De impact van de gezondheidscrisis op technologie: 5 trends

DELEN

In deze blog lees je 5 trends die organisaties met een innovatieve, technologische aanpak gebruiken sinds de corona/gezondheidscrisis.

Op deze pagina:

De corona/gezondheidscrisis heeft ons allen met de neus op de feiten gedrukt: om de productiviteit te behouden was een innovatieve aanpak nodig. We kunnen duidelijk 5 trends herkennen in de manier waarop organisaties technologie vandaag inzetten.

Cloud blijft groeien

Gartner voorspelde in november 2019 al een groei van 17% voor cloud diensten in 2020. Dat aantal zal ongetwijfeld nog een pak hoger uitkomen. De cloud maakt het mogelijk om nieuwe applicaties en diensten snel uit te rollen op een schaalbare manier; je betaalt enkel volgens je verbruik. En dat sluit perfect aan bij de noden van organisaties vandaag, die snel moeten schakelen en waarbij de uitgaven in overeenstemming moeten zijn met de waarde die de oplossing op korte termijn biedt.

Daarnaast komen cloud diensten tegemoet aan de verplichting om medewerkers te laten thuiswerken.  Het biedt namelijk alle mogelijkheden om locatie-onafhankelijk te werken, vanaf eender welk toestel.

De moderne werkplek is een feit

Wie de evoluties op het vlak van samenwerkingsoplossingen de laatste jaren heeft genegeerd heeft nu op de harde manier ondervonden dat moderne organisaties ook nood hebben aan een moderne werkplek.

Medewerkers moeten vlot kunnen samenwerken zonder dat ze fysiek bij mekaar zijn. Tools als Slack, Zoom en Teams zagen de laatste maanden dan ook een gigantische groei in het aantal gebruikers. Duizenden mensen namen dan ook deel aan onze Teams webinars, waarbij we bespraken hoe men efficiënt kan samenwerken, vergaderen en communiceren via Teams.

Veiligheid primeert

Veiligheid was uiteraard al een hot topic. Cyberaanvallen vormen een constant gevaar en cybercriminelen worden steeds inventiever, zoals je kan lezen in onze whitepaper.

Door de komst van het verplichte thuiswerken is de druk op het vlak van beveiliging alleen maar gestegen. IT-verantwoordelijken hebben nu namelijk een groter draagvlak te beschermen. Denk aan de verschillende toestellen waarmee gebruikers werken, verschillende (cloud) applicaties, thuisnetwerken, VPN verbindingen, …

Desktopvirtualisatie (VDI) bewijst zijn nut

Een technologie die zijn waarde des te meer bewijst is desktopvirtualisatie of VDI. Desktopvirtualisatie geeft toestellen die op een netwerk zijn aangesloten toegang tot apps en data die op externe harde schijven of servers staan. VDI kan snel ingesteld worden op bestaande toestellen, perfect voor bedrijven die zich snel moesten aanpassen. Voor werknemers is het grote voordeel dat zij in een vertrouwde omgeving kunnen werken, ongeacht het toestel dat zij gebruiken.

Lees verder: Desktopvirtualisatie zorgt voor bedrijfscontinuïteit in onzekere tijden

Versnelde digitalisering vergt visie

COVID-19 heeft ons in een digitale stroomversnelling geplaatst, zoveel is duidelijk. De technologie was – gelukkig – al voorhanden en de cloud maakte het mogelijk om snel te schakelen. Wel merken we uit de aanvragen die we krijgen dat organisaties vaak nood hebben aan strategisch advies. Je wil namelijk wel snel schakelen, maar daarbij is het belangrijk om de lange termijn visie en noden van de organisatie niet uit het oog te verliezen.

Wens je graag strategisch technologisch advies om zo efficiënt mogelijk in te spelen op de uitdagingen van vandaag, maar ook van morgen? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Foto credit: freepik.com