Desktopvirtualisatie zorgt voor bedrijfscontinuïteit in onzekere tijden

  • Home
  • /
  • Nieuws en tips
  • /
  • Desktopvirtualisatie zorgt voor bedrijfscontinuïteit in onzekere tijden
DELEN

Desktopvirtualisatie (VDI) is de perfecte oplossing om snel in te spelen op de nood om gebruikers toegang te geven tot bedrijfsdata en -applicaties.

Desktopvirtualisatie – ook virtuele desktopinfrastructuur of VDI genoemd is niet nieuw. Maar de laatste maanden heeft de technologie zijn nut meer dan ooit kunnen bewijzen. VDI maakt het mogelijk om toestellen die op een netwerk zijn aangesloten toegang te geven tot bedrijfsapplicaties en -data die nog op traditionele harde schijven op servers staan. Zoals de naam doet vermoeden betekent het dat gebruikers toegang hebben tot hun vertrouwde desktop omgeving, terwijl die niet op hun toestel staat, maar wel op een server. Voor heel wat bedrijven die nu snel moesten omschakelen doordat gebruikers van thuis uit moeten werken bleek VDI een zegen.

Voordelen van VDI

Admins kunnen VDI instellen op bestaande hardware. Dat kunnen dus computers of laptops van de organisatie zijn, maar evengoed de persoonlijke toestellen van de medewerkers. VDI kan zelfs ingesteld worden op tablets, smartphones en zelfs op oudere toestellen met een beperkte rekencapaciteit, geheugen of opslag werkt VDI perfect. De implementatie is veilig en snel en patches en updates gebeuren op de achtergrond.

En desktopvirtualisatie biedt nog meer voordelen voor beheerders. Zo hebben admins vanop afstand controle over een gecentraliseerde serveromgeving. Dat betekent dat ook backups en disaster recovery relatief eenvoudig in te stellen zijn. Het hele proces is ook veiliger en risicovolle gebruikersacties kunnen geblokkeerd worden door regels in te stellen.

Ook voor werknemers biedt VDI voordelen. Zij kunnen in de vertrouwde omgeving werken, ongeacht het toestel dat zij gebruiken. Daarvoor hebben zij enkel hun gebruikersnaam, wachtwoord en een internetverbinding nodig. De VDI technologie is de laatste jaren ook sterk verbeterd waardoor bijvoorbeeld ook de grafische mogelijkheden sterk zijn uitgebreid.

Populaire VDI oplossingen vandaag zijn VMware, Citrix en Windows Virtual Desktop.
Heb je een vraag over VDI of wil je de mogelijkheden bespreken? Contacteer ons vrijblijvend.

Foto credit: freepik.com