Cryptolocker virus maakt nog steeds slachtoffers

DELEN

De laatste weken hebben we tal van meldingen gekregen van mensen die getroffen werden door het cryptologic virus. Dit computer virus wordt binnengehaald bij het openen van een besmette e-mail bijlage of website. Al onze cliënten hebben een goede antivirus maar deze cryptolocker is zo geavanceerd dat er geen oplossing is die de kans op besmetting 100% uitsluit. Het virus versleutelt alle bestanden van de gebruiker. Meer nog: 1 gebruiker die een onveilige email bijlage opent kan ervoor zorgen dat alle data binnen de organisatie versleuteld wordt, aangezien het virus ook gekoppelde harde schijven en andere opslagmedia, servers en computers in het netwerk infecteert.

Aangezien alle data hierdoor onbruikbaar wordt heeft dit spijtig genoeg verregaande gevolgen! De enige kans om te herstellen van het virus is het terugzetten van een backup van je bestanden of het betalen van ‘losgeld’ aan de hackers, al biedt dat laatste geen garantie dat de versleuteling effectief teruggedraaid wordt.

Bedenk daarom even; Wat zou de impact zijn voor u mochten alle persoonlijke bestanden op uw computer en de bestanden van uw organisatie onbruikbaar zijn?

Een goede (online) backup is vandaag meer dan ooit een vereiste geworden. Heeft u dit niet, of bent u niet zeker neem dan vandaag nog contact op met ons.

Besmetting voorkomen

Het cryptolocker virus bestaat al sinds 2013 en komt steeds terug in verschillende gedaantes, waardoor geen enkele antivirus oplossing een 100% garantie kan bieden. Ook al heb je een degelijke antivirussoftware en firewall geïnstalleerd en hou je deze up to date, dan nog kan je toestel besmet raken. Je IT beveiligingsbeleid moet daarom bestaan uit meerdere niveaus:

  • Op technisch niveau:  antivirus, firewall, monitoring, backup
  • Op fysiek niveau: toegangscontrole, authenticatie
  • Op gebruikers niveau: paswoorden, training en richtlijnen

Onze tip? Laat vandaag nog je backup oplossing opzetten!

Zie ook deze beelden uit het VTM nieuws: Nieuw agressief computervirus treft ons land
cryptolocker