastic afwerking, wat de levensduur niet ten goede komt.

Wil je al deze zaken op een degelijk niveau, dan geef je al snel wat meer uit. De iPad, een van de meest bekende en populaire tablets, is verkrijgbaar vanaf ongeveer €300.

Besturingssysteem en apps

Naast het budget is ook de keuze van het besturingssysteem erg belangrijk. Daarin zijn er drie voorname keuzes: Android, iOS of Windows.

  • android-ios-windowsAndroid heeft het grootste marktaandeel, er zijn Android tablets te vinden in alle prijsklassen en er zijn ontzettend veel Android applicaties beschikbaar. Uiteraard is slechts een deel daarvan ook echt nuttig voor de zakelijke markt.
  • Windows tablets zijn eveneens te vinden in verschillende prijsklassen en groottes, een nadeel is dan weer dat Windows het kleinste app aanbod heeft. Een pluspunt is uiteraard de Windows compabiliteit.
  • iOS draait alleen op de iPads van Apple. Deze tablets zijn vrij prijzig maar hebben erg goede hardware aan boord en genieten daardoor de onvoorwaardelijke voorkeur van heel wat tablet liefhebbers. De App Store van Apple bevat het grootste aantal applicaties.

De kans is groot dat jouw bedrijf werkt met specifieke applicaties, daarom ga je best na of deze beschikbaar zijn voor de betreffende tablet en besturingssysteem. Voor heel wat Windows applicaties zijn inmiddels ook iOS apps beschikbaar, hou er wem rekening mee dat deze vaak beperkt zijn in functionaliteit.

Specificaties

Zoals we reeds aangaven onder het hoofdstuk prijs, zijn de specificaties van verschillende tablets erg verschillend. Denk aan de gebruikte processor en het beschikbare geheugen, maar ook aan andere hardware- of software- features die voor jou belangrijk kunnen zijn, zoals een GPS module of een goede camera. Ben je heel vaak en lang onderweg dan kan net de accuduur een doorslaggevende factor voor jou zijn, vrees je dat je tablet geregeld schokken, valpartijen, stof of water te verwerken zal krijgen, dan zijn er de rugged tablets.

Ga daarom steeds na wat voor jouw toepassing de belangrijkste specificaties zijn en ga na of de tablet uitgerust moet worden met specifieke hardware zoals een barcodescanner, thermometer, smartcard-lezer of magneetstripscanner.

Mobiele data

Wil je steeds de mogelijkheid hebben om via een mobiele dataverbinding te werken, dan koop je een tablet met een SIMkaartslot. Het is echter vaak ook mogelijk om gebruik te maken van de mobiele dataverbinding op je smartphone om met je tablet te surfen. Door deze techniek, tethering genaamd, kan je dus ook met een (vaak goedkopere) tablet zonder SIMkaartslot overal online. Hou er wel rekening mee dat tethering de batterij van je smartphone sneller laat leeglopen.

Accessoires

windows tabletAls laatste zijn er ook nog verschillende accessoires te vinden voor de verschillende tablets. Een extern toetsenbord bijvoorbeeld kan het werken op je tablet erg vereenvoudigen. Er zijn bluetooth toetsenborden die op vrijwel elke tablet werken, maar er zijn ook toetsenborden die specifiek voor een bepaalde tablet ontworpen zijn. Verder zijn er ook de tablet covers, hoesjes, autohouders, opladers en dockingstations om de toestellen te laden of data te synchroniseren.

De keuze van de beste zakelijke tablet is dus sterk afhankelijk van jouw eisen. Bepaal deze aan de hand van bovenstaande tips zodat je gericht op zoek kan! Meer advies nodig? Stel je vraag als reactie op dit artikel.