De cloud vereenvoudigt het beheer van jouw software licenties

DELEN

Software giganten als Adobe en Microsoft bieden steeds meer software aan in de cloud, via een abonnementsformule. Naast de gekende voordelen biedt deze huurformule ook een uitkomst voor het eenvoudiger beheer van softwarelicenties.

Op deze pagina:

software licentieTechne IT geeft regelmatig advies omtrent licenties en licentiewetgeving. Niet onbegrijpelijk als u weet dat Microsoft alleen al honderden pagina’s heeft over het omgaan met de softwarelicenties. Bedrijven gebruiken vaak talloze toepassingen in verschillende versies waardoor het beheer van de licenties des te complex wordt. Claes Printing, één van onze business cases, spaarde maar liefst 25.000€ uit aan licentiekosten. U doet er dus goed aan om u goed te informeren wat betreft licenties en licentiewetgeving.

licentiebeheer

Doordat er geen standaarden zijn met betrekking tot licentiebeheer, heeft zowat elke ontwikkelaar een andere oplossing om licenties te verdelen. Denk aan product keys, serienummers, verschillende activatiemethodes, single-users, processor-gebonden licenties, OEM-licenties, licentie dongles en vele andere varianten. Grote bedrijven hebben dan ook vaak iemand fulltime in dienst die het licentiebeheer voor zich neemt.

Vaak is er ook een vage lijn tussen wat kan en niet kan:

  • Mag men op een privé laptop een Office licentie van het bedrijf installeren om te gebruiken binnen het bedrijf?
  • Mag men op het werk software gebruiken die met een licentie voor thuisgebruik aangekocht werd?
  • Hoe zit het met de licenties voor applicaties, die door elke medewerker kunnen aangekocht en gebruikt worden en wat zijn de gevolgen voor u als bedrijf wanneer een medewerker illegale apps, bijvoorbeeld verkregen door middel van een jailbreak, op de zakelijke gsm heeft staan?

Er zijn heel wat oplossingen beschikbaar die het licentiebeheer kunnen vereenvoudigen. Software metering en meer bepaald licentie metering helpt bij het monitoren van het aantal gebruikte software licenties en geeft weer wanneer updates en upgrades van de software nodig zijn.

De cloud: eenvoudig licentiebeheer

De aankoop van traditionele software kent vier stappen: aankoop, installatie, registratie en gebruik. Cloud software en applicaties daarentegen hoeven niet langer te worden geïnstalleerd, waardoor illegaal gebruik drastisch gereduceerd wordt. Dit is meteen de voornaamste reden voor Adobe om hun software voortaan enkel nog via een abonnement aan te bieden.

De software wordt verhuurd per tijds- of verbruikseenheid, per organisatie of gebruiker, waardoor de software producenten alle controle houden met betrekking tot het gebruik. Eens het abonnement verloopt, worden het gebruik, updates of upgrades stopgezet. Momenteel is deze huurformule een extra licentievorm maar verwacht wordt dat meer en meer producenten net als Adobe in grote mate zullen overstappen op dit model.

Voordelen

Naarmate we meer software zullen gaan huren zal ook de licentieproblematiek voor heel wat bedrijven vereenvoudigen. Abonnementsmodellen ontwikkelen zich razendsnel, al zal het nog enkele jaren duren eer alle grote producenten op de boot zitten. Microsoft bijvoorbeeld gelooft in de toekomst van Software as a service maar houdt er rekening mee dat het nog tien jaar kan duren eer iedereen voor de abonnementsformule zal kiezen en blijft in tussentijd dus ook de traditionele softwarepakketten aanbieden.

foto credit: advicesacademy