Je Office 365 optimaal beveiligen? Maak kennis met de Microsoft Secure Score

  • Home
  • /
  • Nieuws en tips
  • /
  • Je Office 365 optimaal beveiligen? Maak kennis met de Microsoft Secure Score
DELEN

Gebruik de gratis Micrososft Secure Score om te controleren hoe veilig je gegevens, apparaten en infrastructuur daadwerkelijk is en hoe ze te verbeteren.

Op deze pagina:

Goed, je maakt nu gebruik van Office 365 en hebt de basisinstellingen geconfigureerd. Klaar. Of is er meer? Wel, om je gegevens, apparaten en infrastructuur optimaal te beveiligen controleer je best je Micrososft Secure Score. Daar zie je namelijk hoe veilig je Office 365 omgeving precies is én welke acties je kan ondernemen om je score te verbeteren. Het zit gratis in je pakket, dus doe er je voordeel mee.

Waar vind je je Office 365 Secure Score?

Het Secure Score dashboard is beschikbaar binnen elke Office 365 tenant; via deze link. Let wel dat je beheerdersrechten nodig hebt om dit te kunnen gebruiken. Aanmelden kan met je Office 365 gegevens.

Office 365 beveiligen

Microsoft Secure Score helpt je op verschillende manieren om je gegevens beter te beschermen:

  • Rapporteer over de huidige status van de beveiliging binnen je organisatie
  • Krijg inzicht en controle over de mogelijke verbeteringen
  • Vergelijk je score met gelijkaardige organisaties en stel doelen in

Office 365 bevat heel wat instellingen om je omgeving te beveiligen. Wanneer je de Microsoft Secure Score voor het eerst opent zal je meteen zien dat de standaard instellingen niet bijster hoog scoren. De score die je ziet is gebaseerd op de verschillende producten binnen je Office 365 pakket. Zowel de configuratie van je Teams, SharePoint en Exchange Online hebben dus invloed op de totaalscore.

Office 365 secure score

Heb je een lage score? Afhankelijk van je veiligheidsscore wordt een risicobeoordeling gegenereerd. Deze geeft je een overzicht van de bedreigingen en risico’s voor je Office 365-omgeving.

Gelukkig kan je heel wat aanpassingen doen om die risico’s in te perken. Je krijgt de verschillende opties voor verbeteringen volgens hun belangrijkheid te zien. Daarnaast vind je er meteen ook de nodige informatie over hoe deze door te voeren. Dit kan gaan van het wijzigen van een instelling tot het uitvoeren van een Powershell script. Bij elke stap zal je zo je Secure Score omhoog zien gaan. Hieronder zie je bijvoorbeeld dat je score met 41 punten stijgt wanneer Multi Factor Authentication (MFA) ingeschakeld wordt voor alle admin accounts.

secure score MFA

Een andere mogelijkheid om je Secure Score te verbeteren is het inschakelen van ‘Client Rules Forwarding Blocks’, waarmee je voorkomt dat e-mails naar externe ontvangers automatisch doorgestuurd kunnen worden. Ook wanneer je regelmatig je security logs controleert zal je je score zien omhoog gaan. Maak je ook gebruik van Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP), dan telt dat ook mee in je score én zal je nog extra stappen zien om de bescherming van je account te optimaliseren. En zo zijn er dus verschillende stappen om je Secure Score omhoog te halen en je Office 365 omgeving veiliger te maken.

Al wat optimalisaties gedaan? Top! De Score Analyzer laat je zien welke aanpassingen je over verloop der tijd hebt doorgevoerd en hoe deze je score beïnvloed hebben.

secure score analyzer

Maximale Secure Score

Een logische vraag is dan of je voor een maximale Secure Score moet gaan. Wel, een zo hoog mogelijke score is natuurlijk aangeraden. Het gaat namelijk niet enkel om die score, maar om de bescherming van je data. En die is kostbaar.

Weet wel dat een maximale Secure Score in de praktijk vaak onmogelijk te behalen blijkt en dat je weleens een compromis moet sluiten om de productiviteit van je mensen niet te boycotten. Zo bestaat er een optie die ervoor zorgt dat er geen mails kunnen worden doorgestuurd naar mensen buiten je organisatie. Wanneer je vaak samenwerkt met leveranciers, of wanneer mails doorgestuurd worden naar een softwarepakket is dat geen gebruiksvriendelijke oplossing. Zoek dus een goede balans en start met die instellingen die het meeste veiligheidswinst opleveren.

Heb je na het bekijken van je Secure Score vragen over de beveiliging van je Office 365 omgeving? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.