Microsoft Teams krijgt dit jaar een grote update. Wij hebben de preview alvast bekeken en delen de belangrijkste nieuwigheden voor jou in dit artikel.
Microsofts visie voor Teams is al je communicatie- en samenwerkingstools op één plek samen te brengen, van chat en vergaderingen tot apps en bestanden. Meer dan 280 miljoen mensen vertrouwen elke maand op Teams om productief te blijven en in contact te blijven met collega's, partners, klanten, vrienden en familie.
Teams, dat in 2017 gelanceerd werd, krijgt dit jaar een grote update. De focus van die update ligt op snelheid, prestaties, flexibiliteit en intelligentie. De nieuwe Teams presteert bijvoorbeeld tot twee keer sneller en gebruikt 50 procent minder geheugen, zodat je tijd kunt besparen en efficiënter kunt samenwerken. Ook de gebruikerservaring werd gestroomlijnd, zodat deze eenvoudiger te gebruiken is en alles gemakkelijker op één plek te vinden is. Deze verbeteringen vormen ook de basis voor baanbrekende nieuwe AI-gebaseerde ervaringen, zoals Copilot voor Microsoft Teams, dat eerder deze maand werd aangekondigd.
Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste verbeterpunten.
Het voornaamste doel voor de nieuwe Teams is om deze twee keer zo snel te maken terwijl het de helft van de resources gebruikt. Om dit te bereiken werd het platform grondig herzien en werd de data-, netwerk-, chat- en video-architectuur geoptimaliseerd voor snelheid en prestaties.
De publieke preview laat alvast mooie resultaten zien op dat vlak. Onafhankelijk tests tonen dat zowel het starten van de app als het deelnemen aan vergaderingen al twee keer zo snel zijn, en dat het geheugenverbruik met de helft is afgenomen bij het testen van de nieuwe Teams-preview in vergelijking met klassieke Teams.
In deze video zie je de klassieke en nieuwe Teams naast mekaar in een snelheid test. Daarin wordt de algemene laadtijd, het scrollen, wisselen van kanalen en het joinen van een meeting vergeleken.
Microsoft is altijd op zoek naar manieren om de gevarieerde en groeiende gebruikersgroep een eenvoudigere, maar toch functierijke ervaring te bieden. Daarom komen er verbeteringen die het voor jou gemakkelijker maken om op de hoogte te blijven van je meldingen, informatie te zoeken, je berichten te beheren en je kanalen te organiseren - allemaal met minder klikken.
Wat bijvoorbeeld meteen opvalt bij het openen van de preview is de gewijzigde opmaak van het berichtenvenster binnen kanalen. Voor gebruikers was dit in de klassieke Teams – met zijn chat layout en geneste antwoorden – vaak niet intuïtief. Nieuwe berichten staan voortaan bovenaan, wat het voor gebruikers overzichtelijker moet maken.
Wil je meer informatie bekijken over het ontwerp van de nieuwe Teams bekijk dan deze blogpost van Microsoft Design.
Gebruik je net als ik Teams op meerdere tenants, dan heb je vast ondervonden dat dat niet altijd vlot werkt. Denk aan meldingen die niet meteen doorkomen of het omschakelen naar een andere Teams omgeving dat lang duurt. Microsoft heeft daarom het verificatiemodel, de synchronisatie en het meldingssystemen verbeterd om een naadloze en consistente ervaring te bieden. In plaats van in- en uit te loggen bij verschillende tenants en accounts, kun je nu bij alle tenants en accounts aangemeld blijven en ontvang je meldingen, ongeacht welke je op dat moment gebruikt.
De nieuwe Teams zal de basis vormen voor de volgende generatie AI-ervaringen, waaronder het eerder aangekondigde Copilot. AI (Artificiële Intelligentie) zal bijvoorbeeld voor jou een samenvatting van de meeting kunnen maken. Kom je later in een meeting, dan kan je zo ook zien welke topics reeds besproken werden. We beginnen nog maar net het potentieel van AI binnen Teams en de andere Microsoft apps te zien, maar de mogelijkheden worden ongetwijfeld indrukwekkend.
Microsoft mikt op de algemene beschikbaarheid van de nieuwe Teams ervaring later dit jaar. De publieke preview is wel reeds beschikbaar, beheerders moeten dit wel inschakelen. De optie om terug te schakelen naar de klassieke Teams ervaring blijft in tussentijd, zodat je gerust kan testen.
Heb je vragen omtrent het gebruik van Microsoft Teams binnen jouw organisatie? Contacteer ons gerust.