AI en jouw job: 3 vragen die iedereen bezighouden

DELEN

Je kan geen nieuwssite of krant openen, of je leest ergens over artificiële intelligentie (AI). In deze blogpost hebben we het over 3 vragen die wellicht ook jou bezig houden:

Blijft mijn job relevant eens AI ingeburgerd is?

Ik zou liegen mocht ik zeggen dat AI niet zal leiden tot jobverlies. Een Britse telecomgigant liet bijvoorbeeld al weten dat het de komende zeven jaar 10.000 werknemers zal vervangen door AI.

Ook IBM drukt op de pauzeknop wat betreft nieuwe aanwervingen, vooral op de departementen HR en boekhouding. Bedoeling is om die mogelijke jobs de komende jaren te vervangen door kunstmatige intelligentie, wat ongeveer 7.800 banen op de helling zou zetten.

Het vervangen van werknemers blijkt gelukkig bij slechts 16% van de bedrijfsleiders een motivatie om AI te gaan gebruiken.

Voor het jaarlijks Work Trend Index rapport deed Microsoft namelijk een uitgebreide enquête bij bedrijfsleiders.

1 van de vragen was:

"Als de groei van kunstmatige intelligentie (AI) op de werkplek zou kunnen leiden tot de volgende voordelen, welke zouden dan de meeste waarde toevoegen?"

microsoft work trend index

Bedrijfsleiders kiezen 2x vaker voor 'verhoging van de productiviteit van werknemers' dan voor 'vermindering van het aantal werknemers'.

Ook als je job niet op de helling staat is de kans dus groot dat AI een impact zal hebben op je werk. Dat brengt ons bij de volgende vraag.

Welke impact zal AI hebben op mijn werk in 2030?

Voor het Work Trend Index rapport werd gepolst naar de impact van AI op onze werkdag. Hoe zal die eruit zien, in pakweg 2030?

"Als je een van de volgende veranderingen in je werkervaring zou kunnen aanbrengen, zonder dat het je extra moeite kost, welke zou je dan het meest waarderen?"

AI goals

De meeste ondervraagden zien vooral waarde in tijdbesparing.  Zo willen zij kwalitatief werk opleveren in de helft van de tijd (33%)

Daarnaast willen ze meer inzicht in de meest waardevolle manieren om tijd (26%) en energie (25%) te besteden, en nooit meer onnodige of irrelevante informatie opnemen (23%).

Medewerkers willen dus vooral efficiënter werken en de uitgespaarde tijd nuttig besteden. AI kan zo een positieve impact hebben op werknemers, maar ook op hun organisatie. Een quote die ik laatst las geeft het perfect weer: "AI won't replace you. A person using AI will."

AI is klaar om je werkdag opnieuw vorm te geven. De start van die evolutie is geen kwestie van jaren, maar is reeds aan de gang. Wat me bij de volgende vraag bij de volgende vraag brengt.

Hoe start ik vandaag met het toepassen van AI?

AI was (wat had je verwacht!?) een van de hot topics gisteren op Microsoft Build, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Microsoft.

Veel aandacht ging daar naar Copilot, de tool die AI naar je Windows en Microsoft applicaties brengt. Copilot is een eerste stap om AI voor jou te laten werken.

Leuk weetje; Naast het helpen zoeken en bewerken van bestanden, programma's en instellingen op je computer, kan Copilot ook samenwerken met externe applicaties. Je kunt Copilot bijvoorbeeld vragen een aantal afspeellijsten voor te stellen en vervolgens een afspeellijst uit Copilot selecteren om Spotify te openen. 

Copilot komt in juni in preview naar Windows 11, dus kijk alvast onderstaande video om de mogelijkheden van deze geweldige tool te ontdekken:

 

Volgens het Work Trend Index rapport zegt 82% van de bedrijfsleiders dat hun medewerkers nieuwe vaardigheden zullen moeten aanleren om voorbereid te zijn op de groei van AI.

"Sommigen denken dat kunstmatige intelligentie (AI) een nieuw tijdperk van technologische vooruitgang zal inluiden. Welke van de volgende vaardigheden zullen volgens jou het meest essentieel zijn voor je werknemers om te leren evolueren met deze potentiële veranderingen?"

"Analytisch beoordelingsvermogen', 'flexibiliteit' en 'emotionele intelligentie' staan bovenaan de lijst van vaardigheden die volgens leiders essentieel zijn voor werknemers in een toekomst met AI.

Het draait dus niet enkel om het gebruik van tools als Copilot en ChatGPT, maar een hele nieuwe mindset is nodig om bijvoorbeeld opportuniteiten te ontdekken en de output op de juiste manier te beoordelen.

Vond je deze post nuttig en wil je graag als eerste op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen op het vlak van AI? Volg Techne op LinkedIn.