Ondersteuning voor Windows Server 2008 is gestopt: welke stappen kan je nemen?

  • Home
  • /
  • Nieuws en tips
  • /
  • Ondersteuning voor Windows Server 2008 is gestopt: welke stappen kan je nemen?
DELEN

De ondersteuning voor Windows Server 2008 is stopgezet. Hoewel de technologie wel nog blijft werken komen er geen updates en patches meer uit. Daardoor wordt je data niet langer beschermd tegen malware en andere problemen. Lees in deze blogpost hoe je veilig verder blijft werken.

Op deze pagina:

Windows Server 2008 blijven gebruiken

Zoals gezegd: hoewel Microsoft na 24 januari 2020 geen ondersteuning meer biedt, blijft het besturingssysteem wel gewoon werken. Het stopzetten van de ondersteuning betekent wel dat er geen beveiligingsupdates meer uitgebracht worden. Daardoor vergroot te kans op een probleem, en dat zal er vroeg of laat komen.

Heb je toch een specifieke reden om Windows Server 2008 te blijven gebruiken, weet dan dat de omgeving kwetsbaar is. Wanneer hackers een kwetsbaarheid vinden zal Microsoft dit lek niet meer dichten – met mogelijk data verlies en juridische problemen tot gevolg. Daarnaast zijn de nieuwere Windows Server versies veel performanter en efficiënter dan de Windows Server technologie van 10 jaar geleden. Windows Server 2019 biedt bijvoorbeeld een betere ondersteuning voor ‘hybrid cloud’ scenarios en extra beveiligingsfeatures.

Windows Server 2008 blijven gebruiken is dus geen optie die wij zullen aanbevelen.

Houd er altijd rekening mee dat een reactieve aanpak van belangrijke upgrades vaak veel duurder uitkomt dan mocht je een upgradestrategie hebben die vooraf volledig kan worden getest en geïmplementeerd.

Upgrade naar Windows Server 2019

Door een upgrade uit te voeren naar Windows Server 2019, de huidige versie van Microsoft van het serverbesturingssysteem, kan je tot 2029 zowel beveiligings- als product updates ontvangen.

Het plannen van een upgrade is ook het moment om je serverhardware te beoordelen. Als je een server gebruikt die ouder is dan 5 jaar, kan je met een hardware-upgrade profiteren van nieuwere technologieën en de algehele prestaties verbeteren.

HP Server2008 vs Server2019

Afhankelijk van je behoeften kan dit een goede keuze voor je zijn – vooral als je complexe applicaties of intensieve processen uitvoert  die on-premise hardware vereisen om goed te functioneren. Is die behoefte er niet, dan kan een overstap naar de cloud de beste optie zijn.

Migreren naar de cloud

De afgelopen jaren zijn heel wat resources naar de cloud verplaatst, en niet zonder reden. Op servers die zijn gevirtualiseerd en gehost worden in cloud-gebaseerde services zoals Microsoft Azure, hoef je zelf niet langer onderhoud uit te voeren. Daarnaast laat het toe de investeringskost te verlagen en de technologie mee te laten groeien met uw bedrijf.

Een cloudgebaseerde oplossing heeft nog meer voordelen. Minder hardware op locatie betekent minder tijd besteed aan onderhoud en meer tijd voor het ondersteunen van je bedrijfsdoelen. Gegevensopslag in de cloud is vaak veiliger dan lokale opslag en kan de basis vormen voor een bedrijfscontinuïteitsplan, waardoor de algehele dataveiligheid wordt verbeterd. De cloud biedt ook extra flexibiliteit aan de infrastructuur, zodat je bronnen kan aanpassen waar en wanneer ze nodig zijn, omdat je niet gebonden bent aan een fysieke server tot de volgende hardwarevernieuwing.

Welk pad je ook kiest, een goede beoordeling van de technologie en vereisten van je organisatie is van cruciaal belang. Ons team kan je helpen om elke optie en de impact ervan op de bedrijfsvoering te evalueren, een upgradeplan te formuleren en een oplossing te implementeren die stabiel en veilig is, én die in staat is om je behoeften in de toekomst te ondersteunen. Neem vandaag nog contact op via info@techne.be, 026690030 of onderstaand formulier.