Microsoft Teams wordt aparte, betaalde software vanaf 1 oktober

DELEN

Vanaf 1 oktober zal Microsoft Teams in de meeste Europese landen en Zwitserland niet langer onderdeel zijn van bepaalde Microsoft 365 en Office 365 suites. Teams zal dan apart moeten worden aangekocht.

Deze bekendmaking volgt op de aankondiging van de Europese Commissie dat zij een officieel onderzoek startten naar de manier waarop Microsoft Teams bundelt met andere pakketten, en of dit in strijd is met mededingingswetgeving die concurrentie belemmert. In een blogpost gaf Nanna-Louise Linde, Vicepresident Europese Overheidszaken, aan dat zij tevreden is met de duidelijkheid die door de Commissie is verschaft en dat Microsoft zich blijvend zal inzetten om aan de wetgeving te voldoen. Ze gaf echter ook aan dat dit tijd zal vergen en dat er geen onmiddellijke oplossing is die iedereen volledig tevreden zal stellen.

Microsoft deelde alvast een pagina met prijzen en aanvullende informatie over de nieuwe behandeling van pakketten. In het kort zal Teams als een afzonderlijk pakket worden aangeboden aan nieuwe zakelijke klanten, tegen een tarief van vijf euro per maand of 60 euro per jaar.

Ik zet de belangrijkste wijzigingen voor huidige klanten even voor je op een rij:

  • Microsoft Enterprise abonnees (Office 365 E1/E3/E5 en Microsoft 365 E3/E5 en F1) kunnen kiezen of zij de Teams-service willen voortzetten onder het huidige plan of overstappen op een versie zonder Teams vanaf 1 oktober. Nieuwe Enterprise abonnementen zullen standaard geen Teams meer bevatten. Alle Enterprise suites zonder Teams worden €2 goedkoper, op het F1 pakket na, dat €0,5 goedkoper wordt.
  • Business suite abonnees kunnen kiezen voor een abonnement met of zonder Teams. Het abonnement zonder Teams wordt €1 (Microsoft 365 Business Basic) tot €2 (Microsoft 365 Business Standaard en Premium) goedkoper. 
  • Wie een Frontline abonnement (Office 365 F1, Microsoft 365 F3) heeft behoudt ook de optie voor een bundel met of zonder Teams. De bundel zonder teams is dan €0,5 goedkoper.
  • Er werd geen prijswijziging bekendgemaakt voor bestaande pakketten met Teams. Hernieuwen kan dus vooralsnog aan dezelfde prijs als je Teams wil behouden in je bestaande pakket.

Microsoft gaf ook aan te werken aan een betere interoperabiliteit van Microsoft 365 en Office 365 met andere apps en diensten. Er komen API's zodat software van derden kan inhaken op Office 365 apps en de webversies van Office software zullen ook werken met andere aanbieders. Hoe dat er in de praktijk zal uit zien heeft Microsoft nog niet laten weten.