Efficiënt, mobiel en budgetvriendelijk werken binnen VZW's

DELEN

Op 9 juni ontving ToolBox 15 vzw’s en coaches om gedachten uit te wisselen over hoe informatietechnologie in te zetten om efficiënter en mobieler te werken, op budgetvriendelijke manier.

ToolBox is een vzw die verenigingen met sociale activiteit helpen hun beheer te versterken. Daartoe zet ze een 100-tal professionals in die hun expertise op vrijwillige basis ter beschikking stellen in uiteenlopende domeinen gaande van strategie, algemeen bestuur, personeelsbeleid, coaching, marketing en communicatie, ICT, financiële tot juridische zaken.

socialware - toolbox

Op regelmatige tijdstippen organiseert ToolBox thematische lunchbijeenkomsten met de aangesloten verenigingen en vrijwillige experten. Om het thema rond technologie en efficiëntie aan te boren zaten SOCIALware en Techne IT Solutions ook mee aan tafel.

Belangrijke punten die aan bod kwamen waren de continuïteit en de veiligheid van data, rekening houdend met het feit dat vzw’s vaak over meerdere locaties werken, met werknemers en vrijwilligers die uiteenlopende apparatuur gebruiken. Techne toonde verschillende mogelijkheden en praktijkstudies rond het beheer van infrastructuur, hoe de cloud hierbij zo rationeel mogelijk in te zetten en hoe de mogelijke nadelen ervan te verzachten, bv. naar performantie en snelheid van de applicaties en veiligheid en bewaring van de data.

De aanwezige coaches en vzw’s stelden zich ook vragen rond de professionalisering van het beheer dankzij bedrijfsoplossingen zoals ERP (Entreprise Resource Planning), CRM (Customer Relations Management) of tools voor project management en impactmeting. De vraag was in welke mate het goed is om zoveel mogelijk functies in één totaaloplossing te hebben, dan wel meerdere ‘best of breed’ oplossingen met elkaar te integreren. Elke van beide benaderingen heeft voor- en nadelen en veel hangt af van de specifieke context van de vzw. Een belangrijke conclusie was alleszins dat het meestal haalbaarder is om met eenvoudige, maar iets beperktere tools te werken, dan alles te willen automatiseren in zeer geadvanceerde oplossingen, die bovendien de afhankelijkheid van externe consultants verhogen.

Deze ronde tafel was alvast een mooi voorbeeld van samenwerking tussen vzw’s en een vzw-vriendelijk bedrijf om waardevolle informatie over te dragen en kennis te delen binnen de vzw-gemeenschap.

Catherine Van Eeckhaute, Socialware:
Techne is een IT-bedrijf dat vaak samenwerkt met vzw’s en in die hoedanigheid interessante ‘best practices’ kan voorleggen. Haar experten hebben een goed zicht op de alternatieve technologische oplossingen die vandaag bestaan en adviseren de vzw’s op een open, eerlijke en bescheiden manier in functie van hun specifieke situatie. Waar het enigszins kan speelt Techne in op de voordelen die SOCIALware kan bieden aan vzw’s .

In de voorbije maanden hebben Techne en SOCIALware met succes in verschillende steden Lunch & Learn sessies georganiseerd, waarbij in totaal een 80-tal vzw’s een nuttige en overzichtelijke update kregen over de laatste trends in technologie waarbij deze vzw’s ook veel van elkaar konden leren. Wordt zeker herhaald.

Interesse om deel te nemen aan een van onze workshops of lunchsessies? Bekijk de komende evenementen op onze evenementen pagina!