Geen hackings meer in België tegen 2025?

DELEN

België digitaal weerbaar maken tegen 2025

Dankzij een studie van Agoria, de sectorale werkgeversorganisatie voor technologiebedrijven, krijgen we meer inzicht in hoe het in België gesteld is met de cybersecurity maar vooral waar we nog kunnen optimaliseren om ons beter te beschermen. Zo gaat de overheid haar digitale strategie verbeteren waarna ook kmo’s en vzw’s zullen volgen. De overheid bepaalde dat ons land tegen 2025 cyberweerbaar moet zijn. Maar er is nog veel werk aan de winkel...

Cybersecurity: onnodige kostenpost?

Premier Alexander De Croo vertelt dat cyberaanvallen - of hackings - vandaag de harde realiteit zijn waar elke kmo of vzw’s zich voor moet behoeden. Toch merkt hij op dat de beveiligingscapaciteiten, -vaardigheden en -diensten de zwakste schakels blijven binnen onze organisaties.

“De bedrijven bevinden zich onder de armoedegrens voor cyberbeveiliging” gaat De Croo verder. Deze armoedegrens zien we terug in het rapport van Agoria waaruit blijkt dat organisaties cybersecurity zien als een onnodige kostenpost waar vaak zelfs geen budget voor voorzien wordt. Organisaties beseffen nog te weinig dat ze zich digitaal weerbaar moeten maken en dat vormt een probleem.

Meer dan 100 hackings per dag

We leven in een digitale wereld waar we elke dag meer en meer gebruikt maken van de nieuwste digitale tools. “Hoe meer we gebruikmaken van deze nieuwe technologieën in onze samenleving, hoe meer cyberaanvallen zich vermenigvuldigen en in kracht toenemen”, laat onze premier weten. In de studie van Agoria zien we dat ons land te kampen had met meer dan 100 hackings per dag in 2021, een heuse stijging van 37% tegenover 2019

We can do better!

De overheid wil de situatie in België verbeteren met haar nationale cybersecuritystrategie waar ze vooropstellen om tegen 2025 één van de minst kwetsbare landen te worden op vlak van cyberbeveiliging. Iets dat het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) al eerder als doel had vooropgesteld, maar nu effectief wordt ondersteund door de overheid. We hopen het daarmee sneller te doen dan de Europese Unie, waar ze tegen 2027 een verbetering hopen te behalen.

Nu is het wachten op een concrete vertaling van de overheid voor deze doelen naar echte werkpunten. Feit is dat een samenwerking tussen bedrijven, onderzoeks- en overheidsinstellingen en netwerkbeheerders nodig zal zijn. "Iedereen moet zijn steentje bijdragen, we moeten allemaal schouder aan schouder staan" aldus De Croo.

Bedrijven kunnen alvast tot 2025 genieten van subsidies voor alle vormen van cyberinvesteringen waardoor ze hopelijk meer gaan inzetten op hun digitale weerbaarheid.

Cybersecuritytraining

Een punt dat absoluut bovenaan de prioriteitenlijst moet staan, is cybersecuritytraining. Je kan niet verwachten dat medewerkers perfect weten hoe ze moeten omgaan met dreigingen van buitenaf. Je moet ze daarin trainen, want het loopt vaak mis doordat één werknemer een foute actie deed via zijn of haar computer. En geloof ons, een hacking kost je veel meer dan inzetten op een cybersecuritytraining voor medewerkers. 

Waar wachten we nog op?

Uiteraard weten we dat België niet volledig af kan zijn van cyberaanvallen maar we kunnen er wel alles aan doen om cyberaanvallen tegen te gaan en daar helpen we je graag bij. Of je jouw organisatie nu beter wil beveiligen, een nieuwe antivirus wil kiezen, een cybersecuritystrategie uitwerken of een disaster recovery op poten wil zetten: Onze security experts vertellen je graag alles wat je wil weten in een vrijblijvend gesprek.

kmo-portefeuilleTechne is overigens een erkend dienstverlener voor de KMO-portefeuille. Daardoor kan u rekenen op een tussenkomst van de Vlaamse overheid voor advies of opleiding rond cybersecurity.

Alle componenten om België cyberweerbaar te maken zijn er. Het enige wat jij nu moet doen is er effectief werk van maken. Niet morgen, maar vandaag!