De nummer 1 vijand van uw hardware

DELEN

Bij onderhoud van computers en andere hardware denken we vaak meteen aan software onderhoud. Regelmatig doen we een update van drivers en programma’s en een antivirus software houdt eventuele indringers buiten. Er is echter een andere, vrijwel onzichtbare vijand, die steeds op de loer ligt ... stof.

Op deze pagina:

Het vrijhouden en verwijderen van stof is zowat het belangrijkste onderdeel van hardware onderhoud.

Een ophoping van stof zorgt ervoor dat de warmte niet meer goed weg kan, bijvoorbeeld door het dichtslibben van het koelblok op de processor. Hierdoor wordt uw hardware trager en kan er zelfs brandgevaar ontstaan. Ook videokaarten met koeling zijn hier gevoelig aan en zorgen op die manier regelmatig voor onvoorziene kosten. Omdat het stof in zowat alle gaten en hoeken terechtkomt kan het zijn dat belangrijke koel-openingen worden afgesloten, met opnieuw het hitteprobleem tot gevolg.

Een ander gevaar is dat het stof terechtkomt op een printplaat en daar een kortsluiting veroorzaakt.

Loopt uw computer wel eens vast op een blauw beeld, waarna hij opnieuw opstart? Dan kan dat een aanwijzing zijn dat de processor te heet wordt.

Hoe vaak moet hardware onderhouden worden?

Het spreekt voor zich dat hardware die in een stoffige ruimte staat, meer onderhoud nodig heeft dan hardware in een stofvrije ruimte. Ook is het bepalend hoe frequent het toestel gebruikt wordt, maar een degelijk jaarlijks onderhoud is zeker niet overbodig om onvoorziene kosten te vermijden.

Heeft u weinig hardware en wilt u zelf het onderhoud ervan doen? Zorg dan allereerst dat u e de stekker uit het stopcontact haalt en dat u het juiste gereedschap bij de hand heeft. Een zachte kwast van natuurlijk haar een een busje perslucht zijn de belangrijkste attributen.
Ga in ieder geval niet zomaar met de stofzuiger aan de slag, de statische electriciteit van de stofzuiger zou het moederbord of andere onderdelen kunnen beschadigen. Beter is een busje perslucht te gebruiken om het stof uit de kast te blazen, hou hierbij het busje steeds mooi recht.

Wenst u het onderhoud van uw IT infrastructuur uit te besteden, dan kan u met ons contact opnemen voor een vrijblijvende offerte. Contacteer ons via info@techne.be of bel naar 02/669.00.30