Mobiel werken zit in de lift: enkele tips voor veilig mobiel werken

  • Home
  • /
  • Nieuws en tips
  • /
  • Mobiel werken zit in de lift: enkele tips voor veilig mobiel werken
DELEN

Hoewel de pc heer en meester blijft op de werkvloer, neemt het gebruik van smartphones en tablets almaar toe. Ook het risico dat bedrijfs-of klantgegevens daardoor in verkeerde handen komen neemt toe. Hoe beperkt u als bedrijf die risico’s?

Op deze pagina:

zakelijk mobiel toestel

Een mobiliteitsonderzoek in opdracht van HP heeft aangetoond dat een kwart van de IT verantwoordelijken vindt dat hun bedrijf voldoende is uitgerust om mobiel werken mogelijk te maken. 8% is van mening dat hun organisatie daar helemaal niet voor is uitgerust.

Desktop PC’s en laptops zijn de meest gebruikte toestellen binnen bedrijven en dat zal ook in de komende jaren zo blijven. Wel zit het gebruik van tablets en smartphones in de lift, tegen 2020 wordt een stijging van 15% verwacht van mobiele toestellen op de werkvloer. De mogelijkheden voor mobiel werken zijn er, maar daarbij groeit ook de vraag naar een degelijk beleid en beveiliging.

Beveiliging van mobiele apparaten op de werkvloer

Aanvallen op apparatuur, het bedrijfsnetwerk of via geïnfecteerde bestanden; het zijn slechts enkele mogelijke oorzaken voor het lekken van bedrijfs- of klant informatie. Hoe beperkt u als bedrijf de risico’s en welke afspraken maakt u omtrent bijvoorbeeld het opslaan van bedrijfdata op privé toestellen?

Informeer uw medewerkers over de risico’s

Medewerkers flexibel laten werken is goed, maar zij moeten zich bewust zijn van mogelijke risico’s, bijvoorbeeld wanneer zij met een zakelijk toestel inloggen op gratis wifi netwerken. Een gepaste training kan hen, aan de hand van verschillende scenario’s, wijzen op mogelijke gevaren.

Maak afspraken

Bepaal wie toegang heeft tot welke applicaties, welke applicaties al dan niet toegestaan zijn en bepaal in een overeenkomst hoe medewerkers met hun devices en de informatie die zij daarmee verwerken omgaan. Welke stappen verwacht u bijvoorbeeld dat zij nemen wanneer zij hun toestel zijn kwijtgeraakt, wie moeten zij contacteren? Wanneer moeten wachtwoorden vervangen worden? Kan gevoelige informatie vanop afstand verwijderd worden?

Mobile device management

Nu er steeds meer mobiele apparaten gebruikt worden in de werkomgeving, kan mobile device management helpen om het overzicht te behouden.  Mobile device management bepaalt welke devices al dan niet ondersteund worden en biedt een centrale plaats voor het beheren van apps en software, updates en beveiliging.

Heeft u vragen omtrent het veilig gebruik van mobiele toestellen in uw werkomgeving? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.