Nieuws en tips

Dynamics 365 vs. Odoo

Geschreven door techne | Feb 20, 2023 1:21:22 PM

Het vinden van de juiste ERP software is een uitdaging en het vergelijken van de verschillende opties is een tijdrovend proces. Daarom nemen we twee van de populairste ERP softwares, Odoo en Microsoft Dynamics, onder de loep. Na het lezen van deze blog weet je waarin ze vergelijkbaar zijn en hoe ze verschillen zodat je een duidelijk beeld hebt van beide systemen.

Op deze pagina ontdek je:

  1. Waarin zijn Odoo en Dynamics vergelijkbaar?
    • Veel functies 
    • Modulaire structuur
    • Rapportage 
    • Doelgroep 
    • Ondersteuning
    • Cloudgebaseerde oplossingen
  2. Hoe verschillen Odoo en Dynamics van elkaar?
    • Prijs
    • Integratiemogelijkheden
    • Schaalbaarheid
    • Gebruikservaring
    • Verschillende functionaliteiten
  3. Samengevat: Odoo of Dynamics?

1. Waarin zijn Odoo en Dynamics vergelijkbaar?

Dat zowel Odoo als Microsoft Dynamics geavanceerde ERP systemen zijn met een breed scala aan functies om je bedrijfsprocessen te beheren valt niet te betwisten. Het is dan ook logisch dat ze op tal van vlakken vergelijkbaar zijn.

Veel functies

Zowel Odoo als Microsoft Dynamics zijn bedrijfssoftwarepakketten die een breed scala aan functionaliteiten aanbieden die organisaties helpen bij het beheren van hun bedrijfsprocessen, waaronder financiën, productie, inkoop, verkoop, inventaris- en vooraadbeheer, CRM, projectbeheer en human resources.

Modulaire structuur

Beide systemen zijn modulair wat betekent dat gebruikers kunnen kiezen welke modules ze willen gebruiken en alleen betalen voor wat ze nodig hebben.

Rapportage

De ERP systemen bieden uitgebreide rapportage- en analysemogelijkheden waarmee gebruikers inzicht krijgen in hun bedrijfsprestaties en trends kunnen identificeren om betere beslissingen te nemen.

Doelgroep

Beide systemen kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van een organisatie, ongeacht de omvang. Dit betekent dat zowel kleine als grote organisaties kunnen profiteren van de voordelen die deze systemen bieden.

Ondersteuning

Beide systemen worden ondersteund door hun leveranciers, die trainingen, documentatie, en technische ondersteuning bieden. Zo kunnen bedrijven erop vertrouwen dat ze de nodige hulp krijgen om hun ERP-systeem te implementeren, gebruiken en te onderhouden.

Cloudgebaseerde oplossingen

Zowel Odoo als Microsoft Dynamics bieden cloudgebaseerde oplossingen, waardoor bedrijven toegang hebben tot hun ERP-systeem vanaf elke locatie en op elk moment, zolang ze een internetverbinding hebben.

2. Hoe verschillen Odoo en Dynamics van elkaar?

Het spreekt voor zich dat beide ERP softwares niet volledig hetzelfde kunnen zijn. We bespreken de belangrijkste verschillen hieronder. 

Prijs

Odoo is meestal goedkoper dan Microsoft Dynamics. Vooral wanneer men de kosten m.b.t. aanpassingen en integraties in rekening neemt is Dynamics de duurste van de twee. Odoo is namelijk gebaseerd op open-source programmeertalen en frameworks. Meer nog - Odoo zelf is open source. Hierdoor kunnen de modules of functionaliteiten naar behoefte aangepast worden. 

Integratiemogelijkheden

Odoo heeft uitgebreide integratiemogelijkheden met vele softwaretoepassingen.

Hieronder geven we slechts een kleine greep uit de vele integraties die beschikbaar zijn voor Odoo. Door de uitgebreide mogelijkheden kunnen organisaties hun processen stroomlijnen en efficiënter maken door het gebruik van meerdere systemen te vermijden en gegevens naadloos met elkaar te synchroniseren.  Enkele voorbeelden zijn:

  • Betalingssystemen zoals PayPal, Mollie, Adyen en Stripe
  • Verzendingsdiensten zoals DHL, Bpost, FedEx en UPS
  • E-commerceplatformen zoals Shopify, WOO commerce en bol.com
  • Sociale media platformen zoals Facebook en Twitter
  • E-mailmarketingdiensten zoals HubSpot, Mailchimp en SalesForce
  • Boekhoudsoftware zoals Exact Online, QuickBooks, Xero en Sage
  • Odoo AI integreert ChatGPT in het Odoo-platform

De integratiemogelijkheden van Microsoft Dynamics daarentegen zijn beperkter dan die van Odoo, vanwege de meer gesloten aard van de software. Ze zijn voornamelijk ontworpen zijn om te integreren met andere Microsoft-producten.  Het biedt bijvoorbeeld integraties met Microsoft Office-producten zoals: Excel, Outlook, SharePoint, Power BI en verschillende CRM-, marketing-, en e-commerceplatforms.

Schaalbaarheid

Odoo is ontworpen om flexibel en schaalbaar te zijn, waardoor je makkelijk extra modules kan toevoegen wanneer de behoeften van de organisatie veranderen. Microsoft Dynamics heeft eerder beperktere aanpassingsmogelijkheden want hoewel het ook schaalbaar kan zijn, vergt het veel meer tijd en middelen om aan te passen aan de veranderende behoeften van een organisatie.

Gebruikerservaring

Odoo heeft een intuïtieve, moderne gebruikersinterface en eenvoudige navigatie, waardoor het gemakkelijker is om te gebruiken. De interface van Microsoft Dynamics is traditioneler en complexer waardoor het meer tijd vergt om te leren gebruiken.

Verschillende functionaliteiten

Odoo en Dynamics hebben beiden een breed scala aan functionaliteiten om bedrijfsprocessen te beheren, maar er zijn wel enkele verschillen in de specifieke functies tussen de twee systemen.

Functies die Microsoft Dynamics wel heeft en Odoo niet of minder uitgebreid:

  • Dynamics heeft geavanceerde projectplanning- en beheertools die ontworpen zijn voor complexe projecten en projecten.
  • De productconfiguratietools die bedrijven helpen bij het ontwerpen en samenstellen van complexe producten zijn krachtiger en uitgebreider bij Dynamics dan bij Odoo.
  • De ingebouwde functionaliteit voor kwaliteitsbeheer bij Dynamics helpt bij het plannen, uitvoeren en documenteren van kwaliteitscontroleprocessen. Odoo heeft deze niet standaard, maar kan wel via add-ons geïmplementeerd worden.

Functies die Odoo wel heeft en Microsoft Dynamics niet of minder uitgebreid:

  • Odoo is een open-source platform, wat betekent dat het volledig aanpasbaar is. Gebruikers kunnen zelf nieuwe functies en modules ontwikkelen en integreren met het systeem. Het softwarepakket van Microsoft Dynamics daarentegen is een closed-source systeem, waardoor gebruikers beperkte mogelijkheden hebben om nieuwe functies toe te voegen.
  • De ingebouwde e-commerce module van Odoo zorgt ervoor dat organisaties webshops kunnen opzetten en beheren. Dynamics heeft deze niet standaard, maar kan wel via add-ons geïmplementeerd worden.
  • Odoo heeft een geïntegreerd POS (Point of Sale)-systeem waarmee bedrijven hun verkooppunten kunnen beheren. Dynamics heeft deze niet standaard, maar kan wel via add-ons geïmplementeerd worden.
  • Als je een website wil maken, is Odoo beter geschikt dan Dynamics. Odoo biedt een ingebouwde website builder waarmee je eenvoudig professionele websites kunt ontwerpen en ontwikkelen zonder kennis van codering. Deze is intuïtief en biedt verschillende ontwerp- en aanpassingsmogelijkheden. Dynamics is niet ontworpen als een website builder maar biedt wel integraties met verschillende CMS- en websitebouwersoftware van derden, al vereisen die vaak aangepaste ontwikkeling.

3. Samengevat: Odoo of Dynamics?

Het is duidelijk: beide systemen hebben hun sterke punten. En de keuze voor de één of de ander hangt vooral af van wat jouw organisatie nodig heeft. Daarom moet je jezelf eerst deze vragen stellen:

  • Welke functies heeft mijn organisatie het meest nodig?
  • Kan de software meegroeien met de groei van mijn organisatie?
  • Wat zijn de implementatiekosten en wat zijn de jaarlijkse kosten?
  • Welk niveau van maatwerk zal onze organisatie vereisen?

Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen, is Odoo of net Dynamics een betere optie voor jouw organisatie. We vatten beide systemen nog kort even voor je samen: 

Odoo is een veelzijdige en betaalbare ERP-software die volledig geïntegreerde en aanpasbare open-source bedrijfsbeheer-applicaties biedt. Met Odoo kun je alles van CRM, verkoop en productie tot boekhouding, HR-management en marketing integreren in één oplossing.

Microsoft Dynamics 365 is de eigen ERP-oplossing van Microsoft en biedt een suite van klantgerichte tools voor het volgen van leads, het automatiseren van field service, het stimuleren van verkoop en het verbeteren van bedrijfsactiviteiten met mobiele, op maat gemaakte bedrijfsapps die gehost kunnen worden in de Microsoft Azure Cloud.

Maar hoe begin je daar nu aan? 

Kortom, afhankelijk van je noden, kan de één of de andere beter bij je organisatie passen. En als je de keuze nog niet kan maken op basis van dit artikel, dan is dat zeker logisch. We helpen je daarom graag bij de keuze van de juiste ERP software van je organisatie op basis van een grondige analyse. Benieuwd? Vraag er ons naar via info@techne.be of plan hier een vrijblijvend gesprek in.