Microsoft Viva: de tool voor meer betrokkenheid en welzijn op het werk

  • Home
  • /
  • Nieuws en tips
  • /
  • Microsoft Viva: de tool voor meer betrokkenheid en welzijn op het werk
DELEN

60% van de werknemers geeft aan zich minder verbonden te voelen met collega’s nu werken vanop afstand de norm is. Microsoft kondigt daarom een nieuw platform aan dat geïntegreerd wordt met Teams en jou als werknemer centraal stelt. Maak kennis met Microsoft Viva.

Op deze pagina:

Blijf op de hoogte van het laatste Microsoft Viva nieuws

Wil jij graag als eerste op de hoogte blijven van de lancering van Microsoft Viva en een uitnodiging ontvangen voor onze exclusieve webinars rond Microsoft Viva? Contacteer ons.

Maak kennis met Microsoft Viva

Microsoft Viva moet je in staat stellen om het beste uit jezelf te halen – altijd en overal. Nu we veel op afstand werken en het voelt alsof we het contact verliezen met mekaar zal Viva daarom kennis, communicatie, ontwikkeling, middelen en inzichten samenbrengen in 1 geïntegreerde ervaring. Viva is bedoeld om werknemers in elk deel van hun werkproces bij te staan, vanaf de eerste keer dat ze zich aanmelden tot samenwerken met collega’s en nieuwe vaardigheden opdoen met educatieprogramma’s. Het geheel draait op Microsoft 365 en kan samenwerken met alle mogelijkheden die het platform biedt.

Microsoft Viva zal bestaan uit 4 modules die elke gebruiker een unieke ervaring bieden. Deze zullen allemaal toengankelijk zijn vanuit de favoriete samenwerkingstool van het moment – Microsoft Teams. Waar Teams je vandaag al helpt om samen te werken en te communiceren met je collega’s, vult Viva vandaag enkele leegtes in waardoor medewerkers zich minder betrokken en geïsoleerd voelen.

Viva Connections

Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat 60% van de werknemers zich door het werken op afstand minder verbonden voelt met hun collega’s en de organisatie. Heel wat mensen die het voorbije jaar een nieuwe job gestart zijn hebben hun collega’s zelfs nooit in het echt ontmoet.

Geen spontane gesprekken aan de koffie automaat, geen babbels tijdens de lunch en geen goede morgen bij de start van je werkdag; de impact van het wegvallen van die kleine interacties blijkt groter dan verwacht.

Viva Connections wil hier een antwoord op bieden als digitaal alternatief voor de kantoorervaring om je geïnformeerd en geconnecteerd te houden. Het helpt je de informatie (zoals bedrijfsnieuws) die je nodig hebt nog sneller ontdekken, laat je actief deelnemen aan conversaties en stelt je in staat je eigen inzichten en expertise makkelijker te delen.

De informatie die je ziet is persoonlijk, en de omgeving kan je ook personaliseren. Zo kan je alle middelen die je nodig hebt uit andere apps van de Microsoft 365 omgeving zoeken. En dat – uiteraard – vanop al je favoriete toestellen.

 

 

Viva Learning

Een van de zaken die veel mensen gemotiveerd houdt op het werk is de kans om bij te leren. Mensen zijn leergierig van nature en daar zal Viva Learning op inspelen.

Viva Learning zal beschikbaar zijn als een aparte applicatie maar kan ook als tabblad toegevoegd worden binnen Teams. Verschillende cursussen of opleidingen kunnen er gebundeld worden en toegewezen aan specifieke teams of medewerkers. Zij kunnen vervolgens hun voortgang volgen binnen de app. Viva Learning zal zo dé tool worden om ook nieuwe medewerkers te helpen zich sneller en vlotter in te werken.

 

 

Viva Topics

Viva Topics kan je best omschrijven als een soort interne, werk gerelateerde Wikipedia. Deze tool gebruikt AI (kunstmatige intelligentie) om relevante kennis en expertise te verzamelen.

Ga je werken rond een bepaald project? Dan zal je dankzij Viva Topics al heel wat relevante informatie terugvinden, zonder dat je zelf hoeft te zoeken.  Ook zal je bijvoorbeeld met je muisaanwijzer over specifieke onderwerpen kunnen gaan om meteen een samenvatting van dit topic te zien, met links naar bronnen en collega’s die hierover expertise bezitten. Heb je een vraag rond dit topic? Stel deze dan rechtstreeks aan een van de experts ter zake – hun antwoord zal zichtbaar blijven zodat ook je collega’s die met dezelfde vraag zitten hiermee geholpen zijn.

 

 

Viva Insights

Kreeg je al eens een mailtje van MyAnalytics met inzichten over je werkpatronen? Wel, Viva Insights wordt de volledig geïntegreerde opvolger. Viva Insights zal je aanbevelingen geven voor welzijn op het werk en je kan zelf ook stappen ondernemen door bijvoorbeeld vaste ‘focus blokken’ in te plannen in je agenda. Op deze momenten zal je niet gestoord worden door bijvoorbeeld Teams chats zodat je je kan concentreren op je werk dat er écht toe doet.

Managers kunnen deze data – geanonimiseerd – gebruiken om bijvoorbeeld inzichten te krijgen in de hoeveelheid werk die verzet wordt buiten de werkuren. Op die manier houden zij de vinger op de pols qua werkdruk en kunnen zij ingrijpen wanneer werknemers bijvoorbeeld het risico lopen op een burn-out. Ook krijgen managers inzichten in de hoeverre leden binnen Teams echt verbonden zijn, om te voorkomen dat bepaalde medewerkers geïsoleerd raken. Viva Insights geeft meteen aanbevelingen mee om hier wat aan te doen.

Hou je van meditatie en mindfulness om je stressniveau onder controle te houden? Ook dan is Viva Insights voor jou want dit zijn enkele nieuwe toevoegingen die deze tool bevat. Meer over Viva Insights vind je hier:

 

 

Als eerste op de hoogte blijven?

Wil jij graag als eerste op de hoogte blijven van de lancering van Microsoft Viva en een uitnodiging ontvangen voor onze exclusieve webinars rond Microsoft Viva? Registreer je dan hier:

Blijf op de hoogte van het laatste Microsoft Viva nieuws