Blijft u XP toch gebruiken? Neem dan deze voorzorgen

DELEN

Windows XP wordt niet meer ondersteund door Microsoft. Dat betekent dat er geen beveiligingsupdates meer volgen voor het besturingssysteem, wat heel wat risico’s met zich meebrengt. Wilt u XP toch blijven gebruiken, dan neemt u best deze voorzorgsmaatregelen.

Op deze pagina:

XP ondersteuning gestopt

Het behoeft geen betoog dat het op lange termijn geen goed idee is om XP te gebruiken. Hoe lang het zal duren is nog de vraag, maar zeker is dat er vroeg of laat een kwetsbaarheid gevonden wordt en dan is er geen stoppen aan.
Toch zijn er heel wat particulieren en bedrijven die blijven houden aan het besturingssysteem, naar schatting 27.7% van alle computers ter wereld gebruiken het nog steeds. En dit vaak om diverse redenen:

 • hogere systeemvereisten van de opvolgers van XP (Windows Vista etc)
 • gekende user interface
 • software die niet door andere besturingssystemen ondersteund wordt
 • randapparatuur die niet door andere besturingssystemen ondersteund wordt

Wilt u XP toch blijven gebruiken, volg dan deze tips!

 • De laatste veiligheids updates voor Windows XP werd publiek gemaakt op 8/04/2014. Zorg dat uw versie in ieder geval tot dan bijgewerkt is.
 • Stuur uw Internet Explorer op pensioen. De meest recente versie van Internet Explorer werkt al niet op XP en zonder regelmatige updates wordt de browser helemaal onveilig. Mozilla Firecos en Google Chrome zijn wel ondersteund en bovendien gratis te verkrijgen. Stel een van deze browsers in als standaard browser.
 • Gebruik je Microsoft Office? Ga dan na of ook hiervoor de meest recente patches zijn geïnstalleerd. Gebruik je een gedateerde versie, open dan enkel documenten van bronnen die je vertrouwt. Oudere versies voeren namelijk zaken als Flashcode uit zonder bevestiging te vragen, en daar kunnen hackers dankbaar gebruik van maken.
 • Voorzie een grote schoonmaak van je XP toestel: verwijder verouderde programma’s die je niet meer gebruikt, deze brengen namelijk alleen maar een beveiligingsricico met zich mee.
 • Verwijder oude extensies van je browser en pas de instellingen van je browser aan. Zorg er zo bijvoorbeeld voor dat je altijd zelf toestemming moet geven vooraleer een mogelijk gevaarlijk bestand geopend wordt. Schakel zo ook de functie ‘klik hier om af te spelen’ voor flash in.
 • Verwijder Java tenzij je het echt nodig hebt.
 • Zorg voor een degelijke firewall en antivirus en hou deze up to date.
 • Online gaan op publieke wifi hotspots met een je XP computer is geen goed idee. Tracht alleen te verbinden via het thuisnetwerk, liefst nog via een NAT router met ingebouwde firewall.
 • Bedrijven die nog XP computers gebruiken met belangrijke data erop halen deze best uit het netwerk.

Als je bovenstaande zaken in achting neemt kan je je XP computer nog ietwat veilig blijven gebruiken. Toch raden we aan om de overstap naar een recent besturingssysteem te overwegen. Hou je niet van de grote veranderingen die geïntroduceerd werden met Windows 8, overweeg dan Windows 7.

Heb je vragen, aarzel dan niet ons te contacteren.

Windows 10

Hoe upgraden naar Windows 10?

Wilt u uw Windows XP toestel upgraden naar Windows 10?
Contacteer ons zodat we u de nodige instructies kunnen toesturen.