Cloud Computing omvat ICT diensten waarbij de gebruikte software en/of hardware op een andere locatie dan binnen het bedrijf geplaatst wordt. Zowel uw software als uw gehele infrastructuur kan dus onderdeel zijn van een Cloud dienst.
Op deze pagina:
Cloud computing bestaat in 3 gedaantes:
- SaaS – Software as a Service, waarbij u bepaalde software huurt
- IaaS – Infrastructure as a Service, waarbij hardware, besturingssystemen en software buiten het bedrijf gehost worden
- PaaS – Platform as a Service, waarbij u externe ruimte en rekenkracht huurt die u bijvoorbeeld tijdelijk nodig heeft voor het bouwen en hosten van een toepassing
Wat is SaaS?
De naam zegt het al; software als een dienst is software die u huurt van een leverancier of partner, al dan niet gecombineerd met andere diensten.
Dit betekent dat u geen eigenaar wordt van de software maar maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag betaalt voor het gebruiksrecht ervan. U hoeft dus geen (duurdere) eenmalige aankoop te doen en ook de kost voor licenties wordt gedragen door de huurprijs. Andere afspraken als automatisch updaten van de software kan in de meeste gevallen ook uitbesteed worden aan de leverancier.
De voordelen van Software as a Service.
Hoewel het u als zaakvoerder misschien afschrikt om uw software buiten het bedrijf te hosten, biedt het toch enkele voordelen:
- Het beheer en onderhoud van de software wordt u uit handen genomen.
- De software is van elke locatie en op eender welk tijdstip toegankelijk, aangezien deze gehost wordt op een server. Dit gebeurt vaak vanuit de webbrowser of voor sommige software zelfs via handige apps die informatie optimaal weergeven op mobiele apparaten.
- U kan meteen aan de slag, wat vaak niet het geval is wanneer u uw software intern gaat plaatsen.
Financieel biedt SaaS ook enkele voordelen. Aangezien de aankoop van software en licentiekosten vaak een dure aangelegenheid is, is het vaak interessanter om deze te huren. Zo worden de kosten voor het gebruik gespreid over de totale gebruiksduur.
Ook een inkrimping of uitbreiding van het aantal gebruikers van de software kan makkelijker opgevangen worden dan bij een in-house oplossing.
Software as a Service biedt daarom een betaalbare oplossing voor kleine ondernemingen, maar ook grotere bedrijven die hun kapitaalkosten willen spreiden vinden hun weg naar SaaS.
De nadelen van SaaS.
We gaven al aan dat sommige zaakvoerders hun toepassingen en de daarbij behorende bedrijfsgegevens liever intern beheren. Voor heel wat bedrijven in de overheidssector is het zelfs verboden om gegevens in het buitenland te hosten, iets wat bij coud diensten niet altijd gegarandeerd kan worden. Er zijn nog enkele bezwaren die zaakvoerders hebben met betrekking tot het gebruik van SaaS:
- Beschikbaarheid: men blijft afhankelijk van een internetconnectie en de goede werking van de infrastructuur van de leverancier. Microsoft garandeert bij zijn bekendste SaaS dienst, Office 365, wel een uptime van 99,99%, een percentage dat vele in-house installaties niet behalen.
- Beveiliging blijft ook een fel besproken punt. Aangezien de software en infrastructuur gedeeld wordt met heel wat andere bedrijven is het steeds belangrijk om na te gaan welke veiligheidsmaatregelen getroffen worden.
- De prijs van SaaS, bekeken over de totoale gebruiksduur, valt vaak duurder uit dan wanneer men de software zou aankopen. Al moet men in deze berekening uiteraard rekening houden met extra diensten als updates, installatie van antivirus software en onderhoud die in de huurprijs inbegrepen zijn.
Heeft u vragen of opmerkingen over SaaS? Aarzel niet ons te contacteren.