VLAIO breidt cybersecurity subsidie uit voor NIS2-Bedrijven

DELEN

Met de invoering van strengere beveiligingsmaatregelen (NIS2) in oktober 2024, worden Belgische bedrijven geconfronteerd met nieuwe verplichtingen om hun data en systemen te beveiligen. Als reactie hierop kondigt VLAIO aan dat de cybersecurity verbetertrajecten nu ook toegankelijk worden voor bedrijven die onder de NIS2-regelgeving vallen.


Op deze pagina:

  1. Wat is NIS2?
  2. Steun voor cybersecurity via VLAIO
  3. Kies voor 1 van de 3 verbetertrajecten

Wat is NIS2?

In tegenstelling tot de eerdere NIS1-richtlijn, die zich vooral richtte op kritieke infrastructuur, omvat NIS2 een veel groter aantal ondernemingen. Niet alleen de direct betrokken sectoren, maar ook partners en toeleveranciers die zakendoen met NIS2-gereguleerde bedrijven moeten hun cybersecuritymaatregelen aanscherpen. Dit vereist dat bijna alle bedrijven hun beveiliging naar een hoger niveau tillen, waardoor NIS2 geleidelijk de nieuwe standaard wordt voor zakelijke cybersecurity in Vlaanderen.

Enkele verplichtingen voor NIS2 bedrijven vanuit het CCB:

  • Registratie bij het CCB via safeonweb@work
  • Implementatie van passende beveiligingsmaatregelen
  • Uitvoeren van regelmatige beoordelingen van de beveiligingsmaatregelen
    (met verificatie door een erkende conformiteitsbeoordelingsinstantie).
  • Significante cyberincidenten moeten onmiddellijk aan het CCB worden gemeld.

Steun voor cybersecurity via VLAIO

VLAIO liet eerder al weten dat het de kosten van verbetertrajecten voor KMO's met 50% subsidieert via erkende dienstverleners zoals Techne/Savaco.

Nu heeft VLAIO haar cybersecurity verbetertrajecten uitgebreid waardoor ook NIS2-bedrijven een beroep kunnen doen op financiële steun om de vereiste beveiligingsupdates door te voeren. Voor niet KMO’s die wel onder de NIS2-richtlijn vallen, bedraagt de tussenkomst van VLAIO 35% van de kostprijs.

“Iederéén is vandaag een mogelijke prooi voor cybercriminelen. Zowel kleine kmo’s als grote multinationals, in eender welke sector."

- VLAIO bedrijfsadviseur Patrick Hauspie

Wat is een cybersecurity verbetertraject?

Een cybersecurity verbetertraject is individueel begeleidingstraject. Hierbij krijg je advies en ondersteuning van één van de erkende dienstverleners, om zo de cyberbeveiliging van je onderneming te versterken. Via VLAIO bieden wij 3 trajecten aan, afhankelijk van wat je precies als onderneming nodig hebt (START, MEDIUM en PLUS). 50% van de kostprijs van het traject wordt gesubsidieerd.

Kies voor 1 van de 3 verbetertrajecten

VLAIO biedt 3 soorten verbetertrajecten aan. Afhankelijk van je wensen en noden kies je in samenspraak met een erkende dienstverlener zoals Techne/Savaco één van deze drie pakketten.

Ontdek hoe jij kan genieten van de cybersecurity ondersteuning aan een verlaagd tarief dankzij VLAIO en neem vandaag nog contact voor een vrijblijvend gesprek