Vanaf 2017 vervallen de roaming kosten. Wat betekent dit precies?

  • Home
  • /
  • Nieuws en tips
  • /
  • Vanaf 2017 vervallen de roaming kosten. Wat betekent dit precies?
DELEN

Wie het nieuws deze week volgde heeft het vast gehoord; vanaf juni 2017 zijn de roaming kosten in het buitenland verleden tijd. Maar wat zijn nu precies de gevolgen van deze beslissing?

Op deze pagina:

roaming

Wanneer je in het buitenland belt en surft met je mobiele telefoon betaal je niet enkel de kosten van je Belgische operator, maar ook een extra kost die de buitenlandse aanbieder aanrekent voor het gebruik van zijn netwerk. Deze ‘roaming kosten‘ worden vervolgens op de volgende factuur of via de prepaid card via je Belgische aanbieder verrekend.

Binnen de Europese Unie is er reeds enige tijd een Roamingverordening, die maximumtarieven voor internetten, bellen en sms’en vastlegt. Toch kan de Roaming kost voor onaangename verrassingen zorgen, bijvoorbeeld wanneer er apps op je smartphone staan die (ongemerkt) verbinding maken met het internet. Het Europese Parlement, de Europese commissie en de Europese Raad zijn deze week dus overeen gekomen dat die roamingkosten vanaf 15 juni 2017 volledig afgeschaft worden. Maar welke gevolgen heeft dit precies?

Welke prijs zal ik betalen wanneer ik bel, sms of surf in een EU land?

Vanaf juni 2017 zal je voor het bellen, surfen en sms’en in het buitenland hetzelfde tarief aangerekend worden als je lokale tarief. Indien je bij een lokale aanbieder een abonnement hebt met een bepaald volume aan data, sms’en en belminuten, dan zal je hier ook in het buitenland gewoon gebruik van kunnen maken, aan dezelfde prijs en voorwaarden.

Worden de lokale prijzen binnenkort dan duurder?

In de komende 2 jaar gaan de Europese operatoren de tarieven die ze mekaar aanrekenen voor het gebruik van het netwerk herbekijken. Hoewel zij met het verdwijnen van de roamingkosten een inkomstenbron zien verloren gaan, is het niet zeker dat de lokale prijzen daarom zullen stijgen. De roamingkosten zijn namelijk al sinds 2007 in dalende lijn en dit heeft nooit een stijging van de lokale prijzen veroorzaakt. De Roamingverordening van vorig jaar (€0,19/minuut voor bellen, €0,02 per sms en €0,20 per Mb data -prijzen excl BTW) blijft behouden.

Het feit dat ook buitenlanders, vanwege de lagere kosten, meer gebruik zullen maken van de lokale netwerken, opent deuren tot nieuwe inkomstenbronnen voor de providers zodat zij het verlies van inkomen uit Roaming kosten kunnen opvangen.

Kan ik klant worden bij een buitenlandse operator?

Het is mogelijk dat telecomdiensten in het buitenland goedkoper zullen zijn dan in België. Toch is het niet mogelijk om voor deze diensten naar het buitenland te gaan. Er wordt namelijk een fair use policy in het leven geroepen die buitensporig roamingverbruik alsnog zal belasten. Wie permanent gaat ‘roamen’ zal dus uiteindelijk alsnog een extra kost aangerekend worden.
Hiermee wil men de lokale markt beschermen.