IT trends voor 2022

DELEN

Bij een nieuw jaar horen de typische goede voornemers: gezond eten, meer sporten, tijd maken voor vrienden/familie,… Maar dacht je al eens na over je IT-voornemens? 

Zijn jouw IT-voornemens afgestemd op de IT trends voor 2022?

Een goede IT-strategie is van cruciaal belang voor elke organisatie die wil groeien. Zo optimaliseer je de werking en bespaar je tijd, geld en stress. De digitalisering zit al even in een stroomversnelling. Denk maar aan AI, robots en tal van bedrijfsapps.

Maar ook de dreigingen worden steeds groter: iedereen is een target voor hackers. Dus innoveer en optimaliseer, maar bescherm ook je organisatie, want zo kan jij als organisatie veilig groeien in 2022.

IT-voornemens van succesvolle organisaties

Welke IT-voornemens kan je maken voor je organisatie? We geven je graag wat inspiratie. Er zijn 2 belangrijke pijlers waar succesvolle organisaties op inzetten: enerzijds de IT optimalisaties die zorgen voor een vlottere werking: 

  • IT-trainingen (office, teams, cybersecurity, …)
  • Migratie naar de cloud
  • Processen optimaliseren (met bv. Power Automate)
  • Bedrijfsapps maken om taken te faciliteren/bespoedigen (met bv. Power Apps) 

Anderzijds is het ook slim om te focussen op de IT security die ervoor zorgt dat je met jouw organisatie veilig online gaat en cybersafe bent:

  • IT-security en disaster recovery plan opstellen
  • Goede antivirussoftware
  • Software-updates zo snel mogelijk uitvoeren
    •  

De IT trends van 2022

1. Artificiële Intelligentie in je werkomgeving

Één van de belangrijkste trends is zonder twijfel AI: Artificiële Intelligentie. Zo bewijst ook Microsoft. Het bedrijf voegt al lange tijd allerlei AI componenten toe aan Azure en hun andere platformen. Daardoor kunnen bedrijven o.a. het inloggedrag van gebruikers monitoren (wat met het blijvende thuiswerk een gamechanger is voor vele organisaties).

Dus ook al lijkt AI voor jou een ver-van-je-bed-show, je geniet toch al van de voordelen ervan doordat je softwareleveranciers het integreren in hun producten.

2. Bedrijfsapps voor een optimale werking

Wil je de werking van je organisatie verbeteren, dan moet je gehoord hebben van PowerApps. PowerApps geven de mogelijkheid om bedrijfsapps op maat te maken zonder ook maar één stukje code te schrijven (ook wel no- of low code apps genoemd).

Power Apps is onderdeel van het Power Platform van Microsoft, met daarnaast ook Power BI, Power Automate en Power Virtual Agents. Daardoor heb je een geïntegreerde oplossing voor het (laten) bouwen van bedrijfsapps, dashboards, automatisatie en zelfs chatbot technologie - sneller en goedkoper dan ooit.

3. API development en cloud-integratie

API-first development en (Azure/SharePoint) cloud-integratie kunnen niet ontbreken in het rijtje van trends. Heel wat organisaties migreerden reeds naar de cloud met hun applicaties en bedrijfsgegevens. Door de vele verschillende cloudtechnologieën is er vandaag een grote nood aan integratie tussen al die systemen.

Ook hiervoor biedt Microsoft een antwoord met een compleet integratieplatform op Azure. Daardoor is het mogelijk om bijvoorbeeld gegevens uit je Microsoft CRM, Azure datawarehouse en klantportal te koppelen. Doordat de verschillende systemen gegevens met mekaar kunnen uitwisselen kan je je bedrijfsprocessen optimaliseren.

Hoe cybersafe werken?

Cybersecurity moet - nu meer dan ooit - de topprioriteit zijn voor elke organisatie. Daarom geven we jou graag enkele tips mee om je veiligheid te verhogen.

Kies sterke paswoorden of een wachtwoordzin zoals bijvoorbeeld '#Techneismijnitpartnersinds2010'. Deze voldoen vaak aan alle eisen van de meeste sites, maar zijn vooral veilig en makkelijk te onthouden. Of gebruik een paswoordmanager, die wachtwoorden genereert en opslaat voor al je accounts.

Maak back-ups en voorzie een disaster recovery plan. Het is belangrijk voor elke organisatie om een noodoplossing te hebben indien zich toch een probleem voordoet. Ga na hoe snel je vandaag na een eventuele ramp kan herstellen en hoeveel werk je in een worst case scenario kwijt bent.

Kies ook voor een goede antivirussoftware. Hierover kom je meer te weten in onze webinar over standaard antivirus vs. EDR. En als laatste tip: train je medewerkers. Zorg dat ze alert zijn voor bv. phishingmails waarmee hackers toegang krijgen tot al je data en leer hen vlot en veilig werken met alle systemen die ze gebruiken (Teams, Office, ...)

Een goed beveiligde IT-infrastructuur is een must voor elke organisatie, groot en klein. Het gebeurt nog te vaak dat bedrijven het slachtoffer worden van hackers omdat ze te weinig aandacht besteden aan hun cybersecurity. 

cybersafe 2022


Wil jij ook knallen in 2022?

Wil jij van 2022 ook een cybersafe jaar maken? Of wil je ontdekken hoe IT je kan helpen groeien, innoveren en optimaliseren? Plan je meeting in en we bespreken graag vrijblijvend al je mogelijkheden. Of je nu wil migreren naar de cloud, taken wil automatiseren, je telecom wil aanpakken, nieuwe hardware nodig hebt of je medewerkers wil trainen, wij helpen je knallen in 2022.